Gå til sbm.no

Går du med bryllupsplaner?

Valgene til den store dagen

Skal du til å planlegge bryllupet er det lurt å få oversikt over hvor mye dere har å rutte med. Det er mange valg man skal ta, og uten et budsjett er det lett å bruke mer penger enn dere har råd til.

Rammer og budsjett
Det er ikke uvanlig at et bryllup koster en plass mellom 100.000-150.000 kroner. Men hvor dyrt det skal bli er helt opp til dere. Noen velger å bli viet på tinghuset med kun sine nærmeste tilstede og har en enkel feiring. Andre gjør mye selv og får familie og venner til å hjelpe til. Det trenger heller ikke å bli en kostbar feiring. Så har du de som legger hundretusener i bryllupet. Uansett hvilke rammer du har, kan det være greit å sette opp et budsjett slik at dere har kontroll.

Excel er et godt verktøy til å lage budsjett i, det fungerer også godt til å ha holde oversikt og planlegge alle aktivitetene og gjøremålene som skal på plass til den store dagen. En utgift som mange glemmer å ta høyde for i et budsjett er porto. Både når man sender ut invitasjoner og senere takkekort. Det samme gjelder for «takkegaver» til venner og familie som hjelper til.

Planlegg og prioriter
Diskuter og finn ut av hva som er viktig for dere på en slik dag. Til å begynne med kan nok sikkert alt virke viktig, men for å få råd blir dere kanskje nødt til å prioritere vekk noe. Starter dere planleggingen i god tid, gjerne ett år i forveien, har dere mulighet til å spare mye penger, og dere slipper stress. Og, planleggingen til denne minnerike dagen vil bli både gøy og lystbetont.

Pinterest er fint til å få inspirasjon og ideer - med tjenesten samler du alle lenkene du er interessert i egendefinerte mapper. Foto: Skjermdump fra Pinterest

Hjelp og tips på nettet
På nettet finner du mange gode tips til hva du bør tenke på og hva ditt budsjett bør inneholde. Det er mange ting du kan gjøre selv for å holde kostnadene nede. For å få inspirasjon både til løsninger og ting du kan gjøre selv, er både Instagram og Pinterest (digitale korktavler) et supert sted å begynne. Her florerer det av tagger og tavler under søkeordene «bryllupsplanlegging» , «diy bryllup», «giftemål» osv. Det kan også lønne seg å bruke engelske søkeord som «wedding planning checklist», «low budget wedding», «small wedding». Det er bare å starte søket og prøve å snevre inn til det du er på jakt etter.

Noen sparetips til den store dagen;

  • Skal du gifte deg i kirke, lønner det seg å velge den kirken du sogner til, hvis ikke må du betale leie. Leien varierer fra kr 2.000-10.000.
  • Kanskje har noen i vennegjengen eller familien en fin bil dere kan låne på dagen
  • Skal du leie lokale er det lurt å leie et der du kan kjøpe inn drikke og ta med maten selv. Her kan du spare mye penger.
  • Bruk venner og bekjente som servitører
  • Lag en spilleliste med favorittmusikken istedenfor DJ eller band - har du noen musikere eller sangere i familien, så ønsker de kanskje å bidra med et innslag under vielsen eller festen.
  • Bruk en fotograf der du får alle bildene fra dagen i etterkant. Da kan du velge ut og fremkalle de du ønsker selv. Noen fotografer krever at du bestiller fremkalling hos de, det kan bli kostbart.
  • Vurder om kan kjøpe brudekjole, slør, sko, underkjole, dress etc. brukt. Det kan også være en fordel å kjøpe noe som med enkle grep kan gjenbrukes i ettertid. F.eks kan mannen kjøpe dress fremfor smoking for å kunne gjenbruke den.
  • Har du god tid, kan du kjøpe inn ting på salg
  • Det «sunnmørske kakebord» er velkjent på våre kanter – få venner og familie til å bidra med kaker til den store dagen. Kanskje har du noen som er ekstra flinke og kan lage bryllupskaken.
  • Inkluder vennene dine i planleggingen og inviter de til å hjelpe deg med å lage både invitasjoner og bordpynt
  • Bruktbutikker, loppemarked og ulike kjøp- og salgssider på nettet kan være fine til å finne ting som f.eks vaser og pynt til bordet. Husk at hvis alt er i samme farge, kan det gjerne være ulike former, og med spraymaling er det fort gjort å ordne.
  • Kan du bruke markblomster eller blomster fra f.eks mors hage som dekorasjon på bordet og i buketten er det også penger å spare.
  • Istedenfor å ønske seg materielle ting er det flere som i dag ønsker seg et økonomisk tilskudd til langsiktig sparing og fremtidig pensjon - det kan være noe som er verdt å sette på ønskelisten.

LES OGSÅ: Hvor mye skal du gi

Lykke til med planleggingen!

Flere artikler i kategorien Privatøkonomi