Gå til sbm.no
Tonje Dyb er fisker og snart styrmann om bord i Loran. Foto: Tony Hall.

Fisk som mat og mulighet

Sulten på fisk

Tonje Dyb er fisker og snart styrmann om bord i Loran. Hun ser et hav av muligheter for fiskeriene og gleder seg over konferansen «The Next Wave» som løfter frem nye løsninger og nye muligheter.

Det er som å være på skattejakt, sier Tonje Dyb om livet om bord i linebåten Loran. Hun er forsinket til intervjuet.  - Vi fikk så mye, så vi måtte stå over, men det er nå derfor vi er her!

Tonje Dyb snakker på telefon fra Tromsøflaket. De har nettopp startet på turen. Været har roet seg og hyse etter hyse blir dratt om bord.

– Hver eneste fisk er levende når den kommer om bord, den blir bløgget med en gang og kjøttet blir så hvitt og rent. Verdens beste fisk.

– Liker du fisk?

– Ja. Heldigvis, ler hun. Fisk er det beste jeg får. Jeg elsker fisk.

Godt miljø
Og hun elsker fiskeriet også.  Hun er oppvokst i en fiskerfamilie med snakk om fiskeri døgnet rundt og med hjemlig og fjørenært hobbyfiske, men også med et havgående fartøy i familien, Loran. For de som har opplevd et familierederi, så vet de at båten er et familiemedlem. Og Tonje ble med på sin første tur som femtenåring. Det bare styrket fremtidsplanene hennes. Hun skulle bli fisker. Nå er hun ferdig med bacheloren i nautikk, har gjort unna fartstid og bare venter på sertifikatene. Det kan gi henne plass i rorhuset.

– Men jeg kommer til å fortsette som fisker også og ikke bare være oppe i huset. Det er kjekt begge deler.

Tonje snakker varmt om arbeidskamerater og arbeidsfellesskap.

– Dette å arbeide i lag med hardt, fysisk arbeid er krevende og utfordrende, men så har vi også et felles mål, vi har spenningen, snakker om hvor mye fisk vi får… Det er vanskelig å forklare om du ikke har prøvd det, men samholdet og den gode stemningen er så bra. Og jeg liker meg på havet.

Godt for miljøet
Nå gleder hun seg også over den nye konferansen, The Next Wave, som skal være i hjemkommunen Giske og der Loran er en av samarbeidspartnerne.

– Det er så bra at fiskeflåten og utstyrsleverandørene kan møtes for å utvikle seg videre og finne bedre løsninger i lag. Vi har et helt unikt produkt som naturen har produsert selv uten noen form for tilsetningsstoffer. Så må vi bare bli enda flinkere til å markedsføre og utnytte verdiene som vi fisker.

Hun peker også på at The Next Wave er viktig for å løfte frem Giske kommune og Ålesund kommune som to av de største fiskerikommunene i landet.

Fremtiden til fiskeriene engasjerer Tonje Dyb. Hun trekker frem politikken, rett forvaltning av fiskebestandene, holde havet reint og at oljeselskapene bør holde seg borte fra de store og viktige gytefeltene. Hun peker på miljøet, at de med sin passive redskap fisker på en måte som er skånsom mot havbunnen og naturen, og at de ønsker å etterlate minste mulig spor i naturen. Og hun fremhever at ny teknologi både kan gi mer attraktive arbeidsplasser ved at arbeidsoperasjonene blir lettere og at ny teknologi der man for eksempel tar vare på mer av fisken, vil bety enda flere arbeidsplasser enn de som alt blir skapt gjennom blant annet videreforedling av fisken på land til klippfisk og saltfisk.

Tonje Dyb ser et hav av muligheter i fiskeriene.

– Verden trenger mat. Og fiskeriene kan bidra både til at vi får nok mat og at vi skaper flere arbeidsplasser.

Verden trenger mat. Og fiskeriene kan bidra både til at vi får nok mat og at vi skaper flere arbeidsplasser. Foto: Regatta Norwegian Lifeguard/ Tony Hall

The Next Wave

The Next Wave er en ny fiskerikonferanse på Sunnmøre. Nesten tjue ulike innledere fra næringsliv, forskning og politikk møtes på Giske 4. mai, for å sette fokus på framtidas fiskeri.

Konferansen handler om båt, fisk og marked - og megatrender som hvilke grep man må ta for å møte den fjerde teknologiske revolusjonen.

Innlederne vil være innom tema som bærekraft og miljø, design, innovasjon og utvikling, digitalisering og robotfarkoster og hvordan man kan løfte den marine verdikjeden inn i fremtiden.

Les mer om konferansen og programmet her.


Banksjef Marin i Sparebanken Møre, Runar Debess, sier fiskeri alltid har vært viktig for banken og skal være det også i framtida. Han gleder seg over tankegangen og mulighetene som blir løftet frem under den nye fiskerikonferansen «The Next Wave».

Fiskeri for framtida

– Konferansen «The Next Wave», som klarer å løfte blikket for fiskeriene flere tiår inn i framtida, er veldig spennende.

Banksjef Marin i Sparebanken Møre, Runar Debess, forteller at banken arbeider for å skape møteplasser og bidra til næringsutvikling, og når de fikk høre om «The Next Wave», var de ikke i tvil om at dette var noe de ville være med på.

– Konferansen vil se på hvordan man kan skape vekst og sysselsetting ved hjelp av innovasjon, ny teknologi og produktutvikling, og ikke minst drar man frem verdikjedetankegangen; hva er det sluttbrukeren vil ha? Dette skal det bli veldig spennende å høre mer om og følge med på videre.

Debess viser til hvor viktig fiskeriene har vært for Nordvestlandet både i tidligere tider og nå når oljeindustrien har hatt en tung periode. Da har fiskeriene bidratt til aktivitet i hele den maritime klyngen. Og ikke minst har han forventninger til fiskeriene i framtida.

 Fiskeri er bærekraftig og miljøvennlig. Når man nå begynner å tenke slik som det blir vist fram under «The Next Wave», så er dette starten på noe som kan bli enormt stort.

Flere artikler i kategorien Næringsliv