Gå til sbm.no
Statsminister Erna Solberg omgitt av banksjefer fra Sparebanken Møre, f. v Kolbjørn Heggdal, Terje Krøvel, statsminister Erna Solberg, Mette Kolvik, Marianne Kvinnesland og Arild Sulebakk

Haramskonferansen

Erna fikk teste robot

En robot sørget for at statsministeren fikk seg en kopp kaffe da hun entret Haramskonferansen i Brattvåg.

Erna fikk teste Robotek-roboten som Sparebanken Møre har bidratt til, før hun innledet konferansen om en «region i omstilling» med stikkord som digitalisering, robotisering og nyskapning.

Oljenedturen og hvordan den har rammet aktiviteten i verft, rederier og hos leverandører var utgangspunktet for statsministerens innledning foran en fullsatt sal i Ingebrigt Davik-huset i Brattvåg.

Ledigheten i Møre og Romsdal har økt med åtte prosent de siste året mens det på landsbasis har vært en nedgang på fem prosent, ifølge tall fra NAV.

Tre for ny vekst
Statsministeren understreket hvor viktig det var at ledigheten ikke biter seg fast på et høyt nivå og var opptatt av tre begrep for hvordan regionen og landet skal møte utfordringene:

- Vi må være grønnere, smartere og mer nyskapende, sa Erna Solberg og nevnte viktige verktøy som automatisering og digitalisering.

Olje og gass
Til tross for oljenedturen mener statsministeren at olje- og gassnæringene vil være viktige også i de neste 20-30-årene. Men at vi ikke vil oppleve dem samme veksten i olje og gass som tok Norge til himmels. Veksten må hentes i andre steder. Havrommet og grønn skipsteknologi blir viktig fremover. Det vil være liv laga for de mer tradisjonelle næringene, men at man innenfor det tradisjonelle også må være nyskapende, mente Erna som også benyttet anledning til å møte verftsindustrien under sitt besøk i Ålesund som ifølge statsministeren er «Norges nest vakreste by».

Vi må være grønnere, smartere og mer nyskapende, sa statsminister Erna Solberg under Haramskonferansen 2017.

Brattvåg-jubel
Bare sekunder etter at en engasjert statsminister forkynte at regjeringen vil åpne for eksportfinansiering til norske kjøpere av havmerder og krillfiskebåter, kunne direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri servere den store nyheten på Haramskonferansen. Aker Biomarine skal bygge krillfartøy til en milliard og kontrakten går etter alt å dømme til Vard i Brattvåg.

Rolls-Royce
På Haramskonferansen 2017 med Sparebanken Møre som hovedsponsor, var det også knyttet stor forventning til budskapet fra toppsjefen i Rolls-Royce Marine. Det store spørsmålet er den videre eksistensen på Sunnmøre etter dramatiske kutt og at marinedivisjonen nå skriver ned verdiene sine med nærmere to milliarder kroner.

- Norge og Sunnmøre vil bli viktige for oss også fremover, sa president Mikael Makinen i Rolls Royce Marine AS som svar på det spørsmålet.

Havrommet
Oljenedtur og «hva nå» var tema for de fleste foredragsholderne. Professor Hans-Petter Hildre i NTNU, mente det var all mulig grunn til å være superoptimist med havrommet like utenfor stuedøra. Han tok for seg utdanning og forskning i samarbeid med næringslivet og mente at områdene det skal satses på i NTNU Ålesund er som skreddersydd for regionens maritime og marine virksomheter.

SINTEF
SINTEF Ålesund vil også bidra med kompetanse til næringslivet og vil ifølge administrerende direktør Henning Borgen satse tungt i distriktet. I løpet av tre-fire år vil det være minst 20-25 ansatte her, mente Borgen.

Fremtidens arena
Seniorrådgiver Jan Børre Rydningen tok for seg de spennende planene til Blue Ocean Innovation Arena. ÅKP, SIVA, NTNU i Ålesund og Offshore Simulator Centre har gått sammen for å realisere fremtidens innovasjonsarena i 3. etasje i det nye NMK-bygget som nå er under bygging på Campus Ålesund. Blue Ocean Innovation Arena blir en felles innovasjonsplattform for bedrifter som vil kommersialisere havrommet.

Kjell Norvall, administrerende direktør i Nogva Motorfabrikk, presenterte det 104 år gamle industrieventyret under tittelen «fra bygdesmie til internasjonal teknologibedrift».

Stolt leder for Haram Næring og Innovasjonsforum, Inger Synnøve Remme mottok støtte fra Sparebanken Møre på 50.000 kroner til Forskerfabrikkens sommerskole.


Støtter unge forskere

Sparebanken Møre støtter nysgjerrige og unge forskere in spe med 50 000 kroner til Forskerfabrikkens sommerskole.

Den overraskende gaven ble utdelt under Haramskonferansen og mottatt av en stolt leder for Haram Næring og Innovasjonsforum, Inger Synnøve Remme.

Viktig
- På Forskerfabrikkens sommerskole får barn prøve seg som «forskere» og delta i morsomme og spennende eksperimenter innen naturfag og matematikk. Det er viktig å så slike frø blant unge i vår region hvor realfagkompetanse vil være så avgjørende for fremtiden og utviklingen, forklarer Remme.

Sommerskolen er et tilbud til barn i fra 5. til 7.klasse og er et samarbeid mellom Haram Nærings og Innovasjonsstudio og Forskerfabrikken.

Fantastisk
Gaven fra Sparebanken Møre betyr at man nå kan holde frem med sommerskolen og fortsatt ha en lav egenandel slik at flest mulig får anledning til å være med og få prøve seg.

- En fantastisk gave fra Sparebanken Møre. Jeg må få lov til å rose banken som gir så mye tilbake til lokalsamfunnene i hele fylket. Mange lag og foreninger ville ha slitt tungt uten den mange bidragene fra Sparebanken Møre, sier Inger Synnøve Remme som mottok sjekken fra banksjef Rune Fjørtoft i Sparebanken Møre Brattvåg og finansiell rådgiver i Sparebanken Møre, Daniel Brusdal.

Flere artikler i kategorien Næringsliv