Gå til sbm.no
Tre ansatte i Skattkammeret: Sondre Stensbøl, Espen Ellefsen og Monica Uggedal Longva.Skattkammeret er tuftet på en visjon om at alle barn og alle unge skal ha mulighet til en aktiv hverdag uten en prislapp som ekskluderer fra deltakelse, forteller de tre ansatte Sondre Stensbøl, Espen Ellefsen og Monica Uggedal Longva.

Lån av fritidsutstyr

For et skattkammer!

Her kan du låne alt du vil av fritidsutstyr – helt gratis.

Takket være Kirkens Bymisjon Møre i Ålesund er det ingen som trenger å kjøpe utstyr i dyre dommer for å henge med på fritidsaktiviteter. Skattkammeret i Spjelkavik fungerer som et bibliotek bare at bøkene er byttet ut med tipp-topp utstyr til alt som er av aktiviteter både sommer og vinter.

Gjenbruk og utlån
– Svært mange har fått øynene opp for gjenbruk og lån. Og med et nasjonalt lånekort fra biblioteket som alle elever får via skolen, er det fritt frem til å låne det man trenger. Vi har alt fra klær i alle størrelser og til det aller, aller meste av sport- og fritidsutstyr, forteller Espen Ellefsen, virksomhetsleder ved Skattkammeret.

Sving på sakene
Siden åpningen før jul i 2019 har det strømmet på med både små og store for å låne klær, sport- og fritidsutstyr. Det er ingen tvil om at Skattkammeret i Ålesund som i stor grad drives med hjelp av frivillige, virkelig har fått sving på sakene.

– Spesielt før ferier er det hektiske dager og kjempestor pågang, forteller miljøarbeider Sondre Stensbøl.

Mest brukte
Skattkammeret i Ålesund er blant landets mest brukte, og også det eneste som har tatt i bruk ordningen med nasjonalt lånekort (som ID for utlån). Har du ikke lånekort kan Skattkammeret Ålesund utstede et til deg.

Topp utstyr: På Skattkammeret kan du få låne alt du vil at fritidsutstyr og alt er av topp kvalitet.

Fra 0-20
Brukergruppa er barn og unge fra 0-20 år, men også deres foreldre kan få låne hvis de skal være med barna på aktiviteter. På Skattkammeret får man proff veiledning i å plukke ut riktig utstyr, og i bruken av utstyret. Det er også laget flere videosutter med instruksjoner om både bruk av utstyr og tips som pakking av tursekken. I tillegg til utlån tilbyr Skattkammeret også gratis aktiviteter.

Tilbyr gratis aktiviteter
– Vi har et svært godt samarbeid med skolene her i distriktet og vi er med på å arrangere forskjellige fritidsaktiviteter både sommer og vinter. Vi har også idemyldring med elever slik at barn og unge selv kan få være med å bestemme hvilke aktiviteter det skal satses på, forteller Espen Ellefsen.

Skattkammeret driver i tillegg oppsøkende virksomhet, og ukentlig kjører de blant annet ut utstyr til bibliotekene i Ålesund og Giske for utlån.

Sparebanken Møre
Skattkammeret er et resultat av TV-aksjonen i 2018 «Mindre alene sammen», og er gjennom disse midlene sammen med midler fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, Nasjonaldirektoratet og lokale aktører sikrer drift i tre år. Lokalt er blant andre Sparebanken Møre en viktig støttespiller og bidragsyter for Skattkammeret.

– Vi ser at vi dekker et stort behov og målet er å kunne fortsette også etter de tre garanterte årene. Derfor jobber vi med å knytte til oss bidragsytere og sponsorer, forteller Espen.

Ut på tur: Skattekammeret låner ikke bare ut utstyr med arrangerer også aktiviteter som denne kajakkturen på Stafsetneset i august.

Perfekt tilbud
Både Espen og Sondre mener den store pågangen skyldes at folk i dag er mer bevisste på det miljøvennlige og forbrukersamfunnet. I dette skjæringspunktet er Skattkammeret en flott ordning og et perfekt tilbud, i tillegg til fokuset på at alle barn og unge skal ha like muligheter.

Alle skal med
– Skattkammeret er en del av Kirkens Bymisjon Møre sitt arbeid for barn og unge. Skattkammeret er tuftet på en visjon om at alle barn og alle unge skal ha mulighet til en aktiv hverdag uten en prislapp som ekskluderer fra deltakelse. Vi ønsker å skape arenaer som er åpne og inkluderende for alle, sier Monica Uggedal Longva, markedsleder i Kirkens Bymisjon Møre om tanken bak Skattkammeret.

Tipp topp stand
Skattkammeret kjøper inn det meste av utstyret og klærne, slik at alt er i tipp topp stand. I tillegg tar de imot brukt så lenge utstyret holder mål, og de har en avtale med Bingsa hvor Skattkammeret selv plukker ut det de mener kan brukes.

Frivillige
– I tillegg til bidragsytere og sponsorer er vi også svært interessert i frivillige som kan jobbe med Skattkammeret. Både å låne ut utstyr, veilede og samtidig sørge for at alt er trygt i disse Korona-tider, krever en stor innsats, sier Monica.

Les mer om Skattkammeret og Kirkens Bymisjon her.

Storfint besøk: Fotballtrikser Tobias Becs (Tobias Brandal Busæt) fem ganger VM-mester, Europamester og en rekke ganger Norgesmester.

Flere artikler i kategorien Lokalt engasjement