Gå til sbm.no
Wegard Fladmark, eiendomsmegler MNEF i Møremegling.– Skal du gjøre boligen din klar for salg er det aller viktigste rådet - rydd både ute og inne, forteller Wegard Fladmark, eiendomsmegler MNEF i Møremegling.

Slik klargjør du

Boligen for salg

Det er med boliger som med mennesker – førsteinntrykket har betydning. Her er Wegard Fladmark, eiendomsmegler i Møremegling, sine beste tips for å gjøre boligen klar til visning.

Wegard Fladmark forteller at det boligselgere oftest lurer på, er om de bør pusse opp litt eller mye før boligen blir lagt ut for salg, - hva som lønner seg.

– Svaret på spørsmålet er avhenger av hvor stor verdiøkning du tror dette vil gi boligen. Det er sjeldent du får igjen for de store prosjektene som å bytte kjøkken og renovere bad. I de fleste tilfeller lønner det seg å gjøre det enkelt. Det vil si å eventuelt male overflater. Det er ikke sikkert kjøper har samme smak som deg og ønsker å sette sitt preg på boligen.

1. Inngangsparti og hage
Er det et hus du skal selge har inngangsparti, eventuell garasje og hage betydning for førsteinntrykket. Det er det første du møter.

– Det er egentlig et generelt råd vi gir alle – rydd både ute og inne. Klipp plen hvis du har det og ha orden i garasjen. De som bor i boligen blir ofte «blind» for hvilket inntrykk eiendommen gir besøkende. Benytt gjerne familie og venner til å gi deg tilbakemelding på hva de mener bør gjøres, sier Wegard.

Hvem er målgruppen for boligen din? Om du skal appellere til eldre kjøpere, barnefamilier eller førstegangskjøpere har betydning for hvordan du fremstiller boligen for salg.

2. Påbegynte prosjekt og småjobber må fullføres
Du vet sikkert alle små og større ting du burde ha gjort. De tingene som du har tenkt at dette skal jeg fikse i helgen, eller neste ferie.

– Du vet den listen som mangler på soverommet og taket som burde være malt, dørhåndtaket som slarker og flisen som mangler over kjøkkenbenken. Dette er sånne ting som er enkelt å fikse og bør prioriteres før salg, sier Wegard. 

3. Personlige eiendeler
Selv om det er koselig å ha familiebilder fremme, barnas tegninger kjøkkenveggen og magneter på kjøleskapet, så er dette slike ting som forstyrrer helhetsinntrykket. Ha minst mulig fremme, og på kjøkkenet er det nok med en kjøkkenmaskin. Flytt eller fjern store ting som lamper og planter som skjuler for lys og utsikt. Sørg for mest mulig glatte og åpne flater, poengterer Wegard.

Fjern møbler heller enn å kjøpe nye før fotografering. Rene flater og fri ferdsel til terrassedør og vinduer med utsikt er viktig.

4. Møblenes plassering
Det er viktig å synliggjør mest mulig av gulvarealet i alle rom. Det får rommene til å virke større og luftigere. Plasser sofaen inn til en vegg og sørg for fri ferdsel til eventuell terrassedør og vinduer med god utsikt. Mange anbefaler å fjerne alle gulvtepper for å vise mest mulig av gulvet. Mange ganger er det slik, men tepper under en møbelgruppe kan også binde et møblement sammen. 

– Lytt til rådene du får fra megler og fotografen som tar bilder til prospektene. Husk at de har erfaring, det er dette de jobber med hver dag, avslutter Wegard.


Sjekkliste

Her er en liste over ting som det kan lønne seg å bruke penger på før boligen blir lagt ut for salg: 

  • Hage og uteareal ryddes og rengjøres
  • Uferdige oppussingsprosjekt fullføres
  • Løse lister og ledninger festes
  • Hull i vegger og tak tettes
  • Har du fliser på vegger eller gulv, - vurder om det er behov for å skifte ut fugemasse
  • Har du vegger med skarpe/sære farger, kan det lønne seg å male dem i lyse og nøytrale farger
  • Det samme gjelder om du har gammel tapet på veggene
  • Har du gammelt og slitt gulvbelegg kan dette med fordel skiftes
  • Skift også ut benkeplate på kjøkkenet om den er veldig slitt eller skadet
  • Vurder tilstanden på frontene på kjøkken- og badeskap. Fiks det som er ødelagt og mal eller bytt frontene om det er nødvendig

Les også:
Få mest mulig for boligen din
Kan uteområdet øke verdien på boligen din?

Flere artikler i kategorien Bolig