Gå til sbm.no
Bjørn Sandnes forteller at en PET-CT-undersøkelse var avgjørende for at han ble frisk. FOTO: Håkon Longva Haram

Innsamlingsaksjon for PET skanner

PET-skanner reddet Bjørns liv

Bjørn Sandnes fikk kreft i hjernen. Sjansen for å overleve ble anslått til én prosent. En PET-skanner reddet livet til ordføreren i tidligere Haram kommune.

Kreftsykdommen var komplisert og aggressiv. Kreften kom fra tynntarmen og hadde spredd seg til flere av Bjørns organer. 

Ramlet på fjelltur
I oktober 2011 var den aktive og tilsynelatende friske ordføreren på en av sine mange fjellturer da han plutselig falt. Det var så vidt han klarte å reise seg. 

Her kan du lese mer om den storstilte innsamlingsaksjonen for å få en PET-CT til Møre og Romsdal og Ålesund sykehus, og bidraget fra Sparebanken Møre på hele 15 millioner kroner.

– Jeg skjønte at noe var galt, trodde det kanskje var hjerneslag, og oppsøkte lege samme dag, forteller Bjørn Sandnes.

Dødsdom
Etter noen dager med undersøkelser forelå resultatet som fremstod nærmest som en dødsdom. Behandling og operasjon virket i utgangspunktet som en umulighet for å redde livet til Bjørn. Han fikk beskjed om at han dette blir han ikke frisk av, og han skulle få livsforlengende behandling.

– Det var nok verst for de rundt meg. Selv stod jeg midt oppe i dette og hadde en pragmatisk tilnærming. Jeg var fast bestemt på å kjempe så lenge det var pust i meg, forteller Bjørn.

Cellegift
Han var gjennom tunge, tøffe cellegiftkurer. Insisterte på at svulsten i hodet skulle opereres, og den ble operert. Men utfordringen var kreften i magen. Han responderte bra på cellegiften, og kreftlege Oluf Herlofsen ved sykehuset i Ålesund så en mulighet.

Helt avgjørende
Herlofsen sendte i juni 2012 Bjørn Sandnes til en PET-undersøkelse i Bergen som da var det eneste sykehuset i tillegg til Oslo, som hadde en slik. PET-CT er en av de mest avanserte bildeundersøkingene som finnes, og gir nøyaktige svar.

– I Bjørn sitt tilfelle var PET-CT-undersøkelsen en viktig del av beslutningsgrunnlaget for den behandlingen han fikk, forklarer Herlofsen.

Reddet livet mitt
Undersøkelsen viste at det likevel kunne være mulig å operere Bjørn Sandnes. Nå er 70-åringen på nye fjellturer og beskriver det hele som om han har vunnet i lotto igjen og igjen og igjen.

– Jeg har fått bekreftet at uten PET-skanningen så ville jeg ikke ha fått den behandlingen som gjorde meg frisk. PET-CT reddet livet mitt, forteller Sandnes som var ordfører frem til 2015. 

Her kan du se filmen om Bjørns dramatiske historie.

Fantastisk verktøy
En PET-skanner er et helt uvurderlig verktøy til å påvise kreft, og gir et svært viktig beslutningsgrunnlag for den videre vurderingen og behandlingen. Hvert år sendes 350 pasienter til St.Olav i Trondheim. Reisen er i seg selv en stor belastning for disse pasientene. 

– Med en egen PET-skanner i Ålesund kan vi behandle 700 pasienter. Reisetiden og ventetiden vil bli kortere, sier Egil Romslo Schistad, lege ved Ålesund Sjukehus og styremedlem i Foreninga sjukehuset vårt.

Kronerulling
Foreninga består av en gruppe medlemmer fra næringslivet, politikk og helsevesenet, og har tatt initiativ til privat finansiering av medisinteknisk utstyr som Helse Møre og Romsdal ikke har penger til.

Tidligere ordfører Bjørn Sandnes er en aktiv bidragsyter i prosjektet kronerulling, og er sikker på at de vil nå målet.

En PET-CT ligger som et prioritert tiltak i utviklingsplanen til Helse Møre og Romsdal, men det er ikke satt av penger på langtidsbudsjettet. Kostnadene er et sted mellom 25 og 30 millioner kroner.

Stort av Sparebanken Møre
– Bidraget fra Sparebanken Møre er stort og imponerende, og betyr at alle i og utenfor prosjektet nå virkelig har fått troen på at det blir realisert. Bidraget betyr også at ledelsen for foretaket nå ser det som så realistisk at de er i gang med å legge planer for driften av en PET-skanner på sykehuset i Ålesund, sier Egil Romslo Schistad.

Flere artikler i kategorien Lokalt engasjement