Markedskommentar uke 44
Denne uken publiseres inflasjons- og BNP-tall i USA på onsdag, inflasjonstall i eurosonen på torsdag og den viktige arbeidsmarkedsrapporten i USA på fredag. Med en inflasjon som i hovedsak er under kontroll rettes nå fokus i stadig større grad mot utviklingen i arbeidsmarkedet.
Det var ingen store endringer i finansmarkedene i forrige uke. Vi noterer oss imidlertid at hovedindeksen på Oslo Børs nådde et nytt rekordnivå sist fredag.
Ellers er det fortsatt et viss press oppover på de langsiktige rentene, drevet av høyere renteforventninger i USA. Bakgrunnen for dette er sterke amerikanske makro-tall og økt tro på at Trump vil vinne presidentvalget. Han har tatt til orde for en mer ekspansiv finanspolitikk og økte tollsatser. Markedsaktørene frykter at dette kan bidra til noe høyere inflasjon og dermed et langsommere rentefall.
De viktigste nøkkeltallene som ble publisert i forrige uke var PMI-indeksene for industri og tjenesteyting i eurosonen. PMI-indeksen for industrien i oktober var noe sterkere enn ventet med 45,9. På den annen side var tjeneste-indeksen litt svarere enn ventet med 51,2.
Grensen mellom produksjonsvekst og nedgang går ved en indeksverdi på 50. Tallene er altså relativt lave. I pengemarkedet prises det inn et ytterligere fall i ESBs styringsrente på om lag 1,0 prosentpoeng frem til utgangen av 2025.
Beige Book i USA gir en oversikt over den økonomiske utviklingen i 12 regioner. Rapporten utgis av Federal Reserve og er basert på informasjon fra de regionale Fed-avdelingene. Den siste rapporten viser at det i hovedsak har vært en stabil produksjonsutvikling, en viss oppgang i sysselsettingen og avdempet lønnsvekst.
Beige Book utgis i forkant av sentralbankens rentemøter. Det neste rentemøtet finner sted 6-7 november. Inflasjonen i USA har falt kraftig og det har blitt lettere å få tak i arbeidskraft. Dette tilsier at lønnsveksten vil være moderat også fremover. På møtet ligger det an til et rentekutt på 0,25 prosentpoeng.
IMF publiserte nye makroøkonomiske prognoser for verdensøkonomien i forrige uke. Den globale produksjonsveksten, målt ved bruttonasjonalproduktet (BNP) anslås til 3,2 prosent både i år og neste år. Veksten i USA anslås til 2,8 prosent i år og 2,2 prosent i 2025. Tilsvarende tall for eurosonen er 0,0 og 0,8 prosent.
Organisasjonen uttrykker tilfredshet med at kampen mot høy inflasjon synes å være vunnet samtidig som aktivitetsnivået har holdt seg oppe. Den gjennomsnittlige konsumprisveksten ventes å falle fra 6,7 prosent i 2023 til 4,3 prosent neste år.
Tabell 1: Utvalgte nøkkeltall denne uken.
Tabell 2: Endring i utvalgte størrelser (bp for renter). Siste uken (fredag til fredag) og YTD.
Sjekk våre sider for Børs og marked for mer detaljert informasjon om markedet for aksjer, indekser, valuta og renter.