Gå til sbm.no
Teamet bak Corron består av f.h. Stein Berg Oshaug, Aleksander Rise Gallala, Rune Oshaug og Eirik Belland. Her sammen med Kolbjørn Heggdal, Banksjef Næringsliv Romsdal og Nordmøre. Teamet bak Corron består av f.h. Stein Berg Oshaug, Aleksander Rise Gallala, Rune Oshaug og Eirik Belland. Her sammen med Kolbjørn Heggdal, Banksjef Næringsliv Romsdal og Nordmøre.

NÆRINGSTEFT-finalist:

Stålkontroll med smarte anoder

Nesten alt stål under vann beskyttes av såkalte anoder for å forhindre rust. Molde-bedriften Corron AS utvikler smarte anoder som selv sier fra når de må byttes.

Smarte anoder gir skip, offshoreinstallasjoner og kaianlegg stålkontroll på beskyttelsen av, ja, stålet.

Internasjonalt potensiale
En imponert jury har stemt frem Molde-selskapet helt til finalen i Sparebanken Møres kunnskapsreise og gründer-konkurranse NÆRINGSTEFT hvor vinneren stikker av med 1 million kroner.

-Vi er så glade for at vi har kommet så langt som vi har kommet. Forbedringer innen korrosjonsbeskyttelse er ikke akkurat et fyrverkeri for folk flest, så vi er glad juryen har sett det samme potensialet som vi gjør, sier en strålende fornøyd Aleksander Rise Gallala.

Gründer-teamet
Aleksander er daglig leder for Corron og utdannet sivilingeniør innen materialteknologi og korrosjon.  Han har jobbet med såkalt katodisk beskyttelse og korrosjonsbeskyttelse i internasjonale selskaper. Aleksander tok over stafettpinnen i Corron etter Eirik Belland, som startet det hele. Med seg i styret har de også Stein Oshaug og Rune Oshaug, som har lang erfaring innen bedriftsledelse og økonomi.

Smarte anoder
Corron sin gründeridé er en videreutvikling av såkalte offeranoder. Offeranoder i seg selv er et konvensjonelt produkt som brukes på alt fra påhengsmotorer til oljeplattformer. Hemmeligheten til Corron ligger i sensorene i anoden.

Anleggets tilstand
Sensorene gjør at kunden kan få et spenn av data, som gjør det mulig å planlegge vedlikehold akkurat når det er behov for det, og ikke når man er redd for at det er et behov. Sensorene i anoden skal kommunisere trådløst med eieren av installasjoner, og levere informasjon i sanntid om anleggets tilstand. 

Aleksander Rise Gallala er sivilingeniør innen materialteknologi og korrosjon, og tok over stafettpinnen i Corron etter Eirik Belland, som startet det hele.

Vrient å komme til
-Det som er problemet med anoder er at de alltid er under vann, så det er vrient å komme til for å kontrollere hvor mye som er igjen før bytte. Det betyr at man får mindre kontroll over forbruket. Det gjør at man må ha for mye anoder for å være sikker på å ha korrosjonsbeskyttelse hele levetiden.

Men hva gjør man hvis man ser at man går tom for anodemasse på en vindturbin for eksempel, er det mulig å skifte anoder?

-Det er en situasjon man absolutt ikke ønsker å komme i, så i tilfellet med offshore installasjoner er det det eneste fornuftige å overdimensjonere når anlegget bygges. Det smarte anoder kan tilføre offshore installasjoner er en trygghet på at anodene fungerer som de skal. Dersom man finner ut at plattformen må stå lenger enn opprinnelig planlagt, kan man enkelt sjekke om man har nok anoder, uten en dyr offshore-kampanje med dykkere eller ROV, sier Aleksander.

En anodefestet i et propellhode - et samarbeid mellom Nogva Heimdal og Corron.

Ikke bare smarte anoder 
Corron driver ikke bare med smarte anoder, men tilbyr også kursing, konsulentarbeid innen korrosjonsbeskyttelse og overflatebehandling.

-Under arbeidet med å utvikle smarte anoder, innså vi at om vi skulle greie å selge smarte anoder, måtte vi forstå markedet med konvensjonelle anoder. Vi opprettet et produksjonsselskap, og ga full gass sammen med Vestad Metallstøperi. Det resulterte i at vi solgt 40 tonn anoder på ti måneder.

En million betyr alt 
Ifølge Aleksander hadde de aldri trodd at de skulle komme så langt som de har gjort. Da de ble med i NÆRINGSTEFT var det primært for læringens skyld.

– Det at vi er sikret 250.000 kr allerede er helt utrolig, men om vi skulle nå helt til topps vet jeg ikke hva jeg gjør. Det vil i hvert fall ha avgjørende betydning for teknologiløpet, sier Aleksander.

Han mener Sparebanken Møre med en slik konkurranse spiller en viktig rolle i å utdanne og løfte gründermiljøet i fylket.

– Sammen med klyngene, som iKuben og ProtoMore er de med å løfte de bedriftene som skal gi arbeidsplasser i fremtiden, mener Aleksander Rise Gallala.

Stikkord

NÆRINGSTEFT

Flere artikler i kategorien Lokalt engasjement