Gå til sbm.no
Kristin Waagan, Tingvollost og kyrKristin Waagan, Tingvollost. Foto: Fuglefjellet

Skaperglede

Blant kyr og ost

Fra kyr på beite, til melk på ystekar. Fra ost i verdensklasse til opplevelser for den skuelystne.

Høsten 2018 startet arbeidet med det som nå er blitt en dobling av arealet hos Tingvollost. De kan nå glede seg over større produksjonslokale, kjølerom, gårdsbutikk og mye mer. - Nå har vi plass til at folk kan sitte ned og nyte en kopp kaffe og se gjennom store vinduer inn på de som lager ost, forteller daglig leder Solvor Waagen.


Besøksgård

Ikke bare har den familiedrevne gården bak suksessen Tingvollost tatt steget og utvidet ysteriet, de blir også nå det 13. medlemmet i foreningen Artisans at Work Économusée Norway. Dette gjør de for å fortsette veksten i omsetning og antall gårdsbesøk. Som Économusée kan gjestene få oppleve historien og ysterihåndverket til Tingvollost gjennom de tilretteleggingstiltakene som er gjort, og det er også mulig å få guidet omvisning på gården.

 - En Économusée-bedrift er et levende visningssenter som viser sin produksjon for besøkende, forteller Waagen. Idéen bak Économusée startet i Canada for 27 år siden. I dag er det blitt et stort internasjonalt nettverk som tar vare på gamle håndverkstradisjoner.

Full sving i ysteriet. Foto: Fuglefjellet

Åpning og kuslipp

Lørdag 1. juni feires den offisielle åpningen av både Tingvollost som Économusée og det nye påbygget på ysteriet. Tingvollost inviterer denne dagen til kuslipp og konsert med Frode Alnæs, som for anledningen har laget en egen kuslipp-låt.

 - Vår lokale bank er en god samarbeidspartner, og var ikke vanskelig å be da vi måtte låne penger til påbyggingen av ysteriet vårt. Derfor var det ekstra kjekt at de ble med som sponsor til arrangementet, slik at inngangen til kuslipp og konsert er gratis, sier Waagen.

I Sparebanken Møre ønsker vi å utvikle samfunnet ved å gi støtte til allmennyttige formål. Halvparten av overskuddet tilbake til lokalsamfunnet her vi hører til. - Vi heier på skapergleden hos Tingvollost, og er stolt av å kunne være med å bidra på denne måten, forteller banksjef i Sparebanken Møre, Kolbjørn Heggdal.  Om Tingvollost

Tingvollost er et familiedrevet gårdsysteri som lager hvit- og blåmuggoster basert på pasteurisert kumelk fra egen gård på Saghaug Gard.

I 2018 ble det brukt ca. 220 000 liter melk til egen osteproduksjon. I tillegg leverer gården ca. 360 000 liter melk til TINE sin Jarlsbergproduksjon i nabokommunen. Tingvollost produserer fire typer håndlaget hvit- og blåmuggost, og ostene har vunnet en rekke priser. De gjeveste prisene kom i 2016 da Kraftkar ble kåret til World Champion (verdens beste ost), og Champion of Champions (verdens beste ost gjennom konkurransens 29-årige historie) under World Cheese Awards i San Sebastian, Spania. 

 

Om Économusée

Économusée Network Society er et internasjonalt nettverk, som utvikler og profilerer lokale, tradisjonsrike håndverksbedrifter som besøksmål. En Économusée-bedrift er et levende visningssenter der håndverksbedriften viser sin produksjon for besøkende. Man formidler en del av en lokal historie og kulturarv, samtidig som håndverket sikres og man får mulighet for økt omsetning.

Hvert Économusée er tilrettelagt etter en seks-trinns modell for å gi besøkende en minnerik opplevelse: Tilrettelegging for å oppleve håndverkere i arbeid, formidling av historie, formidling av moderne produksjon og innovasjon, dokumentasjon og bibliotek, og butikk. Bedriftene som blir Économusée opplever økt besøk og større omsetning i sine butikker. 

Flere artikler i kategorien Næringsliv