Gå til sbm.no

NÆRINGSTEFT: Alliansen Seaweed er finaleklar

Vil selge tang-og taremat

Hva med ei skål tangspagetti til middag eller en tangsjokolade til kaffen? De næringsrike algene venter bare på å bli spist, og Alliansen Seaweed står klare til å markedsføre godsakene.

Inne på møterommet ved Ålesund Kunnskapspark har Alliansen Seaweed heldagsmøte. Et titalls personer jobber intenst med innspurten på en søknad til Innovasjon Norge. Det er bare noen få dager igjen til finalen i NÆRINGSTEFT, og konkurranseinstinktet er på topp.

– Ja, nå går arbeidet raskt fremover. Det har det gjort under hele denne kompetansereisen, sier Petter Marius Synnes fra Green Cycle. Sammen med Annelise Chapman og Bjørn Otterlei fra Tango Seaweed og Joar André Vasstein og Renate Bøe fra Seaforest, har de tre oppdretterne dannet Alliansen Seaweed. Deres forretningsidé er å bygge en sterk allianse for kommersialisering og markedsføring av makroalgeindustrien. Nå er de altså en av tre finalister i NÆRINGSTEFT. Vinneren blir kåret under investorkonferansen Børs & Bacalao 8. mars og mottar én million kroner.

Havets grønnsakshage
– Gjennom alliansen ønsker vi å markedsføre nye matprodukt, som er både gøy og godt å spise, sier Annelise Chapman, tidligere forsker og nå gründer i Tango Seaweed. – Makroalger er sunt for både mennesker og miljøet. Det koster lite energi å drive oppdrett, og en legger heller ikke beslag på landbruksareal. Kysten vår er som et bugnende matfat. 

Hvorfor skal vi spise tang?

– Det er veldig næringsrikt og inneholder rikelig med vitaminer, mineraler, jod og Omega3, faktisk alle vitaminer og mineraler kroppen trenger. Med tang så mener vi makroalger, og her er innholdet av mineraler ti ganger høyere enn i planter og grønnsaker som vokser på jorden, sier de tre i alliansen.    

Men er det godt?  

– Ja visst, sier oppdretterne, som alle bruker tangprodukter i kostholdet. De forteller om tangpesto, tang tilsatt krydder og sjokolade med tang som smaker lakris. – Du har kanskje spist det i sushi, og i Asia er makroalger en viktig del av kostholdet. Men både Nord-Amerika og Europa kommer etter, og danskene lager til og med øl og akevitt av makroalger.

Det finnes 450 ulike tang og tare-varianter bare i Norge. I første omgang skal Alliansen Seaweed dyrke og selge butare og sukkertare, som mat til mennesker. Men makroalger brukes også til blant annet kostholdstilskudd, medisin, fôr, gjødsel, kosmetikk og energi.

Lidenskap for makroalger
Tango Seaweed er allerede i gang med et oppdrettsanlegg for makroalger i Herøy kommune, Seaforest i Sandøy kommune er ute med sin første testline, mens Green Cycle venter på godkjenning av konsesjon i Giske kommune.

– Seaforest satser på et fullverdig anlegg fra høsten av, sier gründer Joar André Vasstein og styreleder Renate Bøe. Hun tar master innen marin kystutvikling ved NTNU Trondheim, og han jobber som maskinist innen offshore. Med oppdrettsanlegget dyrker samboerparet sin lidenskap for alt som skjer under havet, og har blant annet fått med seg Gjendemsjø Seafood på eiersiden. – Vi tre i Alliansen Seaweed har like interesser. Vi vil utnytte havrommet, og tjene penger på god smak og god helse på en bærekraftig måte.

Rakettfart
– Det fine med denne alliansen er at vi kan dra nytte av hverandres kompetanse, sier Petter Marius Synnes. Det var han som tok initiativet til alliansen, omtrent på samme tid som de også søkte på nyskapingsstipendet NÆRINGSTEFT. Det har ført til at Alliansen Seaweed har funnet sin form i rakettfart.  

 – Vi har deltatt på samlinger der vi har fått kunnskaper som passer som hånd i hanske for vår allianse. Vår etablering har gått mye raskere på grunn av NÆRINGSTEFT. Det har vært veldig inspirerende å møte andre gründere og se hele spekteret av gode idéer, sier Annelise Chapman.

– Teamet i NÆRINGSTEFT er veldig profesjonelle og kvaliteten på samlingene har vært høy. Vi har fått god oppfølging, og det har blitt noen revisjoner av planene våre, smiler Petter Marius Synnes, som har fått på plass et solid styre som støtter opp under forretningsideen. Alle de tre oppdrettsselskapene har også flere investorer i ryggen når de nå satser med Alliansen Seaweed.

– Vi har også fått henvendelser fra flere makroalgeprodusenter, som ønsker å bli en del av alliansen.  

NÆRINGSTEFT – en døråpner
Nå har de jobbet intenst fram mot innspurten av NÆRINGSTEFT-konkurransen. – Å være finalist i NÆRINGSTEFT har også vært en døråpner for oss. Og med alt vi har lært underveis har vi på mange måter vunnet allerede, sier Alliansen Seaweed.

Les mer om de to andre finalistene i NÆRINGSTEFT her:
BagID 
AgriMare Bio 

 


FAKTA - Alliansen Seaweed

Green Cycle AS i Giske kommune, Tango Seaweed AS i Herøy kommune og Seaforest AS i Sandøy kommune er alle oppdrettere av makroalger. De har gått sammen og dannet Alliansen Seaweed, som skal kommersialisere og markedsføre makroalger som mat for mennesker. 

Bakerst fra venstre: Petter Marius Synnes, Green Cycle, Bjørn Otterlei, styreleder i Tango Seaweed, Jon Arve Synnes, Green Cycle, Annelise Chapman, Tango Seaweed, Louis Nordstrand, styreleder i Green Cycle, Joar André Vasstein, Seaforest og Renate Bøe, Seaforest.

Flere artikler i kategorien Lokalt engasjement