Gå til sbm.no
Elever ved Borgund videregående skole Emma, Solveig og Jacob.

40 000 elever skal

Lyse i mørket

Med reflekser designet som en tredimensjonal lyspære skal Emma, Solveig, Jacob og tusenvis av skoleelever lyse i mørket over hele fylket.

Klokka tikker mot 08.00. Det er skikkelig refleksvær, en mørk og tung høstmorgen på Sunnmøre. En liten gjeng fra Sparebanken Møre venter på en stor gjeng mer eller mindre morgenfriske elever ved Borgund videregående skole. Målet er å få dem til å lyse opp. Det er 20.oktober og den store refleksdagen.

Alle elevene
- Flott! Refleks er viktig for å bli sett og denne refleksen ser jo også fin ut. Den skal brukes, sier Solveig Eivindsen etter å ha fått stukket en lyspære-refleks i hånden på vei inn dørene til en ny skoledag.

Sparebanken Møre har delt ut hele 40 000 av disse refleksene til barn og unge på alle fylkets barne-, ungdom- og videregående skoler. Det er bankens bidrag for å nå de nasjonale målene om at minst 40 prosent skal bruke refleks i byer og tettsteder og minst 60 prosent på landet. Det handler om å redde liv.

Ikke bra nok
Både Emma, Solveig og Jacob hevder at de er flinke til å bruke refleks fordi de vet at det å bli sett kan være forskjellen på liv og død.

Men ifølge tall fra Trygg Trafikk er det langt igjen til man har nådd målene om refleksbruk. Andelen refleksbrukere i Norge er fortsatt ikke større enn 31 prosent. Møre og Romsdal er blant de bedre i landet med en andel refleksbrukere på 39 prosent.

Geir Bertil Aspehaug, Kirsti Amundsen og Lindis Haram Rekdal fra Sparebanken Møre i Spjelkavik, deler ut reflekser til Borgund-elever.

Refleks redder liv
Rundt 40 prosent av dødsulykkene med gående skjer i mørket. Refleks reduserer risikoen for å bli påkjørt med rundt 85 prosent. Om du går i mørket uten refleks vil en bilfører som kjører i 50 kilometer i timen har to sekunder på å se deg. Med refleks vil bilføreren ha 10 sekunder. Den forskjellen kan redde ditt liv.

Trafikkfarlig vei
- Noen elever er flinke til å bruke refleks, andre bruker det ikke. Her på Borgund videregående skole må en del av elevene dessuten krysse veien uten fotgjengerfelt. Når skoledagen starter i mørket er det derfor ekstra viktig å bli sett. Skolen og elevrådet har så langt forgjeves bedt om at veien sikres bedre, forteller elevrådsleder Andreas Eik.

Ser det ikke
Rektor ved skolen, Jessi Strand Fagervoll, er også opptatt av sikker skolevei og trafikksikkerhet. Hun synes initiativet fra Sparebanken Møre er flott og en viktig påminnelse for elevene om refleksbruk.

- Jeg tror mange ungdommer ikke er klar over hvor vanskelig det er å bli sett i høst- og vintermørket som fotgjengere uten refleks. Flere av elevene sier at de først oppdaget det når de selv begynte å kjøre moped eller bil, sier Strand Fagervoll.

Borgund-rektor Jessi Strand Fagervoll er opptatt av trafikksikkerhet og sikker skolevei.

Slik ble den til
Det er elever ved Molde videregående skole som har designet årets refleks og som også fikk i oppgave å legge en plan for å få flest mulig barn og unge i Møre og Romsdal til å bruke refleksen. Les her om hvordan de løste oppgaven.

REFLEKS-TIPS

  • Heng refleksen i knehøyde. Der treffer lyset fra billyktene best.
  • Bruk to reflekser for å bli sett fra begge sider.
  • Velg reflekser som beveger seg når du bruker dem. De synes best.
  • Små barn bør alltid bruke refleksvekst når de ferdes i trafikken.
Refleks er ferskvare og bør byttes hvert tredje år.

Flere artikler i kategorien Lokalt engasjement