Gå til sbm.no
Fire kompiser på 15 år sitter på en benk.Fire kamerater fra Kolvikbakken Ungdomsskole i Ålesund. F.v. Martin Malmedal , Marius Godø Holtet, Christian Haugen og Adrian Skjegstad. Foto: Tony Hall

500 unge bankkunder tok ansvar:

Ga videre for å spre glede

Over fem hundre 15-åringer tok oppfordringen fra Sparebanken Møre om å være banksjef for en dag. Sammen har de delt ut samfunnsutbytte fra banken til tre organisasjoner som jobber for at unge skal ha det bra.

– Dette viser at ungdom bryr seg og at mental helse er viktig for dem. Det er mye mental helse i arbeidet til alle de tre organisasjonene, sier Grete A. Vikestrand, fagsjef Kommunikasjon og Samfunnsansvar i Sparebanken Møre.

Den unike dealen som ungdommene fikk ta del i var: Ungdommer født i 2006 fikk 300 kroner hver i gave fra banken og ytterligere 300 kroner som de kunne gi videre til enten Mental Helse Ungdom, Sykehusklovnene eller Røde Kors - Ferie for alle.

Marius tok ansvar 
En av de mange 15-åringene som tok ansvar og stemte var Marius Godø Holtet fra Ålesund. Han synes det er viktig å være med å bidra og bry seg om andre - og kult at ungdommer kan være med på å bestemme.

– Jeg var aldri i tvil om at mitt bidrag skulle gå til Sykehusklovnene. Jeg har hørt så mye bra om den jobben de gjør. At de oppmuntrer, underholder og får frem latteren selv hos veldig syke barn slik at mange glemmer den virkeligheten de befinner seg i. Vi trenger sykehusklovnene som gjør en tung og trist hverdag for mange litt lysere, mener Marius.

Slik kunne 15-åringene gi sin stemme (Avstemmingen er avsluttet)

Alle vinnere
Stemmene og pengene fra 2006-modellene ble ganske jevnt fordelt, og alle tre er alle vinnere.  Mental Helse Ungdom fikk mest med 123.800 kroner, Sykehusklovnene 92.300 kroner og Røde Kors - Ferie for alle 83.900 kroner.

Mental Helse Ungdom
– Wow. Dette betyr utrolig mye for oss. Imponerende jobba av både Sparebanken Møre og de over 500 unge «banksjefene for en dag», sier Oskar F. Sandanger i den frivillige organisasjonen Mental Helse Ungdom.

I YouTube-serien "Føler'n" inviterer Oskar F. Sandanger med seg kjente folk for å snakke om følelser. Her har han fått besøk av influencer Maria Østhassel. Foto: Mental Helse

Økt åpenhet 
Mental Helse Ungdom jobber for økt åpenhet om psykisk helse, forebygging av psykiske plager og et bedre psykisk helsetilbud. Et eksempel på arbeidet deres er den underholdende YouTube-serien "Føler'n", hvor Oskar inviterer kjendiser til studio for å game og snakke om følelser. Slik formidles kunnskap om psykisk helse på en enkel og ekte måte. Sandanger, som er fra Larsnes på Sunnmøre, mottok i fjor TEFT- stipend - Sparebanken Møres eget talentstipend - for sitt talent som komiker.

Les mer om Psykt Normal og YouTube-serien Føler'n

I tenkeboksen
Mental Helse Ungdom har foreløpig ikke bestemt hvordan de best kan bruke pengene til nytte for unge i Møre og Romsdal. De er fortsatt i tenkeboksen, men med en så stor pengegave er Sandanger "sikker som banken" på at de vil komme opp med noe virkelig bra.

Sykehusklovnene
– Et supert opplegg - og for noen flotte ungdommer vi har, som virkelig bryr seg og tar ansvar. Her lærer de om samfunnsansvar, frivillige organisasjoner og ikke minst tar de ansvar for å hjelpe andre unge og barn. Jeg er kjempeimponert og ikke minst svært takknemlig, sier Anne Berggraf, kommunikasjonsleder i Sykehusklovnene.

Ei jente får besøk av Sykehusklovnene. Foto: Ida Brekke/Sykehusklovnene

Sikrer tilbudet
Bidraget på kr 92.300 bidrar til å sikre Sykehusklovnenes tilbud i Møre og Romsdal og samarbeidet de har med barneavdelingen ved sykehuset i Ålesund. Organisasjonen har ingen fast støtte fra det offentlige eller andre, og er prisgitt innsamlede midler. Med pengene fra samfunnsutbyttet i Sparebanken Møre kan klovnene fortsette å treffe syke barn og unge, spre latter og glede, redusere smerte og tenne livsgnisten som verdens beste reseptfrie medisin.

Les mer om Sykehusklovnene

Røde Kors - Ferie for alle 
Røde Kors - Ferie for alle fikk kr 83.900. – Disse pengene vil ha en umiddelbar effekt som gjør at vi kan øke tilbudet vårt ytterligere i virksomheten vår Ferie for alle, sier Tore Nedregård, daglig leder i Møre og Romsdal Røde Kors.

Røde Kors - Ferie for alle gir uforglemmelige ferieminner. Foto: Røde Kors

Røde Kors – Ferie for alle er et gratis tilbud til familier som strever økonomisk. Behovet er stort og ventelistene lange. Det begynte med en uke, nå er tilbudet fire uker i året og i tillegg aktivitet- og dagsturer.

Les mer om Ferie for alle

Dypt imponert
– Vi har fantastiske frivillige som stiller opp og bruker av sin egen ferie. Derfor er vi dypt takknemlige for at vi får så flott drahjelp fra Sparebanken Møre og deres unge bankkunder. Jeg må få rose banken for en innmari god ide og et utrolig kreativt opplegg. Og ikke minst at så mange unge bankkunder ønsker å bidra for å hjelpe andre unge, som kanskje ikke har det så lett i sin hverdag. Jeg er dypt imponert, sier Nedregård.

Les også:
Lærer om samfunnsansvar: Nå bestemmer 15-åringene

Flere artikler i kategorien Lokalt engasjement