Gå til sbm.no
Gruppe av mennesker som er oppstilt, og ser i kamera. Semifinalistene i NÆRINGSTEFT 2022. Foto: Tone Molnes

Semifinalister Næringsteft

15 idéer fra Nordvestlandet

Hvem av de 15 semifinalistene i NÆRINGSTEFT blir vinneren under den store finalen 10. mars? En million kroner venter på vinneren.

65 påmeldte gründerbedrifter har nå blitt til 15 gründerteam som jobber videre for å overbevise juryen om at nettopp de skal gå av med seieren.


Ingen enkel jobb 

– Med så mange gode kandidater, så stor kreativitet, bredde og innovative løsninger, ble det en svært krevende jobb for juryen å plukke ut 15 semifinalister. Dette forteller Linda Rafteseth Grimstad, som for femte året på rad er prosjektleder og primus motor for NÆRINGSTEFT.

NÆRINGSTEFT er Sparebanken Møres kompetansereise og gründerkonkurranse for gründere i tidlig fase.


Semifinalister med stor bredde

Alle semifinalistene får en pengepremie på 50.000 kroner, tre måneders gratis inkubatorplass hos valgfri kunnskapspark og mentoring fra Converto, Advokatfirmaet Kvale, Pir Invest, Vest Studio og Visma Digital Marketing.

Både i alder, kjønn, geografi, og næringer var det i år stor bredde. Linda forteller at de klassiske næringene her i fylket som marin og maritimt er representert, men også at det er mange gründeridéer helt utenom disse næringene. Hun nevner blant annet syportal, aktivitetstransport, mobilspill og mote.  

– Jeg blir optimistisk med tanke på fremtiden når jeg ser ideene som denne runden og tidligere runder med Næringsteft har gitt oss. Alle disse idéene speiler evnen til nyskaping som finnes i fylket, og jeg mener dette lover godt for fremtiden, sier Linda. 

Næringsteft har denne sesongen hatt både fysiske møter med orkan i kastene, og faste nettbaserte møtepunkter. Linda Rafteseth Grimstad i Sparebanken Møre er prosjektleder for Næringsteft for femte år på rad. Foto: Tony Hall

Mentorswap

– Alle semifinalistene får nå gratis mentorhjelp fra våre samarbeidspartnere. Akkurat nå jobber semifinalistene videre, både med egne team, og sammen med andre. Nylig hadde vi en samling der hvert team fikk møte sin mentor. Dette er alltid en fruktbar og god samling, der alle lærer av alle, forteller Linda.

Nytt av året var også mentorswap. Alle gründerne fikk møte enda flere mentorer, og hadde speeddate. En god øvelse i å presentere idéen kort og effektivt, og samtidig få mange nyttige og ulike tilbakemeldinger.

– Dette var en stor suksess, og noe vi tar med oss videre. Vi prøver hele tiden å tenke på hvordan vi kan videreutvikle denne kompetansereisen, og gjøre opplevelsen for gründerne enda bedre, forteller Linda.  

 

Vis oss at vi tok feil 

At deltagerne fikk være samlet fysisk da de 15 semifinalistene ble kåret, var både godt og vondt erkjenner Linda. Det var orkan i kastene da deltagerne skulle ta gondolen og møtes på Eggen, på Åndalsnes.

– Det var i overkant spennende på flere måter. Om deltakerne i det hele tatt kom seg opp i vindkastene og når juryen skulle presentere hvem som ble de 15 semifinalistene. Men samtidig er det fint å møtes for å få snakke med de som ikke gikk videre, forteller Linda.

Hun understreker at det er viktig å få fortalt deltagerne at dette slett ikke betyr at deres forretningsidéer er dårlige.

– Jeg sier som tidligere; forsett med idéen din og vis oss at vi tok feil. Kanskje har reisen gitt læring, slik at man kan jobbe videre med fornyet kunnskap og kan gjøre grep slik at man får realisert forretningsidéen sin – og kanskje stille enda sterkere til neste års NÆRINGSTEFT, oppfordrer Linda som ser frem til finalen 10. mars.

 

Få med deg finalen!

10. mars er det duket for finale under Børs og Bacalao, Sparebanken Møres eget investorseminar. Der får vi vite hvem som blir vinnere av NÆRINGSTEFT, og en premiepott som samlet sett er verdt over 2 million kroner! 

Meld deg på Børs og Bacalao her.

Har du ikke anledning til å delta kan du følge Børs og Bacalao på vår nettside sbm.no.

Meld deg på Børs og Bacalao 10. mars og få med deg den spennende finalen!

Dette er semifinalistene 


Blåst Spel As fra Herøy

Gründer er Are Pilskog. Gjennom et spill på mobiltelefonen vil man lære om naturen og samtidig bidra med artsdata til forsking og forvaltning.

KAAPE AS fra Vestnes

Lilla Rødal sammen med Josefine og Kornelia Rødal Tomren er gründerne. Kåpe produserer produkt innen mote og interiør i norsk ull som varer i generasjoner.

MSS AS fra Molde

Gründer er Ivar Heggem. De ønsker å gjøre offshore havvind turbiner (OWT) bærekraftige for å dekke verdens kommende energibehov.

Nivero AS fra Molde

Eirik Sandøy Aa er gründer, og med sitt team ønsker han å skape aktivitetstransport for barn og unge.

OSEK AS fra Molde

Gründer Bjørn Olsson vil lage komponenter og system for å etablere miljøvennlige fiskehabitater i sjøen.

Prodtex Design og Engineering AS fra Ålesund

Gründer Virgil Mutu og hans team har følgende forretningsidé: Autonome fartøy (nye og gjenbrukte) for å levere grønn energi til skip eller nett i områder med nullutslippskrav.

Syportalen Lillifix AS fra Sula

Gründer Lillian Bigton Nygård vil hjelpe de som vil lære å sy til å få fantastiske resultater på symaskinen gjennom den digitale medlemsportalen Lillifix Syportal.

THAC AS fra Frei

Håvard Bjerkelund er gründer, og hans selskap vil drive med produksjon av høykvalitets ammunisjon ved hjelp av gjenbruk av komponenter.

Ull-Dorado Biogjødsel AS fra Sande

Gründer Karin Flatøy Svarstad vil med sitt selskap produsere biogjødsel av lavverdi ull, "skrapull", som i dag er et problemavfall.

Hjárni fra Ålesund

Einar Isak Torvik Totland og resten av grunderteamet vil med Hjárni produsere miljøvennlige garvemiddel for industriell produksjon av lær. 

MESTRE AS fra Sykkylven

Ved å gjøre kunnskap og kompetanse lett tilgengelig, skal MESTRE bidra til at flere opplever at helseplager og livsbelastninger er mulig å mestre. Gründer er Hanne Suorza. 

Roge AS fra Averøy

Roge sin idé er en patentert industrimansjett som drastisk forenkler og effektiviserer service og vedlikeholdsoperasjoner. Gründeren er Roger Gjersvik. 

eSEA Group AS fra Kristiansund

Aleksander Bøe Sandøy er gründeren. De ønsker å benytte moderne teknologi for sikre, skånsom og effektiv rygging av verdens havområder. 

Motivic Labs fra Ålesund

Gründer Andreas Holmström vil mer PeakMath skape verdens beste matematikkutdanning i et virtuelt AI-landskap. 

Pre Aid AS fra Ålesund

Gründer Trond Trane Lauritsen har skapt en løsning som skal bidra til å redde liv, heve livskvalitet og gi trygghet.  

Dette er juryen

 • Helge Gjerde, direktør Innovasjon Norge
 • Inger Johanne Langeland, eier og daglig leder Daaeskogen eiendom AS
 • Olav Holst Dyrnes, partner og investeringsdirektør Kverva AS
 • Karen Wiik, gründer og daglig leder Undervisningsplan.no
 • Olav Sindre Kriken, gründer Racer, Nett.no og Tagr
 • Vanja Langsåvold Braute, Hotelldirektør Scandic Seilet og Scandic Alexandra Molde
 • Kjersti Kjos Longva, Førsteamanuensis, nestleder innovasjon og nyskaping NTNU Teft-lab
 • Terje Krøvel, leder Næringsliv Sparebanken Møre

Dette er NÆRINGSTEFT

 • En kompetansereise og gründerkonkurranse med en samlet premiepott på over 2 millioner kroner.
 • Vinneren får 1 million kroner
 • Deltakerne får bli med på en unik kompetansereise sammen med mentorer fra Converto, Kvale, Pir Invest, Vest Studio, Visma, NTNU, ProtoMore, Vindel, ÅKP og Sparebanken Møre.

Flere artikler i kategorien Næringsliv