Gå til sbm.no
Bård Bjørløw, leder salg og marked i Kongsberg Marine.Bård Bjørløw, leder salg og marked i Kongsberg Marine.

Dette er

En perfekt match

Kongsberg Gruppen har i mange år hatt Rolls-Royce Commercial Marine på planbordet, men har ikke hatt penger nok til å kjøpe.

Først i fjor sommer var prisen overkommelig, ifølge Bård Bjørløw, leder for salg og marked i Kongsberg Maritime på årets Haramskonferanse. Han er hellig overbevist om at Rolls-Royce Commercial Marine og Kongsberg Gruppen er en perfekt match som passer sammen som hånd i hanske.

Komplementære
Kongsberg Gruppen er ledende på automasjon, navigasjon og styringssystemer, mens Rolls Royce Marine er komplementær med sine leveranser av propeller, fremdriftssystemer, dekkshåndteringsutstyr og skipsdesign.

Sammen har selskapene ledende posisjoner innen digitalisering, intelligente skip og autonomi-konsepter.

Halve verdensflåten
– Vi kommer til å bli dobbelt så store og dobbelt så sterke. Sammen kan vi posisjonere oss som strategisk leverandør av komplette løsninger for fremtidens maritime industri. Vi har få konkurrende produkter, sier Bjørløw.

Det er Kongsberg- og Rolls Royce-utstyr på over 30 000 skip på alle verdens hav. Det betyr at de har levert utstyr til nesten halve verdensflåten. Sammen blir de en verdensledende gigant innen utstyr og teknologi til maritim- og offshore-markedene. 

Begeistrer alle
Bjørløw forteller at oppkjøpet har begeistret enormt i nær sagt alle leirer – Stortinget, kunder, ansatte, eiere og lokalsamfunn. Han takker også for de svært positive tilbakemeldingene fra Vestlandet.

5,3 milliarder er prislappen på oppkjøpet. For fem år siden ville den nok ha vært vesentlig høyere. Staten bidrar med 2,5 milliarder.

April
Kongsberg Gruppen planlegger for at alle sider ved oppkjøpet skal være avklart innen april.  Det skal godkjennes av konkurransetilsyn rundt omkring i verden, inkludert det europeiske konkurransetilsynet. 

– Begge organisasjonene er nå veldig gira på å komme sammen. Vi ser frem til at organisasjonene skal bli ett, sier Bjørløw.

Rolls Royce Marine har 3600 ansatte og en omsetning på 8.9 milliarder. Kongsberg Gruppen har om lag 7000 ansatte og en samlet omsetning på 14,5 milliarder (Kongsberg Maritime 7,4 milliarder) i 2017. 

Bård Bjørløw, leder salg og marked i Kongsberg-gruppen, i samtale med Håkon Farstad Brekke, leder av ungdomsrådet ved Haram videregående skole under Haramskonferansen.

Teknologi og bærekraft
Samfunnsansvar og bærekraftig teknologisk innovasjon står svært sentralt i Kongsberg-konsernets strategiprosess for å bidra til å løse de store globale utfordringene jorden står overfor. Det var også tema på årets Haramskonferanse.

Bjørløw viste spesielt til eksempler på bærekraft tuftet på den teknologi og utvikling som Kongsberg Gruppen bedriver og som er i verdensklasse. Som verdens første selvgående nullutslipps containerfeeder som skal gå over Oslofjorden uten noen ombord. Den erstatter 40 000 vogntogturer på vei i året, og har skapt enorm verdensoppmerksomhet.

Digital fiskefarm
Et annet eksempel er verdens første digitale offshore fiskefarm med avansert sensor- og beslutningsteknologi. Den bidrar til bærekraftig fiskeoppdrett, forbedret fiskevelferd og representerer fremtiden ved å gå offshore med merder.

Et tredje eksempel er suksessen Hugin, en unik autonom undervannsfarkost som kan kartlegge havområder ned til 6000 meters dybde og som har mange bruksområder. Det var Hugin som fant Air France Flight 447 på 4000 meters dybde etter at det styrtet i Atlanterhavet i 2009.


Haramskonferansen

  • Haramskonferansen er en regional næringskonferanse på Sunnmøre som arrangeres av Haram Næring og Innovasjonsforum i samarbeid med ÅKP og Haram kommune.
  • Konferansen har på få år etablert seg som en viktig arena og møteplass med aktuelle tema som reflekterer utfordringer og muligheter for regionen. Årets tema var bærekraft. I dag setter FNs 17 bærekraftsmål retningen for utviklingen av verdenssamfunnet.
  • Sparebanken Møre er samarbeidspartner og sponsor for konferansen.

Flere artikler i kategorien Næringsliv