Gå til sbm.no
Richard Florida begeistret og inspirerte, men kom uten skreddersydde løsninger for Ålesund-regionen.

Richard Florida:

T for Takeoff

Teknologi, talent, toleranse og tilhørighet. Det er hva som skal til for å få fart på byer og regioner.

De fire T-ene er mantra til urbanismens superstjerne, professor og forfatter Richard Florida. Fra scenen begeistret og inspirerte han et fullsatt Parken Kulturhus. Og dermed sørget han også for en skikkelig T for takeoff av konferansefestivalen som skal gi Ålesund-regionen luft under vingene og det store løftet for utvikling, The North West.

T-score
På bakgrunn av lokale fakta og statistikk har Florida og hans stab analysert hvor sterkt T-ene står i regionen. Ålesund scorer høyt på teknologi, som nummer tre av norske byer. Han plasserer Ålesund som nummer syv i Norge på talent. Større er utfordringen når det gjelder toleranse – Ålesund faller til en 13.plass. Ifølge Florida kanskje den vanskeligste T-en.

– Kreative folk må føle seg ønsket og velkommen, uavhengig av kjønn, etnisitet eller seksualitet, om de er gift, singel, hetero eller homo. Inkluderende steder med stor toleranse og takhøyde er de som lykkes, sa Florida som har italienske aner, oppvokst i New Jersey og nå er bosatt i Toronto.

Tiltrekker de kreative
Hans teorier for urbanisering har hatt stor betydning verden over etter at han slo igjennom med boken «The Rise of The Creative Class» i 2002. Folk drar ikke dit jobbene er, men jobbene kommer dit hvor de spennende menneskene bor. Spørsmålet er derfor hvordan man skaper byer og regioner som tiltrekker seg disse.

Florida definerer de kreative som en langt bredere gruppe enn bare de kunstneriske. Han har også med forskere, ingeniører, programmere, alle som driver med teknologisk innovasjon (de super-kreative) og også alle med høy utdannelse innen helse, finans, juss og næringsliv.

Tok feil
I den senere tid har han dels moderert og dels erkjent at han tok feil i noen av sine teorier og antagelser. Urbaniseringen og fremveksten av den kreative økonomien førte til vinnere og tapere. Til rådyre boligpriser i byer som bare eliten kan håndtere. Til økte klasseforskjeller og misnøye blant de som blir stående utenfor.

Teorier – ingen fasit
Til tross for dette er navnet hans en gjenganger i norske kommuneplaner. I Norge har Floridas teorier skapt et begrep som har blitt et mantra her i landet for by- og regionutvikling: Attraktivitet. Vi må gjøre oss attraktive, tiltrekke oss oppmerksomhet, mennesker og virksomheter. Det har gitt støtet til mange kulturhus, trendy utesteder, møteplasser og strandpromenader.

Han kom ikke med fasitsvar eller skreddersydde løsninger på hvordan Ålesund og regionen kan lykkes med utvikling i en knallhard kamp med andre regioner.

– Jeg kan ikke gi dere en oppskrift, men en meny dere kan velge ifra i det videre arbeidet, sa Florida.

Han mener Ålesund har forutsetninger for å lykkes; et sentrum med urbane funksjoner, nærhet ved at man enkelt kan ta seg til Oslo, et universitet som kan bli en hub for kreativ aktivitet og tilgang til attraktiv natur.

Ta med alle
– Utfordringen er en veldig fragmentert region med små samfunn som operer for seg selv. For å lykkes med en regional utvikling må alle være med og føle seg inkludert i en prosess over tid og som er tuftet på demokratiske prosesser sa Florida.

Han mente også at regionen ville tjene på å være åpne for innvandring, ikke se på dem som fremmede, men inkludere dem som nye ålesundere og nye sunnmøringer.

– Og vær attraktive for å beholde eller tiltrekke dere dere unge mennesker med barn i etableringsfasen. All statistikk viser at de blir værende, sa Florida.

Ordfører Eva Vinje Aurdal

Ordfører Aurdal: 

P for Pangstart

Etter Richard Floridas foredrag om fire t-er for regional utvikling, velger ordføreren en p for pangstart.

– Han ga oss en fantastisk start på The North West og den prosessen som skal få oss alle til å jobbe i lag for å løfte og utvikle Ålesund-regionen sammen. Det er nå det hele begynner, sier Eva Vinje Aurdal som har stor tro på at konferansefestivalen over tid vil setter spor og skape resultater.

– Dere gravde dypt for å hyre inn urbanismens superstjerne til en halv million kroner, men fikk ingen skreddersydde løsninger. Fikk dere valuta for pengene?

– Ja, det er jo det første man spør om på Sunnmøre, ler ordføreren uten å svare direkte på spørsmålet.

Valgte den beste
Men hun mener at professoren leverte varene, inspirerte og begeistret, og like viktig at det også er andre og flere sider ved å åpne The North West med en stor profil som er verdensledende på sitt område.

– At vi velger fra øverste hylle, viser at vi mener alvor med å utvikle regionene vår, bli attraktive og ta opp kampen med andre regioner som ruster seg i konkurransen om ungdommene, om kvinnene, om kulturtilbud, kreative hoder, arbeidsplasser og veipengene. Vi vil kople Ålesund-regionen til hva som skjer i resten av verden og urbanisering påvirkes av de samme trendene, sier ordfører Aurdal.

Forbilde
Florida har lenge vært et forbilde for Aurdal, og hun er godt kjent med hans teorier. Men noe av poenget med konferansefestivalen er å få syv kommuner, næringslivet, kulturlivet og akademia til å jobbe sammen for et attraktivt samfunn. Forstå og erkjenne at man ikke kan jobbe hver for seg.

Felles forståelse
– Ved å bruke Richard Florida på denne måten, få ham hit og opp på scenen i Parken Kulturhus, skaper vi en felles forståelse av hva som skal og må til. Han skaper en ramme slik at vi snakker samme språk når vi skal diskutere og arbeider videre for å utvikle regionen. Det mener jeg er kjempeviktig for å finne veien videre, sier ordføreren.

Floridas foredrag ble fulgt opp med en stor workshop; Florida på sunnmørsk. Her var alle invitert til å komme med sine ideer og bidrag for å trekke slutningene etter Floridas analyse videre.

– Dette skal munne ut i en offentlig rapport med folkets innspill til kommunene, forteller ordføreren.

Toleranse
– Teknologi, talent, toleranse og tilhørighet er sentrale begrep i Floridas teorier for urbanisering og utvikling. Regionen scorer bra på teknologi, brukbart på talent men dårlig på toleranse?

– Ja, der har vi og Sunnmøre uten tvil en vei å gå og noe å jobbe med. 

Flere artikler i kategorien Lokalt engasjement