Gå til sbm.no
Foto: Lill Haugen

Dyreklubben

Barnas favoritt fyller 40 år

I fjor stod Borgund Dyreklubb i fare for å bli nedlagt - i dag feirer de fire tiår med frivillig innsats og ekstra glede - og jubileumsgave fra banken.

– Vi har så mange ønsker for dette stedet! Nå kan vi få oppfylt noen av disse, jubler daglig leder Rebekka Kolvik.  

I 40 år har Borgund Dyreklubb gledet store og små i Ålesundsområdet.

– Nå håper vi å spre litt glede til dere som jobber så hardt for å beholde dette unike stedet, sa Merete Wiig, banksjef i Sparebanken Møre, som overrakte ett hundre tusen kroner i gave til jubilanten.  

Hyller de frivillige

Gavesjekken ble delt ut blant griser, esler, hester og høner, og til frydefulle hvin fra flere titalls glade barnehagebarn som fikk en drømmedag på gården. Som den største sparebanken i regionen er Sparebanken Møre opptatt av å bidra til regionsutvikling, for at både folk og bedrifter skal ha det bra på Nordvestlandet.  

– Dyreklubben har i mange år vært en institusjon som betyr svært mye for veldig mange, særlig barn og unge. Vi vet det meste er basert på frivillig innsats, og setter utrolig stor pris på alle dere som jobber for å beholde dette viktige stedet! Vi håper derfor at gaven fra Sparebanken Møre vil motivere og inspirere det videre arbeidet, sier Wiig. 

 – Vi er opptatt av å bidra til gode møteplasser. Dyreklubben er en slik arena - her møtes både unge og eldre, og nye opplevelser skapes i fellesskap. Borgund Dyreklubb er viktig for Ålesund og for alle som bor her. Derfor ønsker vi å bidra til at dere kan realisere noen av planene dere har, forklarer hun.


40-årsgaven på 100.000 kroner ble overrakt i strålende sol. – Vi har mange drømmer for dette stedet. Denne gaven setter vi derfor stor pris på, sa daglig leder Rebekka Kolvik og leder Monica Dahlen, leder for Borgund Dyreklubb Frivillige organisasjon. Foto: Lill Haugen.

Truet av nedleggelse

Pengene fra banken kommer godt med. Senest i fjor var Borgund Dyreklubb truet av nedleggelse etter at Soknerådet i Borgund bad kommunen overta driften. Ålesund kommune har nå et pågående prosjekt og bidrar økonomisk på kort sikt. Men framtiden er fremdeles uviss.  

– Støtten fra Sparebanken Møre betyr utrolig mye, sa en overrasket og rørt daglig leder Rebekka Kolvik. Hun har selv brukt stedet siden hun var ti år.  

– Vi har så mange ønsker og drømmer! Denne gaven betyr at vi kan få oppfylt noen av disse. Et viktig mål er å kunne tilby flere aktiviteter hele året. Flere sitteplasser står høyt på ønskelisten, og et rebusløp som gir ny kunnskap til de som besøker oss – og så har vi veldig lyst til å bygge en trelavvo nede ved sjøen, forteller Rebekka. De ønsker seg også flere dyr, blant annet en ny hest.

 

Drives av frivillige ildsjeler

Borgund Dyreklubb frivillige organisasjon ble stiftet som et direkte resultat av trusselen om nedleggelse. Den foreldrestyrte organisasjonen jobber for å sikre driften til Dyreklubben, hovedsakelig gjennom å skaffe sponsormidler.  

– Dyreklubben er hjertet i Ålesund, og vi jobber for å sikre at den ikke forsvinner! Dette er det eneste stedet der barn kan møte dyr på nært hold, i et fellesskap som alle kan være en del av, sier leder for de frivillige, Monica Dahlen. Hun er oppvokst i nærheten og vet hva et slikt sted kan betyr for barn og unge. Hennes engasjement er drevet av det sterke ønsket om å beholde stedet for framtiden. Hun forteller at det alltid trengs flere frivillige, til alt fra sponsorarbeid, hjelp arrangementer eller gode idéer, og du velger selv hvor mye du kan eller vil bidra med.  Glade førskolebarn fra lokale barnehager fikk mate griser, kose med høner og klappe hester på Borgund Dyreklubb. Foto: Lill Haugen.

Et tilbud for alle

Hun understreker at dette er et lavterskeltilbud med spennende arrangementer for hele familien, tilbud for barnehage- og skoleklasser, bedrifter og foreninger og mange andre grupper: Dette skal være et koselig og inkluderende sted for ALLE.  

– Ikke alle har tilgang til dyr. Her får barn og unge, familier, skoleklasser, barnehager, minoriteter og mange andre grupper komme og lære om dyr, natur og gårdsdrift. Vårt mål er at barna også skal lære seg å ta ansvar, utvikle selvtillit gjennom positive opplevelser med dyr og andre barn. Dette er et spesielt godt tilbud for de som ikke nødvendigvis «passer inn», enten det er på skolen, andre fritidstilbud eller i arbeidslivet, sier Monica. Hun har selv et barn med spesielle behov som blomstret etter at hun ble medlem her.

  

Johanne Orvik går i 9. klasse på Ulsteinvik Ungdomsskole og har arbeidsuke på Borgund Dyreklubb. – Jeg ville gjøre noe annet enn å stå på en butikk eller sitte på et kontor, sier hun. Foto: Lill Haugen.

God arena for læring

Prosjektleder fra Ålesund kommune, Judith Damm, forteller at kommunen også jobber med å få flere grupper til å bruke Dyreklubben.  

– Vi tror dette unike stedet kan være en glimrende arena for flere grupper enn i dag, og vi vil derfor prøve ut flere nye pedagogiske tilbud som arbeidspraksis, norskopplæring og kulturfremmende arbeid. Vi ønsker også at pensjonister, funksjonshemmede og andre skal få bruke stedet, sier Judith. Hun jobber selv som frivillig og har et stort hjerte for stedet.

 

Nytt ferietilbud for barn

I sommer tilbyr Dyreklubben blant annet et nytt ferietilbud for barn i 4.-7. klasse.

 – I fire sommeruker kan barna komme hit og være med på ulike aktiviteter som dyrestell, fiske, vannsport, bygging av fuglekasser, matlaging og mye mer. Vi skal ha grupper på maks 10 barn, med et eget pedagogisk opplegg. Her er det førstemann til mølla når det gjelder påmelding, forteller Judith.


Bor du i Ålesund?

Bli med på Borgund Dyreklubb sin store bursdagsfeiring 15. -16. juni, med barneridning, kiosk, hesteshow og mange andre kjekke aktiviteter for store og små!

Flere artikler i kategorien Lokalt engasjement