Gå til sbm.no
Kristoffer Hessen Sundet, økonomisjef i Waterlift.- For meg gikk NÆRINGSTEFT fra å være en konkurranse til etter hvert å bli en felles reise hvor jeg heiet like mye på de andre som oss selv, sier Kristoffer Hessen Sundet, økonomisjef i Waterlift.

Topp-tre NÆRINGSTEFT:

Energieffektiv pumping

Waterlift ønsker å bidra til å gjøre landbaserte oppdrettsanlegg mer miljøvennlige med en ny og energieffektiv pumpeteknologi av sjøvann.

– At vi ble topp tre i Sparebanken Møres NÆRINGSTEFT 2020 er en bekreftelse på at vi er på rett vei. Dessuten gir det oss økt oppmerksomhet, nyttige kontakter og penger som kommer godt med. Helt topp, sier Kristoffer Hessen Sundet.

Som finalist i NÆRINGSTEFT  får Waterlift 200 000 kr og mentorhjelp for å lykkes på den videre gründer-reisen.

Waterlift AS
Kristoffer er økonomisjef i Waterlift AS hvor Knut-Arild Emblem er eier, styreleder og daglig leder. Sistnevnte er ingeniør, han har tidligere prosjektledererfaring fra Aker og kjent som gründer av 7ocean-gruppen i Ålesund hvor også Kristoffer Hessen Sundet jobber. Han er økonom med syv års erfaring fra bank og ett års erfaring fra maritimt salg.

Energieffektive løsninger
Bakgrunnen for Waterlift og ny pumpeteknologi er at næringen har etterspurt mer energieffektive løsninger for å kunne ha konkurransedyktige produksjonskostnader (sammenlignet med oppdrett til havs) når man flytter produksjonen på land. Denne problemstillingen var utgangspunktet for den løsningen som Waterlift har jobbet frem.

Store reduksjoner
– Med energieffektiv pumping av sjøvann fra havet og til landbaserte oppdrettsanlegg kan energiforbruket reduseres med nærmere 80 prosent sammenlignet med konvensjonell pumpeteknologi. Dette bidrar til å realisere mer miljøvennlige anlegg, som kan legges vekk fra strandsonen og lenger opp på land i egnede industriparker med tilhørende infrastruktur. På den måten bevarer man strandsonen som allemannseie og får en bedre samfunnsøkonomi, forteller Kristoffer Hessen Sundet.

Pilot
Fremover vil de jobbe med å få bygget en pilot hvor de kan få testet løsningen i ett miljø som simulerer ulike ytre påvirkninger som strømningsforhold, temperatur og mengde vann, blant annet.

Finalistene i NÆRINGSTEFT 2020: Sigbjørn Nordstrand og Tore Roppen med Prodtex, Karen Wiik med Undervisningsplan og Kristoffer Sundet med Waterlift. Her sammen med leder for Divisjon næringsliv Terje Krøvel og Administrerende direktør Trond Lars Nydal i Sparebanken Møre.

Korona
Rett etter finalen i NÆRINGSTEFT kom Korona-viruset med nedstengninger og andre drastiske tiltak. Det fikk liten praktisk betydning for virksomheten:

– Nei, nesten ingenting utenom noe jobbing på hjemmekontor. Vi er i en planleggingsfase for bygging av piloten vår, så vi har fått gjort det vi skal. Men det har skapt usikkerhet i forhold til annen virksomhet vi driver og det har krevd en del av oss. Prosjektene knyttet til Waterlift er langsiktige. Verden trenger mat så vi er ikke så veldige bekymret for følgene av korona-håndteringen. Det er imidlertid mange som er hardt rammet og vi føler med dem, sier Kristoffer.

NÆRINGSTEFT imponerer
– Hva har det betydd for dere å være med på NÆRINGSTEFT-reisen?

– Vi er imponert over både bredden og kvaliteten i prosjektene som var med på NÆRINGSTEFT. Først og fremst sitter vi igjen med masse spennende inntrykk av hva alle de flinke gründerne ønsker å utvikle. For meg gikk NÆRINGSTEFT fra å være en konkurranse til etter hvert å bli en felles reise hvor jeg heiet like mye på de andre som oss selv. Det synes jeg er ganske unikt at Sparebanken Møre fikk til på en så veldig bra måte, mener Kristoffer Hessen Sundet.

Her kan du lese alt om Sparebanken Møres NÆRINGSTEFT 2020 og hvordan banken ønsker å være en pådriver for skaperglede.


Kristoffers fem gründer-råd 

  1. Legg en god plan.
  2. Ha is i magen og stå løpet ut.
  3. Ikke forelsk deg i egen teknologi, løsninger, produkt eller konsept. Du skal selvsagt ha tro på eget konsept, men det er ikke alltid det beste konseptet som tar markedet. Så lytt til markedet når du lanserer noe.
  4. Ha finansieringen på plass, og husk at det tar lenger tid og koster mer enn du tror!
  5. Knytt til deg rett kompetanse. Ikke vær redd for å gi fra deg noe underveis. Husk at 60 prosent eierskap i noe stort er mye bedre enn 100 prosent eierskap i noe lite.

Flere artikler i kategorien Næringsliv