Gå til sbm.no
Amanda Tennfjord. Artist.

TEFT-vinner Amanda:

Musikk og medisin

På få år har legestudenten Amanda Tenfjord blitt en av musikk-Norges fremadstormende artister.

21-åringen fra Tenfjord på Sunnmøre er kritikerrost for sin særegne stemme og egne låter i sjangeren sår, melankolsk pop. Talentfulle Amanda fikk i fjor Sparebanken Møres talentpris, et TEFT-stipend på 50 000 kroner.

Stolt TEFT-vinner
– Jeg er fantastisk stolt av den prisen. Pengene var et viktig bidrag til at jeg kunne turnere, men viktigst av alt er anerkjennelsen og at noen virkelig har troa og heier på meg. Det betyr mer enn mange kan forestille seg. Masse kred til Sparebanken Møre og stipendene som betyr så mye for talent-utviklingen, sier Amanda.

«Hun lager sin egen musikk, spiller flere instrumenter, men sier selv at det er gjennom stemmen sin hun virkelig får kontakt med publikum. Den store drømmen er å utgi et album», het det blant annet i begrunnelsen. Hvert år deler Sparebanken Møre ut TEFT-stipender til talenter som bor i eller kommer fra Møre og Romsdal.

Hektisk år
I et hektisk fjorår hvor Amanda turnerte hele sommeren, ble hun også tildelt Norsk Musikkråd og Norsk Tipping sin Forbildeprisen, hun var på topp 30 i The Stream på TV2, hun har for lengst rundet en million Spotify-streams med låtene «Run», «I Need Lions» og «Man of Iron» selv uten et markedsapparat i ryggen, og hun ble plukket ut til å være med på by: Larm 2017 og Trondheim Calling, for å nevne noe. I 2015 vant hun Musikkprisen for Møre og Romsdal, slik Highasakite og Mikael Paskalev har gjort før henne.

I klasse med Sigrid
Kanskje står hun på terskelen til sitt store gjennombrudd i år. Mange mener den tidligere klassevenninnen til Sigrid Raabe vil bli den neste store artist-eksporten fra Sunnmøre.

– Jeg husker fortsatt siste skoledag på Fagerlia videregående hvor Sigrid fortalte at hun ville satse på musikken. Det synes jeg var tøft. Jeg våget det ikke, forteller Amanda som valgte medisinstudiet og er legestudent på tredje året ved NTNU i Trondheim. Musikk og medisin har så langt vært melodien.

– Kan det bli aktuelt å ta noen år fri fra medisinstudiene for å satse fullt og helt på en artist-karriere?

– Kanskje, sier en hemmelighetsfull Amanda.

TALENTFULL: Amanda står på terskelen til sitt store gjennombrudd og mange tror hun blir popmusikkens neste store eksport-artikkel fra Sunnmøre. Foto Torgeir Røyrvik.

Sterke følelser
Som Sigrid Raabe har også Amanda tatt sangtimer hos Solveig Håvik, moren til Highasakite-vokalist Ingrid Helene. Solveig inspirerte Amanda til å lage egne låter og foredlet hennes særegne stemme så bra at hun har rørt publikum til tårer under sine konserter.

– Musikken og tekstene mine er sterke følelser. At jeg kan formidle de følelsene og berøre andre, betyr noe for meg, forteller Amanda.

Nå jobber hun med mye ny musikk og skal blant annet til Berlin og Bergen for å skrive tekster og lage nytt materiale. Spesielt tekstene er viktig for henne.

Hellas
– Jeg er utrolig glad i å reise for å oppleve nye steder eller vende tilbake til kjente. Hvert år er jeg minst en tur i Hellas for å besøke farmor på 97 som går på olivenolje og er supersprek, forteller halvt greske Amanda Klara Georgiadis Tenfjord som finner mye inspirasjon i følelsesladet gresk musikk og folkemusikk.

Fem år og pianotimer
Men det er Tennfjord som er hjemstedet hennes, og ifølge Amanda et flott sted å vokse opp med kulturskole, sang, dans og musikkorps.

Hun var bare fem år gammel da hun tok sine første pianotimer og hun har sunget så lenge hun kan huske – og helt siden mamma sang henne i søvn i senga hjemme i Tennfjord.

Flere artikler i kategorien Lokalt engasjement