Gå til sbm.no

Næringsteft:

Møre og Romsdals råeste kompetansereise

– Næringsteft har vært en døråpner. Millionen var viktig, men kompetansen vi fikk underveis var avgjørende.

Å lære, og ikke minst øve på alle aspekter med å få en bedrift til å vokse, har vært svært nyttig for å komme oss dit vi er i dag, forteller Sigurd Groven, vinneren av Næringsteft 2021. I 2021 regnet konfettien over fembarnsfaren Sigurd Groven. Juryen kåret idéen hans til hovedvinner, ga en million kroner til å videreutvikle Exoquad, en offroad firhjuling for mennesker med funksjonsnedsettelse. Hvordan går det med han ett år etter?  

Fra 2 til 6 heltidsansatte på ett år
– ­Jo takk, det går framover. Vi har fått inn bra med kapital, og er i en svært spennende vekstfase. Vi fått utløst vekstgarantilån fra Innovasjon Norge med god støtte fra Sparebanken Møre. To mekanikere og en selger ble nylig ansatt, så nå er vi seks ansatte på fulltid, sier Sigurd. 

Nå innreder de verkstedhallen og kjøper inn verktøy og materiell. 12 enheter er forhåndsolgt, og første kunde får leveranse neste uke.

Juryen kåret idéen til hovedvinner og det ga en million kroner til å videreutvikle Exoquad, en offroad firhjuling for mennesker med funksjonsnedsettelse.
"Det har også kommet en rekke henvendelser fra utlandet og interessen virker stor, uten at Exotek har brukt mye tid på reell markedsføring ennå. Ambisjonen er helt klart å kunne tilby produktet globalt."
sitat fra innovasjonnorge.no

Les: Norsk firhjuling på vei ut i markedet. 

Engasjement for nyskapning
Næringsteft er et akseleratorprogram for deg i idé- og oppstartsfasen, – tettpakket med kunnskap, fellesskap, gode og dyktige fagfolk som hjelpere, og muligheten for å vinne 1 million kroner til din forretningsidé. Det er ingen deltakeravgift, men tydelige forventninger til innsats fra deltagerne.

– For å kunne være en region i fortsatt vekst, trenger vi både etablert næringsliv og nye, innovative bedrifter. Men å drive med nyskaping er imidlertid både dyrt og tidkrevende, og det kan ta lang tid før produktet eller tjenesten er klar for markedet, sier Linda Rafteseth Grimstad, prosjektleder i Næringsteft.

– Da er det viktig å vite hvilke muligheter som finnes og hvem de gode hjelperne er. Det er derfor vi arrangerer Næringsteft. Gjennom å koble nyskaperne sammen med det allerede eksisterende nettverket som finnes innen akademia, næringsliv og det offentlige, så ønsker vi å bidra til å få fart på forretningsutviklingen, forteller Linda.

Hvem kan delta
– Vi ser etter personer med nyskapende idéer, som er i tidlig fase av utviklingen. Du trenger ikke ha eget firma for å bli med, men du må sette av tid til å arbeide med idéen og forretningsmodellen og delta aktivt på samlingene, fortsetter Linda.

Næringsteft er satt sammen av 3 deler
Første del er gratis og åpen for alle med en nyskapende idé. 

­– I første del går vi gjennom de grunnleggende tingene en må tenke på når en skal utvikle både bedrift og idé på samme tid. Entreprenørskap, kundeforståelse, prototyping, finansiering, jus og presentasjon er noen stikkord på hva som blir gjennomgått på samlingene. I tillegg har vi en ambisjon om at gründerne skal bli kjent med hverandre og bli hverandres støttespillere og ressurspersoner. Det kan kanskje høres rart ut i en konkurransesammenheng, men som faller seg helt naturlig for de som er med her, sier hun.

Deretter skal deltakerne sende inn en kort forretningsplan på 1 side, samt en pitch på 4 minutter. 

En jury vil deretter velge ut 12 bedrifter som går videre til semifinalen og som får 1-til-1 oppfølging av mentorene i programmet. I finalen er det 5 bedrifter igjen, som konkurrerer om å ha den beste pitchen på scena på ett av Norges største investorseminar – Børs og Bacalao.

– For å være en region i fortsatt vekst, trenger vi både etablert næringsliv og nye, innovative bedrifter. Gjennom å koble nyskaperne sammen med det eksisterende nettverket innen akademia, næringsliv og det offentlige, så ønsker vi å bidra til å få fart på forretningsutviklingen, forteller Linda R. Grimstad, prosjektleder i Næringsteft.

Ekte penger i stedet for klapp på skuldra
I motsetning til mange andre pitchekonkurranser og forretningsutviklingsløp, så er det solide og rikelige premier i Næringsteft. Som semifinalist får du 50.000 kroner som du kan bruke til å kjøpe deg fri - slik du får lagt ned nok tid og ressurser til å få skikkelig utbytte av prosessen. Er du blant de 5 som går videre til finalen er du sikret minst 250.000 kroner. Én dyktig vinner stikker av med toppremien på 1 million kroner. 

Fagfolk som mentorer
– Vi er spesielt fornøyde med mentorene som er med i Næringsteft. De jobber på frivillig basis og på eget initiativ, fordi de brenner for innovasjon og nyskaping. Hver mentor representerer ulike fagfelt. I tillegg har alle spesialkompetanse nettopp inn mot oppstartsbedrifter, avslutter Linda.


Mentorene i Næringsteft 2023

 

Christian Olav Balsnes, Head of Investments, Converto
En god forretningsplan er viktig for utvikling av gründerbedriften din og som grunnlag for dialog med potensielle investorer. Få hjelp av Christian og de andre mentorene til å utarbeide en forretningsplan som gir fart til idéen din.

Anja Solevågseide, Gründer og investor, Pir Cowork / Pir Invest
Er du nysgjerrig på hva investorer ser etter når de skal investere i et selskap? Som gründer er du avhengig av å kunne selge inn idéen din godt for å hente kapital. Anja har erfaring både som gründer av Pir i Ålesund, og som investor med interesse for lokal verdiskaping.

Henrik Grung, Advokat og partner, Kvale
Hvilke selskapsform bør du velge, og hvem skal inn på eiersiden? Henrik jobber til daglig med bl.a. eierstyring, bedriftsstrategi og selskapsledelse. Gjør du gode valg helt fra begynnelsen, har du et solid fundament å bygge videre på.

Eivind Moldvær, Kreativ leder, Vest Studio
Som gründer er det smart å bygge merkevare helt ifra starten. Det kan vise seg å bli et strategisk konkurransefortrinn for deg og selskapet ditt. Eivind har selv etablert Vest Studio, og har bistått mange nyetablerte med å bygge opp en visuell identitet.

Torill Standal Eliassen, Daglig leder, Avento/twoday
Du kommer ikke utenom teknologi. Det vil utgjøre en stor del av idéen din, enten som en del av en tjeneste eller indirekte gjennom verdikjeden fram til sluttbrukeren. Ved å bruke teknologi på rett måte kan også du bli en av de som lykkes 

Flere artikler i kategorien Næringsliv