Gå til sbm.no
To menn i dress.Eiendomsmeglerne Bjørn Pedersen og Marius Ødegaard i Møremegling vet hva de fleste boligkjøperne ser etter – og reagerer på.

Selge bolig?

Her er meglernes ti beste salgstips

Hva lønner det seg å gjøre med boligen før den legges ut for salg? Finn ut hvordan du kan øke verdien før salget.

Eiendomsmeglerne Bjørn Pedersen og Marius Ødegaard i Møremegling vet hva de fleste boligkjøperne ser etter – og reagerer på. De får ofte spørsmål om det lønner seg å pusse opp litt eller mye før boligen blir lagt ut for salg. 

– Svaret på spørsmålet avhenger av hvor stor verdiøkning du tror dette vil gi boligen. Det er sjeldent du får igjen for de store prosjektene som å bytte kjøkken og renovere bad. I de fleste tilfeller lønner det seg å gjøre det enkelt, sier Marius.

Begge to er enige om at det er mye du kan gjøre med egeninnsats og enkle grep for å gjøre boligen mer attraktiv og at det er viktig å gi et godt førsteinntrykk.

Her er deres 10 beste tips:

1. Finn den rette megleren
Å selge bolig kan være en omfattende prosess. Derfor er det viktig å finne rett eiendomsmegler, som kan hjelpe deg både før, under og etter salget. Du skal kjenne deg trygg på at alle delene av megleroppdraget blir utført skikkelig og på aller beste måte.

2. Verdivurdering
En verdivurdering vil gi deg en pekepinn på den økonomiske siden ved å selge boligen. Skal du selge kan du kontakte oss for en verdivurdering – den er da gratis. Under befaringen kan vi gi gode råd om hva som vil lønne seg å gjøre med boligen. 

3. Skal du pusse opp før salg?
De minste ting kan være med på å trekke ned helhetsinntrykket for en potensiell kjøper, så dette er tidspunktet for å fullføre alle påbegynte prosjekter i huset. Unngå store og dyre oppussingsjobber som for eksempel kjøkken og bad, det vil sjelden lønne seg. Ta et kritisk blikk innvendig og utvendig, og sett opp en liste over feil og mangler som enkelt kan rettes opp.

Mange har for mye. Rydd bort overflødig i både entre og alle andre rom. Fjern overmøblering. Få boligen til å se luftig og lys ut.

4. Husk uteområdene
Ikke glem at uteområdet faktisk er førsteinntrykket for de som kommer på visning. Derfor bør du legge vekt på hvordan det ser ut og hvordan inngangspartiet ønsker velkommen. Sørg for å ha et innbydende inngangsparti, pynt gjerne opp med litt blomster, en lykt etc. Klipp plenen og husk å rydde verandaen. For mange er uteplassen viktig. Prøv å få potensielle kjøpere til å drømme om å sitte akkurat her ute og nyte livet. Fjern overflødige møbler. Få uteplassen til å virke størst mulig – og koselig.

Les også "Kan uteområdet øke verdien på boligen?"


5. Rydd og vask

Fjern rot, rydd og vask. Det har man også igjen for når man skal flytte ut. Mange har for mye. Rydd bort overflødig i både entre og alle andre rom. Fjern overmøblering. Få boligen til å se luftig og lys ut. Slipp inn mest mulig lys og gi best mulig utsikt. Åpne gulvflater gjør seg best både på visning og foto til prospekt. Rydd også i bod hvis nødvendig.

6. Hund, katt og husdyr
Hund, katt og andre husdyr bør ikke være til stede på visning. Fjern hundeseng, bur og matskåler.

7. Tilstandsrapport
Som selger har du plikt til å opplyse både eiendomsmegler og potensielle kjøpere om eiendommens tilstand. Vi anbefaler derfor å gjennomføre en tilstandsrapport, som er den beste garantien for problemfri omsetning av bolig. En trygghet for både selger og kjøper.

8. Profesjonell fotograf
En god, profesjonell fotograf vil kunne fremheve boligen og eiendommen på best mulig måte. Dette er avgjørende i markedsføringen for å skape interesse og at interessenter kommer på visning.

Hagen og uteområdet ditt er med på å skape førsteinntrykket for potensielle boligkjøpere, både gjennom bilder i salgsprospektet og på visning. Foto: Jarle Osen.

9. Kunsten å gjøre et godt førsteinntrykk
Når en er på visning og vurderer en bolig, tar det ikke lang tid før en har bestemt seg. De fleste kjøpere er opptatt av helhetsinntrykket, mens færre er flinke til å se potensialet. De skal prøve å forestille seg at dette er deres nye hjem, og derfor er det viktig å ikke forstyrre dette bildet med for mange personlige eiendeler.

Inviter familie, venner og bekjente til å se boligen og komme med tips før visningen. Dersom dere ikke helt klarer å sette prikken over i'en, er det lurt å investere i en boligstylist. En boligstylist har øye for detaljer og estetikk, og kan komme hjem til deg og gi tips om hva som bør gjøres, eller de kan gjøre hele jobben for deg. Kunsten er å hjelpe en potensiell kjøper å visualisere drømmehjemmet, både i markedsføring og på visning.

10. Nå er du klar for visning
Megleren din sørger for at fotografen får frem både egenskapene og potensialet i hjemmet ditt, slik at boligannonsen setter i gang visualiseringen av at dette kan bli noen sitt hjem. På selve visningen er det viktig at det ser ut som det gjorde på bildene i boligannonsen, folk kommer tross alt fordi de fant boligannonsen spennende og appellerende.

Flere artikler i kategorien Bolig