Gå til sbm.no
Team Flamingo, Spjelkavik barneskole, jublet hemningsløst for sammenlagtseieren og den gjeve Champion-tittelen. Foto: SMP Brand Studio

Endelig

Gigantisk First Lego League

Sitrende spenning, magiske øyeblikk og fantastiske prosjekter. Endelig kunne hele 700 elever fra 34 klasser i Ålesund og Omegn vise frem hva de har jobbet med i åtte uker.

NMK (Norsk Maritimt Kompetansesenter) var arena for det gigantiske arrangementet First Lego League (FLL) som Ålesund kommune, Newton Møre, NTNU, NMK og Sparebanken Møre står bak.

Champions fra Spjelkavik
Team Flamingo fra Spjelkavik barneskole stakk av med seieren sammenlagt, og jublet hemningsløst da de ble kåret til First Lego League Champion. Laget skal delta i den skandinaviske finalen hvor de møter vinnere fra Skandinavia og Færøyene. Den skandinaviske finalen er også lagt til Ålesund og går av stabelen 12.mars 2022.

De nye problemløserne
First Lego League Challenge er en kunnskaps- og teknologikonkurranse hvor målet er å inspirere barn og unge i alderen 10 til 16 år til å bli morgendagens ingeniører, forskere og problemløsere. I løpet av arbeidsperioden vil deltakerne oppleve utforskertrang, skaperglede, sette egne ideer ut i livet, lære seg å programmere og markedsføre prosjektet sitt.

Transport
– Årets oppdrag var transport – Cargo Connect. Gjennom arbeidet med temaet har elvene blitt utfordret til å tenke på ideer til ulike måter å transportere last på, forteller Minda Myklebust i Ålesund kommune som sammen med Bjørn Endre Helgesen, leder for Newton Møre, er prosjektleder for First Lego League. 

Er dette morgendagens ingeniører, forskere eller problemløsere?

Imponerte dommere
Lørdag 13.november viste laga fram hva de har gjort på ulike måter. De viste frem prosjektet sitt, roboten sin og programmeringen sin for imponerte dommere. I tillegg presenterte de hvilke kjerneverdier prosjektet representerer og hvordan de har markedsført prosjektet for å få sponsormidler. Det ble også kjørt robotkamper på et spesiallaget robotbord med Lego-installasjoner.

– I år var nivået på deltakerne høyt, sier daglig leder i Newton Møre, Bjørn Endre Helgesen.

Prisene
Team Flamingo fra Spjelkavik barneskole møtte Lego Legendene fra Valle skole i finalen om sammenlagtseieren og den gjeve Champion-tittelen. Future Minds, Spjelkavik barneskole fikk prosjektprisen, Skøyarane fra Skodje barneskole fikk kjerneverdiprisen, teknologiprisen gikk til Ferdig frakta, Tennfjord skole, markedsføringsprisen til Team Flamingo, Innovasjonsprisen til Eco Cargo Solutions, Hessa skole og robotkonkurransen ble også vunnet av Team Flamingo.

Smittevern
– På grunn av smittevern var arrangementet ikke åpent for publikum utover deltagernes foreldre og pårørende, og turneringen ble også delt opp i kohorter fordelt på tre puljer for ikke å samle nærmere 2000 mennesker samtidig, forteller Minda Myklebust i Ålesund kommune.

Nærmere 2000 var samlet fordelt på tre puljer under det gigantiske First Lego League-arrangementet i NMK.

Stor anerkjennelse
Til tross for utfordringene er hun svært godt fornøyd med årets utgave av FLL som har vokst seg stort i Ålesund og omegn. Av alle First Lego League-finalene var arrangementet i Ålesund det nest største i hele landet. At den skandinaviske finalen også er lagt til Ålesund, er en stor anerkjennelse av jobben som gjøres og interessen som er skapt for FLL i regionen.

Fantastisk realfagturnering
– FLL er ikke noe nytt konsept her i regionen, blant annet har NTNU og Tekna stått som arrangør av ulike turneringer tidligere. Men da Newton Møre ble etablert så både Ålesund kommune, Sparebanken Møre, NMK og NTNU muligheten for å ta tak i denne fantastiske realfagturneringen og etablere den i et nytt format som er implementert i skolenes fagplaner på samme måte som de faglige oppleggene knyttet til Newton Møre, forteller Linda Rafteseth Grimstad i Kommunikasjon og Samfunnsansvar i Sparebanken Møre.

Det er fantastisk å se hvordan de unge som deltar i First Lego League utfordrer og finner kreative løsninger på svært komplekse problemstillinger, sier Linda Rafteseth Grimstad i Sparebanken Møre.

Derfor engasjerer banken seg
I tillegg til å være en pådriver for turneringen er Sparebanken Møre også hovedsponsor for turneringen.

– Vi Sparebanken Møre går hver dag på jobb for å være pådrivere for skaperglede. Vi brenner for nyskaping og entreprenørskap og vi brenner for praktiske realfagkunnskaper. Gjennom dette konseptet får elevene jobbe med matematikk, naturfag og teknologi på en litt annen måte, samtidig som de må tenke nytt og samarbeide for å løse oppgavene de får. Derfor engasjerer Sparebanken Møre seg i First Lego League, forklarer Linda.

Ung inspirasjon
Hun forteller at det er fantastisk å få lov til å se alle de kreative løsningene som elevene kommer opp med, og Sparebanken Møre håper at dette kan være med på å inspirere de unge til å gyve løs på fremtidens store utfordringer med troen på at de faktisk har noe å bidra med – for det har de virkelig, sier Linda Rafteseth Grimstad.

Flere artikler i kategorien Lokalt engasjement