Gå til sbm.no

Statsbudsjettet 2018

Slik påvirkes lommeboka

Skattelette for de fleste, økt "moro skatt" og egen «AirBnB skatt» er noen av forslagene i statsbudsjettet for 2018.

Som forventet
— Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2018 var omtrent som ventet, sier sjeføkonom Inge Furre. Budsjettforslaget er nøytralt hva angår vekstvirkningene for norsk økonomi. Reaksjonene i finansmarkedene var derfor små, forteller Furre. Oljepengebruken øker med 6 mrd. kr. neste år til 231 mrd. kr. Økningen i oljepengebruk er således liten i forhold til hva som har vært tilfellet de siste årene. Hovedårsakene til dette er bedre utsikter for norsk økonomi og nedjusteringen av handlingsregelen fra 4 til 3 prosent.

Les også: Statsbusjettet 2018 - mindre ekspansivt enn tidligere.

Slik påvirkes du av statsbudsjettet
Skatten går ned fra 24 til 23 prosent på alminnelig inntekt i 2018, samtidig endres trinnskatten. Dette betyr skattelette for de aller fleste. For husholdninger som tjener i snitt 800.000 kroner vil dette utgjøre en skattelette på ca 1.000 kroner, mens de med felles inntekt på ca 1,2 million får ca 4.000 kroner i skattelette.

På den andre siden blir det dyrere gjennom økte utgifter til blant annet barnehage, legetime, strøm, NRK-lisens og avgifter på aktiviteter som kino og hotellopphold. Det betyr at de sparte skattekronene lett forsvinner i høyere moms.

Et kutt i skattesatsen innebærer tilsvarende kutt på fradragssiden. For alle med lån, betyr det mindre gjeldsrenter å trekke fra på skatten.

BSU - boligsparing for ungdom er viktig for at unge skal opparbeide seg nødvendig egenkapital til kjøp av bolig. Beløpene i BSU-ordningen holdes uendret, det betyr at maksimalt årlig sparebeløp fortsatt er 25.000 kroner og maksimalt samlet sparebeløp er 300.000 kroner.

Noen av de foreslåtte endringene
Økt «moro-skatt»:
Det foreslås å øke den laveste momssatsen fra ti til tolv prosent. Dette betyr at aktiviteter som kino, museum, fornøyelsesparker, bruk av buss og drosje samt overnatting på hotell blir dyrere.

Maksimalpris i barnehage:
Regjeringen foreslår å øke maksimalprisen for en barnehageplass med 110 kroner per måned til 2.910 kroner fra 1. januar 2018.

Barnetrygden og foreldrefradraget forblir uendret. 

Egen «AirBnB skatt»:
Det innføres skatt på kortidsutleie av bolig, dette vil ramme de som har leid ut gjennom AirBnB og tilsvarende. For utleieforhold over 30 dager vil skattleggingen være uendret.

Liten økning på egenandel hos fastlegen:
Egenandelen går opp med 1,8 prosent. I dag må man betale 152 kroner i egenandel for et alminnelig besøk hos fastlegen. Denne summen øker nå til 155 kroner.

Dyrere strøm:
El-avgiften øker til 16,58 prosent per kilowatt. Dette betyr at strøm vil bli dyrere i 2018.

NRK-lisensen:
NRK-lisensen øker med 55 kroner fra dagens nivå. Det betyr at du må ut med 2.922,70 kroner til NRK i 2018.

Fjerning av skatteklasse 2:
Regjeringen ønsker å fjerne ordningen med skatteklasse 2. Bakgrunnen er å fremme likestilling og integrering. Skatteklasse 2 gir i dag gunstigere beskatning for ektepar der den ene forsørger den andre. Ektefeller som har blitt lignet i denne klassen kan tape opptil kr 12.576 om dette forslaget går gjennom.

Overgangsregelen for aksjesparekonto:
Regjeringen foreslår å endre overgangsregelen for aksjesparekonto slik at den gjelder også for 2018. Det vil si at børsnoterte aksjer, børsnoterte egenkapitalbevis og aksjefondsandeler kan overføres til aksjesparekonto med kontinuitet også i 2018.

 

Endringene over er forslag til statsbudsjett for 2018. Dette er grunnlaget regjeringen nå skal diskutere før det endelige statsbudsjettet vedtas.

Flere artikler i kategorien Privatøkonomi