Gå til sbm.no
Ti finalister til Sparebanken Møres stipend Næringsteft 2017.

Ti grûndere med

MILLIONTEFT

50 utvalgte gründere er redusert til ti semifinalister i kampen om en million kroner fra Sparebanken Møre for den beste forretningsideen.

Det var mange spente gründere på plass under det inspirerende NÆRINGSTEFT-seminaret på ÅKP Blue Innovation Arena på NMK, Ålesund i går, onsdag 13. desember. Hvem fagjuryen hadde plukket ut var en godt bevart hemmelighet og ble kunngjort i beste Oscar-stil under næringsutviklings-seminaret.

– Til dere som ikke blir med videre. Stå på og bevis at vi tok feil, sa prosjektleder for Sparebanken Møres NÆRINGSTEFT, Linda Rafteseth Grimstad, til stor jubel fra salen da spenningen var utløst.

Kompetansereise
Av 200 påmeldte valgte en fagjury ut 50 gründere som har fått økt kompetanse på næringsutvikling. De ti som går videre får også individuell veiledning og tilbud om å være med i et inkubatorprogram i regi av Ålesund kunnskapspark (ÅKP) og ProtoMore i Molde. Deretter vil fagjuryen plukket ut tre finalister og vinneren får en million kroner.

For å stimulere gründere, både enkeltpersoner og små bedrifter, er NÆRINGSTEFT lagt opp som en kompetansereise for næringsutvikling i regi av fylkets største bank og samarbeidspartnerne ÅKP og ProtoMore. Mange har hyllet initiativet og underveis har flere ønsket å være med, som advokatfirmaet SANDS som vil arrangere workshop for de tre finalistene. – Vi er svært opptatt av næringslivsutvikling og har lenge ønsket å finne et godt og spennende konsept for å stimulere gründere og gründervirksomheten i fylket, sier Rafteseth Grimstad i Sparebanken Møre om NÆRINGSTEFT.

- Til dere som ikke blir med videre. Stå på og bevis at vi tok feil, sa prosjektleder for Sparebanken Møres NÆRINGSTEFT, Linda Rafteseth Grimstad.

Amanda og Norges beste
Ålesund, Herøy og Molde er godt representert og det er et stort mangfold og spenn mellom forretningsideene. De ti semifinalistene har et stort potensiale og holder et høyt nivå.

Av de som nå går videre finnes blant annet en Amandapris-nominert filmskaper, Norges beste studentbedrift, Europas nest beste studentbedrift og en digital tag til bagasjen som vil gjøre reisen lettere for deg. Dette er de ti:

AgriMare Bio (Emma Lovise Sunde, Ålesund)
Bærekraftig, storskala oppdrett av børstemark. Børstemarken skal videre benyttes som foringrediens, i form av marint protein og fett, til den globale akvakulturnæringen.

Are Pilskog (Gurskøy)
Startet en virksomhet som skal utvikle, produsere og selge revolusjonerende nytt filmutstyr. Skape et miljø for sensorteknologi og utnytting av dette på utnytting av dette på Nordvestlandet.

BagID AS (Jan Vidar Nalbant, Ålesund/Oslo)
En digital bagasje tag som vil erstatte dagens papirlapp man får festet på bagasjen når man reiser med innsjekket bagasje.

effe AS (Eirik Belland, Molde)
En revolusjonerende støperiteknologi til den globale støperibransjen som gjør at en kan støpe større komponenter. Med denne teknologien kan kundene nå nye markeder, spare energi og redusere tungt og kostbart etterarbeid.

Fostech AS (Håvard Notøy, Leinøy)
Fostech jobber bl.a. med Mixed Reality løsninger som vil forbedre menneskers evne til læring. Forbedret læring betyr i denne sammenhengen å lære raskere, bedre og totalt sett få en bedre læreopplevelse.

Green Cycle AS (Petter Marius Synnes, Valderøy/ Annelise Chapman, Herøy)
Kommersialisering av makroalgeindustrien gjennom i første omgang dyrking og salg av butare og sukkertare.

Myld AS (Bjørn Helge Lervåg, Ålesund)
Myld forenkler kommunikasjon mellom pårørende, brukere og ansatte i kommunale institusjoner, og gjør hverdagen enklere for denne målgruppen.

Norwegian Centre of Maritime Communication AS (Idar Flø, Hareid)
Innsamlede ressurs- og sensordata fra fiskeflåten skal gi beslutningsstøtte for fartøy og rederi, og bli tilgjengeliggjort for forsking og bestandsestimering basert på hele økosystemet.

Poptech technologies (Glendarren Stewart, Kleive)
Sikkerhetsprodukt som ivaretar problemet rundt brannsikkerhet på elektronisk utstyr i hjemmet.

Urban Gartneren AS (Tugushan Alp, Molde)
Fremtidens landbruk som forbedrer bærekraft og kvalitet i alle ledd.

Det var mange spente gründere på plass under det inspirerende NÆRINGSTEFT-seminaret på ÅKP Blue Innovation Arena på NMK, Ålesund i går, onsdag 13. desember

Inspirerende 
– Jeg synes det er et fantastisk flott initativ fra Sparebanken Møre. Det er et inspirerende og godt faglig opplegg. Man treffer andre gründere og utveksler erfaringer. Det er også viktig, mener filmskaper og gründer Are Pilskog som blant annet ble nominert til en Amanda for sin kritikerroste film om silda.

Nå er han gründer og vil skape en virksomhet som skal utvikle, produsere og selge revolusjonerende nytt teknologisk filmutstyr. Og trolig vil han også lage nye filmer med dette utstyret.

Utrolig spennende 
– Fortsettelsen er utrolig spennende. Vi krysser det vi har for å kunne henge med helt inn, selv om vi er superstolte også om det skulle stoppe her. For det er et fantastisk høyt nivå på kandidatene. Men en million kroner ville ha kommet utrolig godt med i den fasen vi er i nå, sier Lene Stenseth i AgriMare Bio som startet som en studentbedrift som ble kåret til Norges beste og deretter Europas nest beste.

Stimulerende 
En digital tag som gjør innsjekkingen lettere og som betyr at du kan følge bagasjen din hele veien, er ideen bak BagID AS som trolig vil være på markedet neste år.

– Et veldig bra, inspirerende og flott opplegg hvor det også er lagt inn rådgivningstjenester som gründere kanskje ikke kan ta seg råd til. Banken fortjener ros for ikke bare å satse på de store, men også stimulere enkeltpersoner og små bedrifter til gründervirksomhet, mener Jan Vidar Nalbant i BagID AS.

På NÆRINGSTEFT seminaret kunne kandidatene blant annet hente kunnskap og inspirasjon fra gründere som har lykkes som Mobitalk-gründer Christian Pritchard fra Ålesund og danske David Fink. Fink har gjort sunnmøring av seg med ålesundbedriften Luminell som utvikler og selger flombelysning og søkelys til tøffe miljøer offshore og skip. Aktivt eierskap var også et tema på seminaret.

På NÆRINGSTEFT seminaret kunne kandidatene blant annet hente kunnskap og inspirasjon fra gründere som har lykkes, som Mobitalk-gründer Christian Pritchard fra Ålesund og danske David Fink.

Stikkord

NÆRINGSTEFT

Flere artikler i kategorien Næringsliv