Gå til sbm.no

North Sea Salt Works

Hun koker havet

På den forblåste øya Gossen i Aukra kommune lager Michal Bietz Øverland Norges første gourmetsalt. Snøen fra havet.

Ved å bruke metoder som ble brukt helt tilbake i vikingtiden, er den lille familiebedriften North Sea Salt Works i ferd med å skape et lite industri-eventyr som en av Norges få havsaltprodusenter.

Gründerne i havgapet har blåst liv i en urgammel norsk tradisjon. En av verdens viktigste mineraler, havsaltet, ble i århundrer produsert langs norskekysten.

Sprøtt
- Folk trodde vi var sprø da vi fortalte om planene våre, sier Arve Øverland med en fortid innen markedsføring og digital strategi før han ble gourmetsalt-gründer.

Det siste saltverket i Norge ble nedlagt i 1863. Det er ingen som har satset på saltproduksjon i Norge i nyere tid. Arves amerikanske ektefelle, Michal Bietz Øverland, ville det annerledes.

500 butikker
Produktet Havsnø er tildelt flere priser og har til de grader falt i smak hos både mesterkokker og forbrukere. Produksjonen kom i gang i 2014 og saltet er nå i sortimentet til nesten alle dagligvarekjedene i Norge. Fra februar 2017 vil Havsnø Flaksalt være i hyllene i alle Meny-butikkene, og vil da være i rundt 500 butikker i Norge.

Gourmetfavoritt
Havsnø har også bli mesterkokkenes favoritt og brukes på gourmetrestaurantene Maaemo, Kontrast, Renaa, Lysverket, Statholdergaarden, Molde Fjordstuer og Danske Noma.

Produsenter som Sørlandschips og Rørosmeieriene bruker saltet i noen av sine kvalitetsprodukter. Også i utlandet har saltet som beskrives med «en enestående renhet og smak» vakt oppsikt. I dag eksporteres det norske gourmetsaltet til Tyskland, USA og Australia.

Michal og Arve har satset på et kvalitetsprodukt som har blitt mesterkokkenes favoritt og brukes på flere gourmetrestauranter i Norge. Også i utlandet har gourmetsaltet vakt oppsikt med sin enestående renhet og smak.

Genuint
Helt siden hun var liten har Michal vært genuint opptatt av mat, råvarer, lukt og smak. Hun vokste opp blant økologiske gårder, markeder og vinprodusenter i fruktbare Portland i Oregon på vestkysten av USA.

Hun kokte salt første gang som en del av et skoleprosjekt med sønnene mens familien bodde i USA. Hun ble fasinert og dyrket det videre under familiens besøk hos ektemannen Arves foreldre på Gossen.

Naust og krabbekoker
- Jeg tenkte at havområdet her må være et av de reneste og vakreste i verden. Og med min interesse for salt spurte jeg meg selv hvorfor det ikke var noen som produserte salt her med Norskehavet rett utenfor stuedøra, forteller Michal.

Etter møysommelig eksperimentering i en krabbekoker i svigerforeldrenes naust, utviklet hun etter hvert et produkt som fikk svært positive tilbakemeldinger fra mateksperter og kjente kokker.

Storbylivet
Ekteparet hentet inn Arves yngre bror, Sverre, og grunnla familiebedriften i 2014. Sammen med ektemannen Arve og deres to barn, byttet hun ut storbylivet som kunstgallerist og matentreprenør for å produsere gourmetsalt på heltid. I dag eier de tre over 40 prosent av selskapet. Lokalt næringsliv og investor det resterende aksjene.

Sparebanken Møre
Lokale forretningsfolk stilte et eldre fabrikklokale til rådighet. Finansiering til oppussing og produksjonsutstyr ble hentet fra Innovasjon Norge og Sparebanken Møre som tente på ideen og konseptet. Banken blir også med videre for å bidra til at Norges eneste gourmetsaltfabrikk lykkes.

- For oss er det viktig å jobbe med en bank som både har vist en genuin interesse for virksomheten og som har god kjennskap og forståelse for nærmiljøet, sier Arve Øverland.

Arve og Michal mottok juryens spesialpris for gourmetsaltet Havsnø under Det Norske Måltid i Stavanger i januar 2017.

Prøving og feiling
Selv om tiden kan synes kort fra etablering til man er ute med et prisbelønt produkt, er det lite som har kommet gratis.

- Vi har prøvd og feilet en del underveis, men vi har aldri mistet troen, forteller Michal om prosessen frem til det endelige produktet.

Havsnø er et av produktene som representerte Norge på en av verdens største matmesser, Grüne Woche i Berlin. De håndhøstede sjøsaltflakene er laget fra rent, kaldt sjøvann fra Saltsteinsleia, en lei fra det åpne havet som går rett forbi fabrikken på Karlsholmen.

Voksende marked
Nå har de investert i nytt produksjonslinjeutstyr som kan produsere nærmere 500 kilo saltkrystaller om dagen – det blir en del spadetak. Som gründerbedrift har North Sea Salt Works store ambisjoner om å vokse med sine saltprodukter fra Norskehavet.

Kjemisk fremstilt salt har lenge gitt bordsaltet et dårlig rykte. Interessen og markedet for et «sunnere» gourmetsalt har derfor vokst seg stadig større de siste årene.

PRISER

  • 2014: North Sea Salt Works ble årets vinner av Gründercamp arrangert av Innovasjon Norge.
  • 2016: Tildelt merket Spesialitet fra Matmerk for «Havsnø».
  • 2017: Vinner av juryens spesialpris Det Norske Måltid.
  • Flere artikler i kategorien Næringsliv