Gå til sbm.no

Bygg din egen portefølje

Spar i Aksjesparekonto

For mange er etableringen av aksjesparekonto (ASK) et første møte med aksjemarkedet. Den nye løsningen gjør det enklere å spare i aksjer, aksjefond og egenkapitalbevis.

Den 1.september ble aksjesparekonto (ASK) lansert, og i de påfølgende dagene og ukene ble det opprettet svært mange nye konti i banker rundt om i landet. For mange er også etableringen av ASK et første møte med aksjemarkedet.

Hva er ASK og hvorfor bør jeg ha det?
Årsaken til denne interessen er først og fremst den skattemessige effekten en ASK- konto har.

Aksjesparekonto er et nytt produkt som gir deg utsatt skatt på eventuelle gevinster du måtte få på investeringene. Du slipper altså ikke skatt, men får den utsatt til det tidspunktet du begynner å ta ut gevinsten. Myndighetene har gitt en overgangsperiode hvor du kan flytte dine investeringer over til en ASK konto, uten at dette blir regnet som realisasjon av gevinst. I første omgang er denne perioden fram til nyttår, men den kan komme til å bli utvidet ifbm nytt statsbudsjett.

Les mer om aksjesparekonto og hvordan du kan opprette din konto i dag.

Hvilke typer investeringer kan jeg sette inn på en ASK konto ?
For deg som kunde vil ASK innebære at vi oppretter ny konto i verdipapirsentralen (VPS). Hit kan du overføre de investeringene du ønsker å flytte på. I tillegg vil vi etablere en innskuddskonto i banken til deg, som kun benyttes i forbindelse med ASK.

På en ASK konto kan du spare i alle aksjefond, egenkapitalbevis og børsnoterte aksjer i selskap hjemmehørende i land innenfor  EU/EØS. For å bli regnet som aksjefond må det være minst 80% andel aksjer i det. De fleste kombinasjonsfond omfattes derfor ikke av ordningen.

Hva bør jeg tenke på når jeg setter sammen en portefølje ?
Det er viktig at du gjør deg opp en formening om hvor mye risiko du ønsker å ha i porteføljen. Et aksjefond sprer sine investeringer over et stort antall aksjer (minimum 16), og risikoen i et fond er som regel mindre enn om du kjøper enkeltaksjer.

Hvis du har ekstra tro på en spesiell bransje eller det er investeringer du tror vil gjøre det bra framover, finnes det mange aksjefond for dette, f. eks teknologi, finans, sjømat og fornybar energi.

Samtidig kan det kanskje være spennende med litt «krydder»i porteføljen, i form av en eller flere enkeltaksjer du har tro på. Da er det viktig å tenke på hvorfor du har tro på akkurat disse aksjene, og det kan være en god ide å skaffe seg mest mulig informasjon eller analyser fra de som følger disse selskapene tett.

Sammensetningen av en slik portefølje er litt smak og behag, men en anbefalt strategi er å ha mesteparten (rundt 80%) i fond med en litt bredere sammensetning av investeringene, mens resten kan benyttes til aksjer eller aksjefond som svinger litt mer.

Tidshorisonten er viktig
I perioder kan vi oppleve støy og nervøsitet i aksjemarkedet, og fra tid til annen kommer det også større eller mindre korreksjoner i verdiutviklingen. Som regel er dette bare kortsiktig uro, og det er viktig å holde fast ved den opprinnelige strategien.

Årlig gjennomsnittlig avkastning i aksjesparing er forventet å ligge mellom 4 og 6 prosentpoeng høyere enn for eksempel banksparing. «Prisen» for å oppnå dette er at imidlertid at verdien på disse kan svinge en del underveis. Hvis du er inneforstått med at aksjemarkedet vil kunne svinge, og dette ikke går utover nattesøvnen, bør du plassere en større del av den langsiktige sparingen (5 år+) i aksjefond.

Månedlig sparing går også 
Sparer du jevnlig i fond blir ikke disse svingningene like viktige. Hvis du eksempelvis har månedlig sparing i fond vil dette jevne seg ut over tid; noen ganger må du betale dyrt for dem, andre ganger får du dem billig.

Det er ingen ting i veien for at du kan etablere en spareavtale i ett eller flere fond, som går direkte inn på din ASK konto. Ønsker du etter hvert å gjøre endringer på disse fondene, er fordelen at du da utsetter skatten på en evt gevinst til du begynner å ta pengene ut igjen.

Les mer om aksjesparekonto og hvordan du kan opprette din konto i dag.

Flere artikler i kategorien Privatøkonomi