Gå til sbm.no

200 søkere til nyskapingsstipend

50 er videre i NÆRINGSTEFT

Nær 200 ville være med på kompetansereisen i næringsutvikling. Nå har en fagjury plukket ut 50 kandidater som går videre i konkurransen om den beste forretningsidéen verdt én million kroner. Og nivået er høyt.

– Resultatet er over all forventning. Vi har fått inn mange spennende søknader fra hele fylket, og søkerne representerer et mangfold av bransjer. Det er høyt nivå og stor spredning på type idé og prosjekt, forteller en entusiastisk Linda Rafteseth Grimstad, prosjektleder fra Sparebanken Møre.  – Her er nyskapende idéer innen både marin og maritim næring, sikkerhet, helse og ernæring, og flere idéer tar i bruk ny teknologi, som augmented reality, kunstig intelligens og robotisering. Vi har også flere prosjekt på autonome fartøy og velferdsteknologi, og veldig mange søknader har elementer av bærekraft og energisparing som effekt av sin idé. 

Nøye utvelgelse
Ålesund Kunnskapspark (ÅKP) og ProtoMore Kunnskapspark har sammen med Sparebanken Møre valgt ut de 50 kvalifiserte kandidatene. – Kunnskapsparkene har etablerte metoder og rutiner og jobber med dette daglig, så vi er trygge på at vi nå har de 50 beste søkerne med oss videre i denne konkurransen. Flere har allerede sagt at selv om de ikke når opp til topps i konkurransen, har de allerede vunnet ved å få være med på denne kompetansereisen. 

I kriteriene for utvelgelsen ligger blant annet at idéen skal være nyskapende, at den løser et behov og hva som skal til for å løse det. Fagjuryen har også vektlagt teamet eller den som står bak idéen med tanke på kompetanse. I tillegg har de vurdert potensialet i markedet for produktet eller tjenesten, og at én million kroner vil utgjøre en forskjell for søkeren.  

– Vi har fått inn mange gode forretningsidéer, og selv om en ikke ble med videre i denne konkurransen, er vi sikre på at vi kommer til å se mer til mange av søkerne fremover, sier Rafteseth Grimstad.

Høy omstillingsevne
Blant de femti som er med videre er det både enkeltpersoner og små bedrifter. 70 prosent kommer fra Sunnmøre og 30 prosent fra Romsdal og Nordmøre. Dette gjenspeiler også tallene som Innovasjon Norge opererer med på gründerstøtte.

– Søknadene viser tydelig den høye omstillingsevnen vi har her i Møre og Romsdal. Når det er store endringer i markedet tar det ikke lang tid før en ser etter nye løsninger. Vi i Sparebanken Møre er stolte over å få være med på å sette fart på nyutvikling, forteller Rafteseth Grimstad, som syns det er ekstra moro med alle som vil bidra med sin kompetanse i NÆRINGSTEFT. – Vi har også fått flere henvendelser fra bedrifter og organisasjoner i fylket som ønsker å være med som bidragsytere inn mot prosjektet.

Veien videre
Nå er kompetansereisen for de 50 utvalgte i gang, og allerede denne uka samles de på Innovasjonsfestivalen på Åndalsnes. Her får de være med på det faglige programmet, og får gode muligheter til inspirasjon og nettverksbygging. Festivalen er en møteplass for nytt og etablert næringsliv i alle slags bransjer, som er opptatt av innovasjon og utvikling.

13. desember er det fagseminar ved Ålesund Kunnskapspark, og her blir også de ti semifinalistene offentliggjort. Disse blir invitert til et intensivt faglig opplegg i Molde første helga i januar, samtidig som de får tilbud om å delta i kunnskapsparkenes inkubatorprogram. I februar velges tre finalister, før vinneren av NÆRINGSTEFT kåres under Sparebanken Møre sin investorkonferanse Børs & Bacalao 8. mars. 

Flere artikler i kategorien Lokalt engasjement