Gå til sbm.no

NÆRINGSTEFT - samling

Kjempeboost for ti gründere

Det ble en fantastisk inspirerende gründersamling ved ProtoMore Kunnskapspark i Molde da ti semifinalister i NÆRINGSTEFT møttes første helga i januar.

Det er tidlig formiddag og praten går livlig rundt de fem bordene inne på InnovasjonsLABen ved ProtoMore Kunnskapspark. Fargerike Post-it-lapper og tegneark med skisser henger rundt på veggene. Deltakerne fra NÆRINGSTEFT gestikulerer og forklarer, diskuterer og kommer i fellesskap fram til nye løsninger.

– Det gir en kjempeboost å få være med på dette. Jeg lærer noe nytt hele tiden av alle jeg møter her, og de prosessene jeg er med på, forteller Bjørn Helge Lervåg fra Myld i Ålesund. Han er en av de ti gründerne som fikk være med videre i kompetansereisen NÆRINGSTEFT. – Jeg har holdt på lenge med idéen min, så det var deilig å få den anerkjennelsen som det er å få være med på dette.  

Kort fortalt jobber Myld med å etablere en digital plattform som forenkler kommunikasjonen mellom pårørende, brukere og ansatte i kommunale institusjoner. Med den nye løsningen skal det bli enkelt og sikkert å kommunisere og lettere å unngå misforståelser. – Min motivasjon startet da et familiemedlem kom på institusjon. Jeg så raskt potensialet ved å lage en digital plattform, som åpner opp for kommunikasjon mellom pårørende og ansatte, og ansatte i mellom, forteller Bjørn Helge Lervåg, som har erfaring som digital utvikler og har drevet med visuell kommunikasjon i en årrekke.

Miljøterapeut Helén Johansen representerer kundesiden og gir innspill til gründer Bjørn Helge Lervåg i Myld.

Samarbeid med kunde
For å utvikle et godt produkt og få rett kundeforståelse har Myld invitert en representant fra kundesiden til samlingen. Helén Johansen er miljøterapeut i Ålesund kommune og er med som bidragsyter i pilotprosjektet. – Det er utrolig spennende å få komme med innspill til utformingen, og både som ansatt og pårørende selv, ser jeg at det er et stor behov for en slik løsning.

Tre minutter igjen
Tiden går fort inne på InnovasjonsLAB, og fasilitatoren hever røsten: «Tre minutter igjen av sesjonen, deretter er det rett på presentasjon». Deltakerne rydder i papirene og gjør seg klare til neste økt. De har et tett program og er blant annet innom tema som kundeforståelse, forretningsmodell, teambygging og pitche-trening. 

Og det var nettopp for å stimulere gründere, både enkeltpersoner og små bedrifter, at NÆRINGSTEFT ble lagt opp som en kompetansereise for næringsutvikling i regi av Sparebanken Møre og samarbeidspartnerne ProtoMore og Ålesund Kunnskapspark (ÅKP). 

Verdifull kompetansereise
– I løpet av en helg får deltakerne en komprimert utgave av vårt akseleratorkurs for oppstartsbedrifter, forteller Heidi Nakken, kommunikasjonsansvarlig ved ProtoMore Kunnskapspark.  – Å få være med på denne kompetansereisen er verdifullt. Selv om de ti faktisk konkurrerer om én million kroner, deler de raust av sin kompetanse og erfaring med hverandre. Mange har vært alene med idéen sin, og blir nå en del av et fellesskap, og får verdifulle kontakter og erfaringer.

Prosjektleder Linda Rafteseth Grimstad i Sparebanken Møre gleder seg over at deltagerne løfter frem kompetansereisen som noe verdifullt. - Det betyr at vi har truffet i utviklingen av NÆRINGSTEFT, akkurat slik vi håpet. Å få en slik bekreftelse gir en skikkelig boost, også for oss som jobber med programmet i kulissene.

– Vi er svært opptatt av næringsutvikling og av alle som vil starte bedrift her i fylket. Det er interessant og lærerikt å komme tett på gründere under denne samlingen, sier Lina Jenset Hjelset fra Næringsliv Romsdal og Nordmøre i Sparebanken Møre. Her sammen med gründer Eirik Belland fra Effee.

Føler seg allerede som en vinner 
– NÆRINGSTEFT er et godt sted å bygge nettverk, sier en entusiastisk Eirik Belland fra firmaet Effe i Molde. – Det var en stor overraskelse da jeg fikk være med videre i konkurransen, og føler at jeg på mange måter har vunnet allerede.  

Effee vil lansere en revolusjonerende støpeteknologi til den globale støperibransjen som gjør at en kan støpe større komponenter, nå nye markeder, spare energi og redusere tungt og kostbart etterarbeid.

Vil skape arbeidsplasser 
Eirik Belland var tidligere trainee ved Oshaug Metall i Molde, og tok kontakt for å høre om de tente på idéen om å starte bedrift sammen. Det gjorde de, og for et knapt år siden ble utstyrsleverandøren Effee stiftet. – Mine mål er å skape ny og miljøvennlig teknologi, skape ny aktivitet i regionen og ikke minst skape arbeidsplasser, det er det som driver meg, sier sivilingeniøren, som får motivasjon til å stå på videre under samlingen.  – Jeg lærer så mye av de andre her, noen har lang erfaring, mens andre er nyoppstartet. Og for meg som jobber mye alene er det interessant å få være med på øvelsene vi gjør. Det er midt i blinken å få delta på NÆRINGSTEFT, sier han, og gjør seg klar til neste sesjon inne på InnovasjonsLAB.   

Flere artikler i kategorien Næringsliv