Gå til sbm.no
Statsminister Erna Solberg på utsiktspunktet Byrampen på vei opp bytrappene til Aksla.

Erna trapper

Opp mot plast

Statsminister Erna Solberg tok bytrappene og nattevandret med 5000 mennesker for et renere hav.

Norads arrangement for fokus på FNS bærekraftsmål nummer 14 om liv under vann, ble avsluttet med Jarle Bernhoft-konsert i et folkehav på toppen av Aksla. Arrangementet inngikk som en del av konferansefestivalen The North West.

Statsministeren tok de 418 trinnene opp til Fjellstua i det som er omtalt som verdens vakreste nattevandring. Bytrappene var opplyst i bærekraftmålenes farger og statsministeren lot seg imponere av både utsikten og det store engasjementet.

Nattevandring opp bytrappene for bærekraft og et renere hav.

Forsøpling og plast
– Forsøpling og plast i havet er en utfordring vi må ta på største alvor. Det raserer ikke bare naturen, men også livsgrunnlaget for nye generasjoner. Derfor er FNs bærekraftsmål nr. 14 spesielt viktig for oss som lever av havet, sa statsministeren.

Før nattvandringen fikk hun se hva ålesunderne har kastet i sjøen ved Brosundet de siste årene. Dykkere plukket opp haugevis med flasker, handlevogner, mobiltelefoner, stoler, sykler, sko og masse plast. Synet fikk ordfører Eva Vinje Aurdal til å si at dette var flaut.

Statsministeren brukte begrepet forferdelig og mener vi har hatt for liten respekt for havet og brukt det som søppelplass. Spesielt plastavfall er et enormt problem som hele verden nå er blitt oppmerksomme på. Regjeringen vil støtte lag og organisasjoner som arrangerer ryddeaksjoner, og har også opprettet mottaksplasser langs kysten for havflåten som samler søppel.

Mørekysten og Godøy
Mørekysten og Godøy topper den lite smigrende statistikken over mest søppel i havet. Forekomstene er skyhøye utenfor Godøy hvor søppeltettheten er målt til 6857 enheter pr kvadratkilometer. Snittet i Europa er 200 enheter og i Norge 230 enheter. Sjøen utenfor Lisboa (6620 enheter) er det eneste stedet som kan konkurrere med Godøyhavet.

82 prosent av de spurte i en Norstat-undersøkelse mener at Norge har et spesielt ansvar for en sunn sjø og rent hav. 68 prosent mener plastsøppel i havet er vår tids største miljøtrussel. 92 prosent mener at plast er det mest ødeleggende for dyr og planteliv i havet, men bare seks prosent tror at verden vil nå alle bærekraftmålene innen 2030. FNs bærekraftsmål er verdens arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene.

Bjørn Kjærland Haugland om FNs bærekraftsmål som innovasjonsplattformer for næringslivet.

Dramatisk 
– Verden har kommet langt de siste tiårene. Fattigdommen er halvert og vi har det bedre enn noen gang. På den annen side har vi og min generasjon gjort mye skade på miljøet for å komme dit. Livet i havet er redusert med 50 prosent, det samme er det biologiske mangfoldet på land, sa Bjørn Kjærland Haugland som tok for seg FNs 17 bærekraftsmål som innovasjonsplattformer for næringslivet på konferansefestivalen The North West.

Han er visepresident i DNV GL Group, styremedlem i StormGeo, Universitetet i Bergen, WWF og Global Maritime Knowledge hub. Han er ansvarlig for Global Opportunity Report, et felles initiativ med FN.

Haugland mener Norge har alle muligheter til å ta en ledende posisjon i innovasjonen som må til for å nå bærekraftmålene og pilotere ny teknologi og lage ny teknologi. Han viste til en rekke eksempler på den innovasjonen som gjøres i Norge for et bedre miljø.

Jarle Bernhoft og et folkehav på toppen av Aksla. En fantastisk avslutning på en innholdsrik og viktig konferanse.


Konferansen The North West er støttet av blant andre Sparebanken Møre og Møre Eiendomsmegling. 

Flere artikler i kategorien Lokalt engasjement