Gå til sbm.no
Sunt og godt innhold i matboksen til barna gir de gode forutsetninger - både på barnehage og skole.

Havlanddager 2017 - sparepremie

Gi barna gode forutsetninger

Matpakken er en viktig del av barns hverdag, og under årets Havlanddager er en matboks med kjøleelement årets sparepremie. Med denne holder maten seg frisk og god lengre. Få noen tips til hvilken type mat som gir barna gode forutsetninger for en aktiv dag i barnehage eller skole.

- Ved å gi en matboks i gave ønsker vi i Sparebanken Møre at barna skal lære seg å sette pris på selvsmurte matpakker, noe som også har en økonomisk gevinst som barna kan ta med seg videre i livet, sier Grete Vikestrand, fagansvarlig marked i Sparebanken Møre

En av verdiene til Havlandet er å ta vare på miljøet. Vi mennesker er også en del av miljøet og derfor er det viktig å være glad i seg selv og ta vare på seg selv. Det kan vi gjøre med et godt og sunt kosthold!


Les også: Nå feirer vi Havlanddager 2017

Tips til matpakken
Et sunt og variert måltid i matboksen er til stor hjelp for barna som skal holde oppe konsentrasjonen og et høyt aktivitetsnivå gjennom en dag i barnehagen eller på skolen. Ernæringsrådgiver Benedikte Furnes som jobber ved FRISKsenteret i Ålesund har gode tips til hvordan en enkelt kan sette sammen en næringsrik matpakke.

Basis i matpakken bør gjerne være grove kornprodukter. Det kan være brød, knekkebrød, kornblanding , wraps eller fullkornspasta. Mange barn lar seg også friste av grove vafler, pannekaker eller polarbrød (se oppskrift nedenfor). Fiber gjør dessuten at barna holder seg mette lengre. Kornblanding kan også blandes med yoghurt eller melk.

Det er fint å variere med sunne pålegg. Skinkepålegg, fiskepålegg, gulost, kremost og leverpostei inneholder alle viktige næringsstoffer som barn i vekst trenger.

Egg kan serveres både kokt, stekt, i skiver eller båter. Hva med en omelett? Den kan stekes kvelden før og ligge i kjøleskapet over natten.

Benedikte anbefaler også frukt, grønnsaker eller bær som et sunt og spennende innslag i matboksen. C-vitamin øker dessuten jernopptaket fra brødet, derfor er paprika, appelsin og kiwi gode valg. Smoothie er også en populær variant av frukt og grønt.

Selvgjort er velgjort!
Å smøre matpakken selv eller sammen med en voksen gjør det mer spennende og fristende og kan øke Ernæringsrådgiver_Benedikte-Furnes.jpgysten til å spise. Et tips kan være å gjøre dette kvelden før når en har bedre tid enn det en kanskje har om morgenen. Barna kan være med å velge ut hva de vil ha i matboksen og selv kutte frukt og grønt.

– Det er lurt å innarbeide gode vaner i tidlig alder, sier Furnes, – fordelene gjelder ikke bare nå, men også for helsen senere i livet.

Barna kopierer ofte de voksne. For å påvirke dem til å velge det beste for seg selv, er det fint å være et godt eksempel i egne valg av mat, samtidig som en forteller barna hvorfor det er viktig med næringsrike måltider.

Oppskrift på grove polarbrød

Til ca. 24 polarbrød trenger du:

150 g havregryn (finmalt)
500 g fullkornshvetemel
300 g siktet hvetemel
½ pose tørrgjær
1-2 ts honning (evt. 1-2 ts sukker)
1 ts salt
4 ½ dl melk
2 dl vann
1 dl rapsolje

Fremgangsmåte:

Benytt en stavmikser eller lignende for å male havregrynene til mel (evt. kan du kjøpe havremel). Ha alt det tørre i en bakebolle sammen med gjæren. Tilsett lunken melk, vann og rapsolje og kjør på lav hastighet i en kjøkkenmaskin. Øk deretter til middels hastighet i ca. 10 min. Heves i ca. 1 time på et lunt sted.

Hvelv deigen på bakebordet og del i to like store emner. Del deretter hvert emne i 12 deler og trill de til boller. Kjevle så bollene «flate» til de er ca. ½ cm tykke og legg de over på et stekebrett med bakepapir. Stikk små hull i polarbrødene med en gaffel og la de etterheve i ca. 10 min.

Stekes midt i ovnen på 225 grader (over- og undervarme) i ca. 10 min. De skal ha en gyllen farge når de er ferdige.

Avkjøles på rist med et håndkle over. Frys polarbrødene i plast etter avkjøling og ta opp så mange polarbrød du trenger i gangen. Tips: Ta opp så mange du trenger om morgenen og de er ferdig tint til lunsj. Stikk gjerne ut polarbrødene med formene som du bruker til julebaksten. Et hjerte eller en stjerne i matboksen lokker nok frem et smil!

Flere artikler i kategorien Ung og økonomi