Gå til sbm.no

Markedskommentar uke 39

Sentralbankene sto i fokus i forrige uke, ikke minst den amerikanske som kuttet renten med 0,50 prosentpoeng. Her hjemme signaliserer Norges Bank nå en begynnende rentenedgang fra 1. kvartal 2025.

Den amerikanske sentralbanken slo til med et rentekutt på 0,50 prosentpoeng på rentemøtet onsdag i forrige uke. Det relativt store kuttemå sees på bakgrunn av at inflasjonen har kommet kraftig ned og at ledigheten har økt noe. I følge Federal Reserve ligger det an til rentekutt på 0,25 prosentpoeng på rentemøtene i november og desember. Videre signaliserer banken fire rentekutt på 0,25 prosentpoeng neste år og to kutt i 2026. Powell anførte også at dersom arbeidsmarkedet skulle svekke seg mer enn ventet kan renten bli redusert mer enn signalisert. De kommende økonomiske data vil altså være avgjørende.

Sist torsdag ble en ny rentebeslutning i Norges Bank lagt frem. Som ventet ble det ingen renteendring. Styringsrenten ligger dermed fortsatt på 4,50 prosent. Vurderingen er at det fortsatt er behov for en innstrammende pengepolitikk for å få prisveksten ned til målet innen rimelig tid. Hvis renten settes ned for tidlig, kan prisveksten bli liggende over målet for lenge. På den annen side kan en for høy rente bremse økonomien mer enn nødvendig. I følge sentralbanken vil styringsrenten trolig bli liggende på 4,50 prosent resten av året, før den settes gradvis ned fra 1. kvartal 2025. I følge rentebanen, som er Norges Banks prognose for styringsrenten, ligger det an til tre-fire rentekutt på 0,25 prosentpoeng neste år. 

Også Bank of England holdt styringsrenten uendret på rentemøtet torsdag i forrige uke. Åtte av ni hovedstyremedlemmer stemte for uendret rente. Styringsrenten ligger dermed fortsatt på 5,00 prosent. Som følge av nedgangen i inflasjonen ligger det an til en gradvis nedgang i rentenivået fremover. Hovedårsaken til at rentefallet vil ta noe tid er at pengepolitikken i følge sentralbanken må være innstrammende en god stund enda for at inflasjonen skal komme ned til inflasjonsmålet på 2 prosent og forbli der. Det neste rentekuttet kan likevel komme på rentemøtet 7. november.

Verdens børser, ikke minst det amerikanske aksjemarkedet, reagerte etter hvert positivt på rentekuttet i USA. Dermed steg både den brede S&P 500-indeksen og industriindeksen Dow Jones til rekordhøye nivåer. I valutamarkedet har den norske kronen styrket seg etter Norges Banks rentebeslutning og signaler om at det første rentekuttet fortsatt ligger et stykke frem i tid. Kronestyrkingen henger trolig også sammen med rentekuttene i Europa og USA, noe som har ført til en økning av rentedifferansen mot våre handelspartnere. Også bedringen i investorenes risikovilje har trolig bidratt til kronestyrkingen.

Denne uken vil fokus blant annet rette seg mot rentemøtet i den svenske Riksbanken på onsdag, der det ventes et nytt rentekutt, sentralbanksjef Jerome Powells tale på torsdag og inflasjonstallene i USA for august på fredag. Kjerne PCE-inflasjonen (Personal Consumption Expenditures) er Feds favorittmål for konsumprisutviklingen. Fredag publiseres også tall for registrert ledighet ved arbeidskontorene fra NAV for september.

Sjekk våre sider for Børs og marked for mer detaljert informasjon om markedet for aksjer, indekser, valuta og renter. 

Tabell 1: Utvalgte nøkkeltall denne uken.

Tabell 1 uke 39.PNG


Tabell 2: Endring i utvalgte størrelser (bp for renter). Siste uken (fredag til fredag) og YTD. 

Tabell 2 uke 39.PNG

Flere artikler i kategorien Makro