Gå til sbm.no

TEFT-stipend 2021

Et skikkelig løft!

Sparebanken Møre deler ut TEFT-stipend på til sammen 800 000 kroner til unge talent innen kultur og idrett. Hvert stipend er på hele 50 000 kroner, og går til 16 lokale talent på Nordvestlandet.

-TEFT- stipend skal bidra til å løfte hver enkelt mottaker, og vi ønsker at hvert stipend skal utgjøre en skikkelig forskjell. Derfor gir vi et raust stipend til hver enkelt, sier Elisabeth Blomvik, leder divisjon personmarked i Sparebanken Møre. - I tillegg til å være blant de beste på sitt område på Nordvestlandet, legger vi også vekt på at de skal være gode rollemodeller for miljøet de hører hjemme i. På den måten er de med å skape positiv vekst rundt seg, forteller hun.

16 dyktige unge med ferdigheter og pågangsmot utover det vanlige får nå tildelt TEFT-stipend. Felles for alle er at de kan vise til flotte prestasjoner på sine områder, og at de fortsetter å sette seg nye mål og jobbe for dem. På hver sine måter er de også gode forbilder og viser ekte skaperglede i det de holder på med. Størrelsen på TEFT-stipendet er 50 000 kroner til hver.

Det var 135 kvalifiserte søkere; fordelt jevnt i kategoriene kultur og idrett. Juryen har bestått av engasjerte ansatte i Sparebanken Møre, godt støttet av vurderingene til eksterne fagmiljø i kategoriene til søkerne.

Les mer om TEFT-stipend

- Vi håper TEFT-stipendet gir utøverne et løft, sier Elisabeth Blomvik, leder divisjon personmarked, Sparebanken Møre.

TEFT-stipend ble første gang delt ut i 2007, og siden den gangen har det blitt delt ut i underkant av 13 million kroner til nærmere 400 lokale talent i vårt nærområde. Vi har hatt gleden av å følge disse opp gjennom årene, og kan nevne Sigrid Raabe, Karsten Warholm, Sebastian Foss Solevåg, Synnøve Solemdal og Magnus Emaka Einang. Flere av disse har utmerket seg på sine områder siden de fikk TEFT-stipend i sin tid. 

Se liste over tidligere vinnere på sbm.no/teftstipend

– Vi vet av erfaring at TEFT-stipend har betydning både for motivasjon og utvikling av de enkelte mottakerne og for miljøet de kommer fra. Derfor er det også med stor iver og entusiasme at vi hvert år ser vi frem til å bli bedre kjent med disse ungdommene. De skal kjenne at de har hele banken som heiagjeng i fortsettelsen forteller Elisabeth.

Disse 16 talentene mottar kr 50 000,- hver i TEFT-stipend fra Sparebanken Møre
  • Herman Velle Aurdal fra Sykkylven. Sleggekast. 
  • Marte Halingstad Barstad Fra Ulstein. Artist, låtskriver og produsent.
  • Sigurd Malmedal Drågen fra Molde. Trombone. 
  • Stian Endresplass fra Molde. Volleyball. 
  • Magnus Fremstad fra Ålesund. Klassisk sang. 
  • Nora Elise Legrand Gjerdset fra Rauma. Artist, låtskriver og produsent.
  • Kristine Hjellbakk Hole fra Stranda. Langrenn. 
  • Knut Valen Håland fra Sula. Frisbeegolf. 
  • Hedda Færøy Lausund fra Ålesund. Samtidsdans, koreografi og scenekunst. 
  • Mari Romundset Nilsen fra Aure. Taekwondo.
  • Christian Parr fra Ålesund. Tennis.
  • Aurora Jørgensen Remme fra Ålesund. Ilusjonist. 
  • Kornelia Roppen fra Ulstein. Lengdehopp.  
  • Mathea Strømmegjerde fra Sykkylven. Trompet.
  • Simon Tonev fra Hareid. Film, regi og filmfotograf.
  • Isak Wingsternes fra Hareid. Musiker, tekniker og produsent.

Bli kjent med vinnerne av TEFT-stipend:

TEFT-stipendvinnere. F.v. Herman Velle Aurdal, Marte Hallingstad Barstad, Sigurd Malmedal Drågen og Stian Endresplass. Foto: Privat.

Herman Velle Aurdal. Sykkylven. Sleggekast.
- Nå står den 27 år gamle kretsrekorden for slegge senior for fall. Jeg er i rute for å nå kravene til U23 EM, og går for gull i Junior NM U23. Samtidig jeg gleder meg over å ha praksis som gymlærer for barn og unge. Interesse kommer sjeldent av seg selv. Noen må gå foran og drive det fram. Den dagen jeg returnerer til Sunnmøre skal jeg sørge for at vi stikker oss fram som hovedstaden for kast-Norge.

Marte Hallingstad Barstad. Ulstein. Artist, låtskriver og produsent.
- Gleder meg til å bli ferdig med studier ved Liverpool Institute for Performing Arts til sommeren hvor jeg studerer «Songwriting and Performance», og kunne gå «all-in» med å jobbe og utvikle mitt eget prosjekt - MAZED. Jeg ønsker å vise heimbygda og de rundt meg at arbeider en hardt nok og lærer av de rette, så kan det å være musiker være et trygt yrke og ikke bare en hobby. Målet mitt er å leve av musikken min i fremtiden.

Sigurd Malmedal Drågen. Molde. Trombone.
- Blåsemafian ble for alvor ble kjent under MGP. Jeg er med i 6-manns-besetningen Blåsemafian Extended, og som produsent og trombonist i bandet Giddygang. Akkurat nå jobber vi også intensivt i Laupsa Lokomotiv, som snart skal gi ut plate. Gjennom et prosjekt i Flyktninghjelpen har jeg også oppdaget gleden ved å bruke musikk som inkludering. Barn og unge tar med seg sin musikalske bakgrunn og får lære å spille inn og produsere musikk sammen.

Stian Endresplass. Molde. Volleyball.
- Studerer samtidig som jeg satser på volleyballen. Drømmer om å spille i utlandet etter å ha hevdet med i toppen i Norge noen år. Stipendet vil gå med til treningssamlinger og til gjennomføring av trenerkurs. Synes det er kjekt å kunne være med å utvikle volleyball miljøet og de yngre spillerne hjemme i lokalmiljøet mitt, og ønsker å bruke tid på det seinere.

TEFT-stipendvinnere. F.v. Magnus Fremstad, Nora Elise Legrand Gjerdset, Kristine Hjellbakk Hole og Knut Valen Håland. Foto: Privat.

Magnus Fremstad. Ålesund. Klassisk sang.
- Om ett eller to år håper jeg å begynne på en master i Opera ved Operaakademiet i København. Det er hard konkurranse om plassene, men jeg jobber målrettet for å oppnå dette. Mitt sangideal legger vekt på det naturlige og jeg har kontakt med flere lærerkrefter som hjelper meg i den retninger jeg ønsker, blant annet den kjente sangpedagogen Susanna Eken i Danmark. Sammen med tidligere TEFT-stipendiat Louise Engeseth har vi planer om å arrangere konserter på Sunnmøre så snart dette blir mulig.

- Nora Elise Legrand Gjerdset. Rauma. Artist, låtskriver og produsent.
Musikken er livet mitt! Jeg begynte å opptre som 13 åring, og har siden spilt på store konsertscener, turnert med forskjellige band og hatt hovedroller i musikaler. Jeg er utdannet sanger, og etablerer meg nå som artist og låtskriver. Hjertet mitt brenner spesielt for country, og jeg skal spille inn debut-album i løpet av 2021.

Kristine Hjellbakk Hole. Stranda. Langrenn.
- For å lykkes og bli best er det viktig å ha det riktige miljøet og de riktige folkene rundt seg. Derfor går jeg toppidrettsgymnaset på Lillehammer for å være en del av et større og motiverende miljø og ha fokus på idretten min. Drømmen er å bli en av de beste i verden – hevde seg i World Cup – og kvalifisere seg til plass i OL og VM i fremtiden.

Knut Valen Håland. Sula. Frisbeegolf.
- Frisbeegolf kom hit på 80-tallet, men det har virkelig skutt fart nå under korona. Det er kjekt at folk oppdager sporten og jeg liker å lære videre det jeg kan. Langevåg har en av Norges beste baner, og her samles vi ofte fra frisbeemiljøene i Ålesund, Volda og Vestnes. Jeg ser fram til å få reise tilbake til USA, der de beste spillerne og største turneringene er. Målet er å kunne leve av frisbeegolf innen 2025.

TEFT-stipendvinnere. F.v. Hedda Færøy Lausund, Mari Romundset Nilsen, Christian Parr og Aurora Jørgensen Remme. Foto: Privat.

Hedda Færøy Lausund. Ålesund. Samtidsdans, koreografi og scenekunst.
- Jeg bor for tiden i København hvor jeg jobber freelance som danser, koreograf og dansepedagog, samtidig som jeg er i praksis i performance-kompaniet Hotel Pro Forma. Jeg er spesielt opptatt av tverrfaglig arbeid, hvor jeg kan kombinere dansen med flere av interessene mine som film- og fotokunst, design, litteratur og scenografi. I løpet av den neste tiden håper jeg også å bringe mine egne produksjoner til Ålesund, og å kunne bidra til utviklingen av det lokale dansemiljøet.

Mari Romundset Nilsen. Aure. Taekwondo.
- Er på rekruttlandslaget i taekwondo, og tatt ut i den olympiske løypa som er et prosjekt startet av Olympiatoppen Midt-Norge. Det beste med taekwondo er muligheten jeg får til å reise, bli kjent med nye mennesker og ikke minst til å utvikle meg sjøl både fysisk og mentalt. Har høye ambisjoner og er villig til å satse for å nå dem. Hovedmål og drømmen er å bli en topp internasjonal utøver å få delta i OL i 2024.

Christian Parr. Ålesund. Tennis.
- Anerkjennelsen og oppmerksomheten ved å få dette stipendet gir motivasjon videre til å jobbe målrettet og hardt for å nå målene mine. Første mål nå er NM i april der jeg går for gull i single, double og lag for U-19. Satser fullt på idretten, og jobber mot scholarship og college i USA fra 2022 hvor jeg kan kombinere idretten med studier. Drømmen er å kunne spille på ATP nivå (høyeste nivå i tennis i verden), og leve av idretten på sikt.

Aurora Jørgensen Remme. Ålesund. Illusjonist.
- I år feirer jeg 10 år som illusjonist. Som 12-åring ble jeg invitert til Las Vegas av David Copperfield, etter at han hadde sett seg meg gjøre en historie kombinert med et magisk triks. Jeg har også vært med i Norske Talenter to ganger og skrevet manuskript og egne show til flere gallaforestillinger. Etter videregående ønsker jeg å reise til USA for å utdanne meg innen magi og skuespill, samtidig som jeg utvikler nye forestillinger og skaper spennende teaterkunst som engasjerer. 

TEFT-stipendvinnere. F.v. Kornelia Roppen, Mathea Strømmegjerde, Simon Tonev og Isak Wingsternes.

Kornelia Roppen. Ulstein. Lengdehopp.
- Gull i Junior NM lengde og ny klubbrekord på 5,78 m ble høydepunkt i 2020. Neste semester skal jeg fokusere fullt på trening hjemme i Ulsteinvik, gjerne flere økter hver dag. Med god utvikling håper jeg å kvalifisere meg til U23 EM i 2023 og kanskje utfordre kretsrekorden på 6,22. Om jeg skulle ønsket meg til et annet sted i Norge, har «lengdebyen» Trondheim et sterkt miljø. Studier og videre utvikling i utlandet kan også bli aktuelt.

Mathea Strømmegjerde. Sykkylven. Trompet.
- Gjennom musikken gir du av deg selv og du får respons. Vekker følelser. Dette vil jeg holde på med resten av livet. Jeg håper å finne en god lærer og studere videre, kanskje i Freiburg i Tyskland. Vi har blitt flinke til å følge med på konserter som overføres digitalt. Når jeg hører noe jeg liker, tar jeg kontakt. Det er mye som kan læres gjennom Zoom, men heldigvis får vi fortsatt en til en undervisning på Norges Musikkhøyskole.

Simon Tonev. Hareid. Film, regi og filmfotograf.
- Jeg visste allerede som 9-åring at jeg ville lage film som snakker til hjertet. Det binder oss sammen uansett hvor du er oppvokst. Jeg ønsker å skape film som lager ringvirkninger. Film som sier noe om det å være menneske, eller film som hjelper oss å glemme realiteten av å være et for en stund. Nå studerer jeg fiksjonsfilm i Stockholm.  Jeg tenker at om jeg så er 70 år før jeg får gjøre min første spillefilm, så er det dette jeg vil gjøre.

Isak Wingsternes. Hareid. Musiker, tekniker og produsent.
- Skriver og produserer musikk, i tillegg til å skape god lyd og interessante uttrykk for andre. Jeg bor i Bergen, og jobber som tekniker og produsent. Har vært så heldig å få være en del av et faglig dyktig miljø sammen med flere av landets fremste i bransjen, noe som har gitt meg mye god faglig kunnskap og et nettverk av fantastiske folk.

Flere artikler i kategorien Lokalt engasjement