Gå til sbm.no

TEFT-galla 2019

16 unge talenter fikk TEFT-stipend

Mens Marie drømmer om å kunne leve av musikken sin, er Sigrids store mål å delta i OL i friidrett. Sammen med 14 andre unge talenter mottok de til sammen nær én million kroner i stipend under årets TEFT-galla.

Siden 2007 har TEFT-stipendet fra Sparebanken Møre løftet fram en rekke unge talenter fra Møre og Romsdal, der flere av dem har markert seg internasjonalt. Blant de mest kjente er kanskje artist Sigrid Solbakk Raabe og friidrettsutøver Karsten Warholm – begge tidligere mottakere av stipendet.

I år var det Sigrid Kleive (19) og Marie Løvås (23) som mottok hovedstipendet på 100.000 kroner til hver. Sigrid har som mål å representere Norge i OL i friidrett, mens Marie drømmer om å kunne leve av musikken. I tillegg fikk 14 andre talenter innen idrett, kunst, musikk og kultur hvert sitt stipend på 50.000 kroner.

Musikk, talent og inspirasjon
TEFT-gallaen 2019, i regi av Sparebanken Møre, gikk av stabelen på Terminalen Byscene i Ålesund den 25. april – med høye glass og festmat. De unge stipendmottakerne fikk både videohilsener og inspirasjonsforedrag av flere tidligere mottakere av stipendet. En av dem var topp-roer Martin Helseth, som nå har OL-deltakelse i siktet.

På gallaen fikk publikum, som i hovedsak var stipendvinnere med venner og familie, også oppleve talentet Florian Rademacher Krogsæter fra Tomrefjord. Han er bare 11 år, men allerede en fantastisk musiker på althorn. Ålesundsrapperen Isak Shorty og artist Marie Løvås holdt begge hver sine minikonserter. Isak Shorty var også blant dem som mottok stipend i år.

Unge Florian Rademaker Krogsæter ble overrasket med et stipend på kr 20.000 etter at han underholdt. Foto: Tone Molnes

Nærmer seg målet
Marie Løvås fra Skodje er utøvende artist og låtskriver. For fire år siden flyttet hun til Oslo for å satse på musikken. I dag har hun både en bachelor i utøvende musikk og platekontrakt.

– Musikken min er en god blanding av visesang, populærmusikk og jazz, og all tekst er skrevet og sunget på «sunnmørsk»! Å få dette stipendet er stort for meg, og gjør at jeg kommer mange steg nærmere målet mitt, som er å kunne leve av musikken, sier Marie med et stort smil. Hun kan også røpe at hun skal spille inn sitt debutalbum i år.

Drømmer om OL
Som tre ganger norgesmester i mangekamp, må Sigrid Kleive (19) fra Ålesund beherske hele sju ulike øvelser innen friidrett: Høyde, lengde, kule, spyd, 100 meter hekk, 200 meter og 800 meter. Hun har allerede konkurrert for Norge hele ti ganger.

– Målet mitt nå er å bli tatt ut til EM i sommer. Den store drømmen er naturligvis å delta i OL! Støtten fra Sparebanken Møre betyr utrolig mye, og jeg kommer til å jobbe ekstra hardt framover for å nå målene mine, sier Sigrid, som er ett av Norges største friidrettstalenter.

Høyt nivå og stor bredde
TEFT-stipend er Sparebanken Møres årlige stipend til unge talenter innen kategoriene idrett, kultur og åpen klasse. Og bredden er stor – blant årets vinnere finner vi alt fra billedkunstnere, musikere, operasangere og ballettdansere, til idrettsutøvere i kombinert, golf, terrengløp og kampsport.

Her er årets mottakere av TEFT-stipend fra Sparebanken Møre:

Mottakere av hovedstipendet på 100.000:

Marie Løvås (23) er utøvende artist og låtskriver. Fra starten som solist i barnekoret på Skodje, via musikklinja på Fagerlia videregående skole i Ålesund, flyttet hun for fire år siden til Oslo for å satse på musikken. I dag har hun både en bachelor i utøvende musikk og platekontrakt. Med et omfattende repertoar av låter er hun klar til å ta steget ut i den nasjonale musikkarenaen. Musikken er en god blanding av visesang, populærmusikk og jazz, og all tekst er skrevet og sunget på «sunnmørsk». I 2019 skal hun spille inn sitt debutalbum, og dermed ta et nytt stort steg mot drømmen om å leve av musikken.

Sigrid Kleive (19) fra Ålesund konkurrerer i mangekamp, noe som betyr at hun må beherske hele sju ulike øvelser innen friidrett: Høyde, lengde, kule, spyd, 100 meter hekk, 200 meter og 800 meter. Hun er allerede tre ganger norgesmester i mangekamp, og har konkurrert for Norge hele ti ganger. Det neste målet er å bli tatt ut til EM i sommer, enten i mangekamp eller i høyde, hvor hun har størst potensial. Drømmen videre er å delta i OL, et mål hun vil jobbe hardt for å oppnå.

Vinnere av hovedstipendet på kr 100.000 gikk i år til Marie Løvås og Sigrid Kleive, stipendet ble delt ut av Elisabeth Blomvik, Divisjonleder personmarked i Sparebanken Møre. Foto: Tone Molnes

Mottakere av stipend på 50.000:

Aleksander Skoglund (19) fra Molde konkurrerer på det norske juniorlandslaget i kombinert. I fjor tok han bronse i junior-VM, og vant både sølv- og gullmedaljer i junior-NM. I tillegg fikk han en sterk debut da han gikk sitt første verdenscup-renn i vinter. Fra neste sesong satser han for fullt som senior, der målet er å bli tatt ut på det norske landslaget til OL i 2022.

Andreas Skoglund (17) fra Molde satser i likhet med sin eldre bror Aleksander for fullt på kombinert, og sammen gjorde de rent bord i årets junior-NM. Andreas har medaljer og flere gode plasseringer i junior-VM, og deltok nylig i sitt første verdenscup-renn med godt resultat. Målet for neste sesong er å komme på pallen i junior-VM, og deretter ta individuelt gull i junior-VM om to år. Det langsiktige målet er å bli best i verden i kombinert.

Anne Skorpen (22) fra Ålesund har danset siden hun var 13 år og flyttet til Oslo for å satse fullt og helt på dansen da hun var 17 år. Hennes bakgrunn er klassisk ballett, men hun har nå fokusert mer på moderne dans/samtidsdans. For tiden går hun sitt siste år på en bachelor i Dance Performance på Dans och Cirkushögskolan i Stockholm (DOCH). Målet er å utvikle seg som danser, og den store drømmen er å kunne leve av dansen ved å ta del i andre kunstneres prosjekt, undervise og lage sine egne prosjekter.

Johanna Søvik Lausund og Anna Skorpen er to av årets mottakere av stipend på kr 50.000. Foto: Tone Molnes

David Stige (17) fra Molde startet med kampsporten Taekwon-Do allerede som niåring. I dag er han aktiv utøver med gode resultater i en rekke mesterskap. I 2018 tok han NM-gull i øvelsen sparring, og ble tatt ut på landslaget. I januar deltok han på sitt første internasjonale mesterskap og i april 2019 drar han til Tyskland for å delta i junior-VM. Målet hans er å etablere seg fast på landslaget. Det håper han å oppnå ved å trene hardt i klubben og på egenhånd, og delta videre i nasjonale og internasjonale konkurranser.

Edvard Solli (17) fra Molde begynte med Taekwon-Do da han var åtte år gammel. Siden har han konkurrert aktivt, og jobbet som instruktør i Molde Taekwon-Do klubb. Målet har hele tiden vært å bli en av Norges beste utøvere. Det er han på god vei mot, for i fjor høst ble han tatt ut på landslaget. Han skal dermed representere Norge i junior-VM i Tyskland i 2019. Drømmen er å kunne hevde seg internasjonalt i sporten.

Isak Albert Solheim Kvamme (19) fra Ålesund har på kort tid gjort seg bemerket som ett av de største raptalentene i Norge, under artistnavnet Isak Shorty. I 2018 vant han musikkprisen, og har allerede fått spillejobber på prestisjetunge scener som Øyafestivalen og Trondheim calling. For tiden går han siste året på videregående skole, Akademiet i Ålesund, og målet er å utdanne seg videre innen låtskriving og musikkproduksjon. Etter mye hardt arbeid er han snart klar for å slippe sin første EP. Drømmen videre er å få spille mange konserter og jobbe seg oppover slik at han kan leve av musikken.

Johanna Søvik Lausund er en 23 år gammel billedkunstner fra Ålesund. Hun begynte å male som tenåring, og for henne har kunst alltid handlet om et søk etter relevans og kontroll i en verden full av anonymitet og kaos. Hun jobber både med maling og digitale verktøy, og arbeidene hennes er sterkt inspirert av Sunnmøre og mange lokale kunstnere. Hun har en drøm om å jobbe med idéene sine i langt større formater enn hun hittil har hatt muligheten til, og har også et stort ønske om å utvikle seg mer teknisk.

Jonas Hesthaug (21) fra Stranda driver med fjelløping på høyt nivå. Han har alltid vært glad i både idrett og naturopplevelser, og på videregående oppdaget han at disse to lidenskapene kunne kombineres gjennom fjelløp. Han deltok på sitt første fjelløp i 2015, og allerede høsten 2018 ble han tatt opp på «Nordic Skyrunning» sitt Youth-team, et aldersbestemt lag for de nordiske landene. Dette gjør at han får muligheten til å representere Norge i U23-VM i skyrace i 2019. Målet er etterhvert å komme på topp 10 i verdenscupen i skyrunning eller andre typer fjelløp.

Jonas Flemsæter Hamre (26) fra Sykkylven er utdannet saxofonist på Jazzlinja ved Griegakademiet, og er en lovende musiker med hovedbase i improvisasjonsmusikken. De siste årene har han forsket på måter å utvide saxofonen med elektronikk, for å bruke instrumentet på nye måter og i flere sjangre. I tillegg opptrer Jonas som akustisk saxofonist i jazz, pop, rock og hiphopmusikk. Han har gitt ut en rekke plater, og har de siste seks årene gjort rundt 1200 konserter i inn- og utland. Målet er å videreutvikle seg som soloartist og utforske ulike musikalske uttrykk og prosjekter – og etterhvert kunne leve av musikken.

Julia Sofie Fjærli (23) fra Tomrefjord er en klassisk operasanger med en vakker lyrisk sopranstemme. Hun er snart ferdig med tre år av sin fireårige bachelor i utøvende klassisk sang på Universitetet i Stavanger, med professor Elizabeth Norberg-Schulz som sanglærer. Julie har vært solist på en rekke konserter, blant annet med TrondheimSolistene i 2015, 2016 og 2017. Etter endt bachelorgrad skal hun bygge på utdanningen med en mastergrad i opera. Målet er å bli utøvende operasanger, og kunne leve av sangen og få utfolde seg som kunstner.  

Julia Sofie Kjærli, banksjef Nancy Frisvoll Rogne, Kristine Gulbrandsen og Marie Løvås. Foto: Tone Molnes.
Banksjef Marit Rotås Sørvik og Simon Steinsham fra Tingvoll.

Kristine Gulbrandsen (17) fra Skodje er en lovende fotballspiller. For tiden spiller hun på ålesundslaget FK Fortuna Ålesund, der målet er å rykke opp til første divisjon. Hun har spilt både på landslaget J16 og J17, og var med og tok NM-gull i 2017 som 15-åring og yngste spiller på banen. Målet videre er å etablere seg på øverste nivå i norsk eller utenlandsk toppfotball, i tillegg til å være en del av det norske A-landslaget.

Oda Sofie Kilsti (19) fra Skodje vokste opp rett ved en golfbane, og er i dag en av Norges mest lovende unge golfspillere. I fjor tok hun andreplassen i Norgescupen, og representerte Norge under Portugese Amatuer, Portugal 2018. Det kommende året skal hun spille en rekke nasjonale og internasjonale turneringer. Neste år flytter hun til East Carolina University i USA for å representere golflaget deres de neste fire årene. Målet er å bli profesjonell spiller og kunne leve av golfen.

Simon Steinshamn (20) fra Tingvoll har bakgrunn fra både skiskyting, fotball og friidrett, men har utviklet seg til ett av de største talentene på lange løp i Norge. Nå satser han for fullt på det, og skal representere Norge i årets Nordiske mesterskap i terrengløp. Han er i tillegg tatt ut på landslaget til EM i terrengløp. Målet hans er å bli blant de beste i Europa og få representere Norge i EM, VM og OL. Han håper også å kunne leve av idretten sin.

Tora Ose (16) fra Ørsta har spilt fotball hele livet, og med sine gode ferdigheter har hun utviklet seg til å bli en av landets beste fotballspillere i sin klasse. I fjor ble hun tatt ut på landslaget til Norge J-15, der hun også var kaptein, og er nå en nøkkelspiller på Norge J-16. Målet hennes er å spille seg inn på et toppserielag, fortsette på landslaget og etterhvert ta steget ut i profftilværelsen i utlandet.

Oda Sofie Kilsti, banksjef Stein Ivar Krohn og Jonas Hesthaug.
Banksjef Line Wiik Bjerknes og Tora Ose.

Flere artikler i kategorien Lokalt engasjement