Gå til sbm.no

Styringsrenten på vei ned - igjen

Er det bare positivt?

Finansmegler Louis Helge Nordstrand stiller spørsmålet - Lave renter er kjekt for de fleste, men er det bare positivt?

Ved forrige rentemøte 17. mars satte Norges Bank ned den såkalte styringsrenten fra 0,75 prosent til rekordlave 0,50 prosent og varslet samtidig sannsynlighet for videre kutt i løpet av året. Renten til publikum er riktignok høyere enn dette, men nærmer seg 2 prosent for de beste boliglånene. For bedrifter er bildet mer nyansert ettersom risikopåslagene har økt markert det siste halve året, og der er nokså store bransjemessige forskjeller.

De fleste låntagere har likevel opplevd en stadig reduksjon i rentekostnader og en tilsvarende økt kjøpekraft (om vi ser bort fra litt høyere skatt). Dette er jo hyggelig og lave renter bidrar til å opprettholde etterspørselen etter varer og tjenester, det gir stor etterspørsel etter boliger og det kan gi økt investeringslyst for bedrifter. Lave renter og de bakenforliggende årsaker har også bidratt til en markert svekkelse av kronen det siste året. Dette har vært et viktig bidrag for all eksport og importkonkurrerende virksomheter. Vedvarende lave renter kan imidlertid ha noen andre effekter som er ikke er så positive.

Effekten av lave renter
For det første er lave og negative renter både et resultat av og et symptom på at økonomien ikke fungerer slik som den skal. Sentralbanker bruker renten for å stimulere til forbruk og vekst. Lave lånekostnader over tid gir økt fare for overinvestering og utvikling av bobler og ubalanser i husholdningsøkonomien og i bedriftene. Man kan for eksempel oppleve en overoppheting i boligmarkedet. Og det er fare for at husholdninger etablerer et forbruksnivå som kan være vanskelig å reversere dersom rentene kommer opp igjen.

Mest tydelig er imidlertid problemet for de som trenger avkastning på sparing eller oppsparte midler. Med en prisstigning (inflasjon) på 2-3 % for tiden og en rente på bankkonto som kanskje er 1 % eller lavere opplever mange en reduksjon i formue målt i kjøpekraft. Dette vil ramme alle med penger i banken og alle som sparer til for eksempel pensjon. I det profesjonelle markedet må fondene og pensjonskassene stadig ta større risiko for å oppnå en tilfredsstillende avkastning på innskutte midler.

Oppdatert anslag fra Norges Bank etter nedjusteringen av styringsrenten 17. mars. Kilde: Norges Bank

Hva skjer fremover?
Når det gjelder hva som er sannsynlig utvikling i lånerenter fremover så er det vanskelig å vite noe sikkert. Styringsrenten kan nok komme ytterligere ned, men om renten til bedrifter og husholdninger kommer videre ned er ikke gitt. Usikkerhet i økonomien medfører økte risikopåslag for alle som trenger å låne penger. Bankene må betale mere for sine lån og dermed øker også marginene på lån til bedrifter og husholdninger. Det vil følgelig være fornuftig å ta høyde for økte rentekostnader enten ved å sette av en buffer eller gjennom bruk av rentesikring eller fastrentelån.

Flere artikler i kategorien Makro