Gå til sbm.no
Finalist i Næringsteft 2023 - Vest Aero Tech AS fra Kristiansund. Jacob Furnes Haram og Dorrit Larsen. Kristian Brage Sætre var ikke til stede. Foto: SMP Brand Studio

Næringsteft finalist:

Vil revolusjonere skogbrann-slukking

Vest Aero Tech AS har lansert en løsning som kan bli revolusjonerende for slukking av skogbranner og andre branner.

En mobil vannkanon som kan flyttes på enkelt og trygt, og som gir konstant vanntilførsel til skogbranner, har gitt den unge helikopterpiloten og gründeren Jacob Furnes Haram (27) og hans selskap en prestisjetung finaleplass i Sparebanken Møres gründer-konkurranse Næringsteft.

Imponerer
Den faglig tunge juryen i nyskaper-konkurransen har latt seg imponere av Vest Aero Tech og mener at både selskapet fra Kristiansund og de fire øvrige finalistene har et så stort potensiale at de bør ha en lysende framtid. Sparebanken Møres Næringsteft er en unik kompetansereise og gründer-konkurranse med 2.3 millioner kroner i premiepotten og en million kroner til vinneren.

Vest Aero Techs gründeridé er en mobil vannkanon som kan flyttes på enkelt og trygt, og som kan gi konstant vanntilførsel til skogbranner. Svært effektiv, ingen behov for bakkemannskap og blir styrt trådløst, blant annet.

Effektiv og trygg
– Vi har så langt fått svært gode tilbakemeldinger på vår mobile vannkanon, forteller Jacob om vannkanonen som er svært effektiv, og som ikke har behov for bakkemannskap. Det gjør vannkanonen til en både effektiv og trygg løsning i slukking av skogbranner.

27-åringen er fra Ålesund, men bosatt i Kristiansund med samboer og med-gründer Dorrit Larsen. Også Kristian Brage Sætre, industriell ingeniør, er med i teamet.

Kostbart og farlig
– Løsningene som vi har i dag for bekjemping av skogbranner er svært risikofylte, kostbare og ressurskrevende. De forskjellige redskapene til slukking er mannskap på bakken med rake og brannslange, og fra luften med helikopter med tanker, bøtter og fly som dropper vann eller brannhemmende væske. 

   

   

Enorm utfordring
Skogbranner er en enorm utfordring. I EU-land har skogbranner kostet 611 mennesker livet i perioden 2000 til 2017, og utgjør et samlet økonomisk tap på 54 milliarder euro. I USA er det hvert år ca. 70 000 skogbranner. I 2023 har USA budsjettert med 1,5 milliarder dollar i skogbrannberedskap.

Vil revolusjonere
– Vår mobile vannkanon vil langt på vei revolusjonere slukkingen av skogbranner verden over. Markedet vårt er det offentlige som forsvaret og brannstasjoner i inn- og utland, sier Jacob Furnes Haram.

Helikopterpiloten og gründeren har en klar ambisjon med sitt Vest Aero Tech AS om å skape løsninger som bidrar til å begrense skadene og konsekvensene av naturkatastrofer. Han omtaler det som helt utrolig å være en av finalistene, og at det er en enorm anerkjennelse og validering av både den mobile vannkanonen og Vest Aero Tech AS.

Les mer om Næringsteft her.


Vest Aero Tech AS, Kristiansund

  • Mobil vannkanon som kan flyttes på enkelt og trygt, og som kan gi konstant vanntilførsel til skogbranner. Svært effektiv, ingen behov for bakkemannskap og blir styrt trådløst, blant annet.
  • Gründere Jacob Furnes Haram, Dorrit Larsen, Kristian Brage Sætre.
  • En av fem finalister i Næringsteft, Sparebanken Møres unike kompetansereise og gründer-konkurranse med 2.3 millioner kroner i premiepotten og en million til vinneren. 
  • Vinneren kunngjøres på Børs og Bacalao 16.mars som du også kan følge på stream.

Flere artikler i kategorien Lokalt engasjement