Gå til sbm.no
Kathrine Synnes Finnskog direktør Music Export Norway.

Talenter skaper

attraktive byer

Sats på talentutvikling for full musikk. De har tiltrekningskraft og skaper business.

Det var rådet til Ålesund-regionen fra direktøren i Music Export Norway, Kathrine Synnes Finnskog, under konferansefestivalen som skal gjøre distriktet attraktivt, The North West.

Finnskog, som selv er født i Giske kommune, representerte med sitt foredrag den andre T-en i Richard Floridas mantra om hva som skaper urbanisme og vekst i byer og regioner: Teknologi, talent, toleranse og tilhørighet.

The Margarets
Hennes historie i musikkbransjen begynte da hun ble spurt om å være manager for The Margarets, Giske og Sunnmøres store eksportartikkel på popfronten på tidlig 2000-tall.

– Jeg hadde aldri gjort noe lignende før. Det var «Learning by doing» og jeg var en «start ups» lenge før begrepet ble innført, fortalte Finnskog.

I dag er The Margarets blitt til Momentium og Finnskog til direktør i statlige Music Export Norway etter å ha vært manager for en rekke kjente artister, blant annet Alexander Rybak.

Enorm utvikling
Siden 2002 har det skjedd enormt mye innen norsk musikk, talentutvikling, management og verdiskapning. Fra 2011 til 2015 økte verdiskapningen i musikkbransjen (28 prosent) mer enn fastlandsøkonomien. Økningen i sysselsettingen var 24 prosent og omsetningen hele ti milliarder. Og norsk musikk har etablert seg internasjonalt.

Finnskog tok et fullsatt Rica Parken Kulturhus gjennom arbeidet som har vært gjort for å nå dit man er i dag ved å legge til rette for fysiske møteplasser, rekruttering, internasjonalisering og kompetansemiljøer. Hun kunne også vise til analyser som viser at musikkarrangementer faktisk skaper store ringvirkninger, og hun tok for seg globale trender som musikkturisme og musikkbyer.

Musikkbyer
– Konseptet Music Canada har utviklet strategier med en del nøkkelpunkter for å skape musikkbyer. Noen av punktene handler om politikk, musikkvennlig politikk med politikere som er genuint interesserte. Det handler om å gjøre det enkelt å etablere små selskaper for talentutvikling, høre på artistene som trenger øvingslokale, et sted å spille, et sted å oppholde seg. Et annet punkt er å etablere et musikk-kontor eller ansette en musikalsk rådgiver i kommunen – en som forstår musikkbransjen, som kjenner mekanismene og som har troverdighet i miljøet, sa Finnskog.

Hun dro også frem et punkt om å drive publikumsutvikling, spesielt med tanke på de under 18 som ikke har adgang på konserter, og utvikling av lokale artister som må konkurrere med de etablerte navnene om å komme på festivalplakatene.

Lytte
– Så hvor skal man egentlig begynne? Mitt råd er gratis og enkelt. Begynn med å lytte til de behov som kreativ sektor, musikkbransjen, de som jobber i miljøet, melder inn. Lytt til behovene til de som skal jobbe rundt talentene har for å etablere selskap, for å etablere muligheter slik at de kan beholde og jobbe med talentene her. Gi kreative selskap selvtillit til å satse. Å forvalte talent lokalt vil tilføre en kompetanse til distriktet som er attraktivt også for de som skal flytte til, sa Finnskog og nevnte Sigrid Raabe fra Ålesund som et eksempel. Hun dro til Bergen for å komme videre med sin karrière.

Men Finnskog la ikke skjul på at hun var veldig stolt over hva den den gjengen på Giske har klart å skape her i distriktet etter at The Margarets ble historie.

– Og det er en mye kulere by å reise til nå enn den jeg reiste fra etter gymnaset.

Sigrid Raabe mottok talentstipend fra Sparebanken Møre, her på scenen under utdelingen i 2014.

T for TEFT 

Urbanismens superstjerne Richard Florida har sine t-er for utvikling. Sparebanken Møre har også sin; T for TEFT.

Gjennom sitt samfunnsengasjement TEFT-stipend har Sparebanken Møre i flere år drevet sin form for talentutvikling gjennom å gi stipender til lokale talenter.

Blant dem en rekke musikere som Sigrid Raabe, Mikael Paskalev, Egil Olsen, Bror Magnus Tødenes, Stian Omenås, Amanda Tenfjord, Jorunn Marie Kvernberg, Hilde Marie Kjersem, Nathalie Sandtorv, Ingrid Helene Håvik, Jakob Rypdal, Lena Nymark, Hedvig Mollestad Thomassen, Elisabeth Cathrine Teige, Rikke Lie Medbøe, Hanne Kolstø, Henrik Bondevik, Oliver Dyb, Tellef Solbakk Raabe, Jakob Rypdal, Odin Landbakk, Siril Malmedal Hauge, Andreas Skår Winther – for å nevne noen.

Sparebanken Møre er fylkets største bank og ønsker å være en aktiv bidragsyter til både kultur og idrett i Møre og Romsdal. Det er viktig at det er gode og allsidige tilbud i nærmiljøet og da må man ha lag, organisasjoner og aktiviteter som favner bredt.

– Samtidig er det viktig at vi har de som ønsker å bli skikkelig gode på det de driver med, og at de får mulighet til det her de bor. Det er jo også dokumentert at talentutvikling og talenter er viktig sett i et urbaniserings- og utviklingsperspektiv. Talentene er gode rollemodeller og forbilder som bidrar til å inspirere, dele kunnskap og skape stolthet lokalt og regionalt, sier Cecilie Myrstad, leder Kommunikasjon og Samfunnsansvar, om bankens engasjement.

På Terminalen tirsdag 24. april blir TEFT-stipend delt ut for 12.gang.

Flere artikler i kategorien Lokalt engasjement