Gå til sbm.no

Gjør boligen attraktiv

Få mest mulig for boligen

Lys, åpen og luftig. Det er stikkord for å gjøre boligen din attraktiv før salg og visning.

- Førsteinntrykket er viktig. Det kan du gi bare en gang. Sørg også for at det blir tatt gode bilder. De er viktige for å pirre interessen, forteller interiørkonsulent Kathrin Røssevold som driver firmaet Der du bur.

Interiørskaperen fra Giske brukes av blant andre Møre Eiendomsmegling ved boligsalg. Hun gir råd om interiør og styler boliger før fotografering og visning. Her er hennes eksperttips for at du skal få mest mulig for boligen din:

Oppussing
- Reparer store og synlige feil, men spar deg for store, dyre oppussinger av kjøkken og bad. Det vil sjelden lønne seg.  Utfør heller enkel, rimelig oppussing og enkle kosmetiske grep som å skifte håndtak eller knotter. Det må ikke se nytt ut, men det må se velstelt ut. Er gulvet skadet kan det være smart å skifte. Gulv er viktig for førsteinntrykket.

Interiørkonsulent Katrin Røssevold jobber som interiørskaper, og gir råd om interiør og styler boliger før fotografering og visning, blant annet for Møre Eiendomsmegling.

Rydd
- De fleste har for mye. Rydd bort alt overflødig før fotografering og visning. Kanskje bør du fjerne godstolen, eller andre store tunge møbler for å åpne opp. Ta vekk store tepper. Da vil rommene virke større. Ta ned tunge, mørke gardiner for å slippe inn mest mulig lys og utsikt.

Personlige eiendeler
- Fjern personlige ting og fotografier. Fjern kunst som kan virke støtende - som for eksempel aktbilder. Tenk over hva som kan virke provoserende på noen. Husk på at det ikke er hjemmet ditt du skal selge, men en potensiell kjøpers fremtidige hjem.

Maling
- Dersom veggene er veldig spesielle, malt i knallfarger eller ikke helt oppdaterte: Mal over! Velg en lys, nøytral farge – gjerne hvit. Det vil gjøre rommet mer harmonisk og innbydende. Boliger med ekstreme fargevalg kan gi et så spesielt førsteinntrykk at mange mister interessen. Det finnes det eksempler på.

Vask
- Vask vinduene. Blanke flater skal skinne, komfyr, bad, dusj, vifte og ventilatorer skal være grundig rengjorte. Det er helt avgjørende. Et ryddig og skinnende rent førsteinntrykk appellerer. Det får de fleste av oss til å tenke at da er også resten av boligen på stell. Husk å rydde og skape orden i boder og vaskerom før fotografering og visning.

Et soverom skal appellere og invitere til hvile og ro

Soverom
- Fjern alt dill dall. Jeg anbefaler å bruke et sengeteppe og noen matchende pynteputer.  Soverommet skal være luftig, innbydende og fremstå som et sted hvor man får lyst til å sove.

Entre
- Sørg for at den er ryddig og ikke overfylt av ting og tang, klær og sko.

Veranda
- Uteplassen skal få potensielle kjøpere til å drømme om å sitte akkurat her ute og nyte livet. Rydd. Fjern overflødige utemøbler. Sørg for at verandaen eller uteplassen virker størst mulig - og koselig.

Uteområde
- Ikke la det se ut som et villnis. Stell busker og i eventuelle bed. Klipp plenen, fjern bossdunker fra inngangsparti. Gjør selve inngangspartiet innbydende, pynt gjerne med blomster og en lykt.

Detaljer som dette vinduet med utsikt kan være akkurat det som er utslagsgivende for et godt salg

Målgruppe
- Tenk målgruppe. Når jeg styler eller gir råd er det viktig å tenke på hvem som er potensielle kjøpere. Er det eldre, godt voksne, barnefamilier? Det handler om å finne en stil eller fremheve praktiske løsninger som appellerer til riktig målgruppe.

Stil
Jeg er ikke spesielt opptatt av trender, men at man skal skape sitt unike hjem. Har man en spesiell stil er det imidlertid fornuftig å tone denne ned før fotografering og visning. La gjerne en farge gå igjen på puter, sengetepper, håndduker osv. En rød tråd gir helhet, harmoni og en god balanse. 

Før visning
- Kast søppelposer, vask grundig i skapene under vasken for best mulig lukt. Skift lyspærer som ikke virker. Friske blomster og levende lys gir stemning og skaper en fin atmosfære. Ha ren peis og tenn gjerne i den hvis det er naturlig for årstiden. Husk rene håndduker og god lukt på badet. Husdyr bør ikke være tilstede. Fjern matskåler og hunde- eller kattesenger.


Balanse og harmoni i fargevalg og interiør gir helhetsopplevelse.

Tomme leiligheter
- Min - og megleres - erfaring er at tomme leiligheter virker mindre attraktive på fotos og i prospekter. De bør styles. Selv har jeg et lager med møbler fra diverse forhandlere for å gjøre blant annet tomme boliger generelt attraktive, men også spesielt attraktive i forhold til antatt kjøpegruppe.

Nye øyne
- Nye øyne ser bedre hvilke endringer som kan få boligen til å fremstå mer attraktiv. Om man ikke ønsker å bruke en ekspert, så kan det være lurt å be om tips og hjelp fra noen i familie eller vennekrets som har interesse for interiør og design. Det kan også være smart å ta noen fotos for seg selv etter at man har gjort endringer. Det er lettere å se på bilder hvordan det hele funker, sier Kathrin Røssevold.

Fine bilder av detaljer skaper nysgjerrighet.

Flere artikler i kategorien Bolig