Gå til sbm.no
Sjeføkonom i Sparebanken Møre, Inge Furre

Internasjonal økonomi

Moderat vekst i sikte

OECD la nylig frem nye vekstanslag for verdensøkonomien. Organisasjonen tror nå at den globale produksjonsveksten i 2016 og 2017 vil bli på hhv. 3,0 og 3,3 prosent.

Veksten vil bli moderat eller svak i de såkalte avanserte økonomiene som USA, eurosonen og Japan. I fremvoksende økonomier som Kina og India vil derimot veksten fortsatt være sterk. Unntakene i denne gruppen av land er blant annet Brasil og Russland. For disse er utsiktene svake.

Risikofaktorer i internasjonal økonomi
En av de største risikofaktorene i internasjonal økonomi er likevel faren for en sterk produksjonsnedgang i Kina. Dette vil kunne føre til et kraftig fall i eiendomsprisene og store tap i banksektoren. Risikoen må sees i sammenheng med overinvesteringer i eiendom og en kraftig oppgang i næringslivets gjeld. Med myndighetenes hjelp er det likevel mest sannsynlig at landet unngår en «hard landing». Gjennom pengepolitikken og budsjettpolitikken kan nemlig myndighetene dempe utslagene av en eventuell bankkrise.

Fortsatt lav oljepris
Når det gjelder utsiktene for oljeprisen vil denne trolig bli liggende forholdsvis lavt de nærmeste månedene. Dette skyldes at det fortsatt er et betydelig tilbudsoverskudd av olje i markedet. På lengre sikt, dvs. gjennom 2. halvår i år og 2017, vil imidlertid trolig tilbudsoverskuddet bli mindre. Dette vil kunne skje som følge av produksjonskutt drevet av et ønske fra toneangivende produsenter om høyere oljepris. I tillegg vil etterspørselen etter olje holde seg godt oppe så lenge veksten i verdensøkonomien er intakt.

Konsernsjef Eldar Sætre i Statoil ASA blir intervjuet av NRK på investorkonferansen Børs og Bacalao 2016.

Vekststopp i norsk økonomi
Veksten i norsk økonomi har praktisk talt stoppet opp. Ledigheten vil derfor trolig fortsette å øke gjennom 2016. I år blir BNP-veksten i Fastlands-Norge, dvs. norsk økonomi utenom oljevirksomhet og utenriks sjøfart, bare i overkant av 1 prosent. Den lave veksten må sees i sammenheng med produksjonsfallet i oljerelaterte næringer. Neste år vil veksten kunne ta seg litt opp som følge av lave renter, en svak krone og en fortsatt ekspansiv finanspolitikk. Som følge av den svake veksten ligger det an til at Norges Bank vil redusere styringsrenten i forbindelse med neste rentebeslutning 17. mars.

Svak kronekurs bra for arbeidsmarkedet i fylket
Møre og Romsdal er et av de fylkene som er mest avhengig av aktiviteten i oljesektoren. Som følge av dette vil ledigheten sannsynligvis øke mer i fylket enn i landet som helhet i år. De samme faktorene som vil bidra til at veksten i norsk økonomi etter hvert tar seg opp vil imidlertid dempe oppgangen i ledigheten også i Møre og Romsdal. Vårt fylke har dessuten en høy eksportandel. På lang sikt vil derfor den svake kronekursen kunne bidra til arbeidsmarkedet utvikler seg bedre i Møre og Romsdal enn i landet som helhet.

Bilde fra Børs og Bacalao på NMK (Norsk Maritimt Kompetansesenter ) 18. februar 2016.

Flere artikler i kategorien Makro