Gå til sbm.no
Karen Wiik fra Kristiansund er gründeren bak Undervisningsplan, en digital innholdsplattform for lærere. FOTO: Torbjørn Sandbakk

Snudde utfordringer til muligheter

Møt læreren som ble gründer

I takt med digitaliseringen vokste både utfordringene og mulighetene i skolene rundt om i hele Norge. Karen Wiik valgte å fokusere på mulighetene, og i 2021 lanserte hun og teamet undervisningsplan.no – en digital innholdsplattform for lærere.

– Læreboksystemet skulle gradvis utfases, og dette medførte også store endringer i lærernes planlegging og undervisning. Det ble krevende for mange, og jeg mente at alt lå til rette for å løse mange av problemene. Til slutt bestemte jeg meg for at jeg måtte gjøre noe med det, forklarer gründeren fra Kristiansund.

Selv hadde hun jobbet som lærer i barne- og ungdomsskoletrinnet i 10 år, og endringene så hun allerede da hun var ferdig utdannet i 2008. Digitaliseringen var i rasende utvikling, og den nye læreplanen som kom i 2020 ble et tydelig bevis på at noe måtte skje. Karen var på riktig vei.

Fra en god idé til tilgjengelig løsning
– Jeg jobbet lenge med idéen selv før jeg presenterte den for noen. Det var først da jeg kontaktet Vindel at ting begynte å skje, forteller Karen. Vindel er et miljø for gründere, innovasjonsprosjekter og klyngebygging med base i Kristiansund. De viste seg å bli viktige for veien videre.

– Det tok ikke lang tid før jeg ble en del av inkubatorprogrammet, og bekreftelsen jeg fikk gjennom nettverket betød veldig mye i en så tidlig fase.

Da de tipset meg om Næringsteft var mye gjort. Jeg kom i kontakt med så utrolig mange gode ressurspersoner gjennom deltakelsen i 2019. Alt fra andre deltagere, til mentorer og banken selv. Næringsteft er virkelig er en helt unik samlingsplass, sier hun. Karen har holdt kontakt med flere av dem, og i 2020 hadde hun kommet mye lenger med løsningen enn året før. Hun meldte seg på Næringsteft igjen, og stakk av med seieren. Rundt ett år senere var undervisningsplan.no lansert. 

Karen Wiik vant Næringsteft i 2020 med Undervisningsplan.

– Det er alltid lett å ta kontakt med Sparebanken Møre
Gjennom Næringsteft ble Karen Wiik godt kjent med Sparebanken Møre og valgte den som sin bank og har ikke angret et sekund. – Jeg har fått utrolig god oppfølging i Næringsbasen til Sparebanken Møre. Rådgiverne har et oppriktig engasjement og det er alltid lett å ta kontakt med når det er noe jeg lurer på, forteller Karen.

– Gjennom banken har jeg blitt sett, helt fra Undervisningsplan var i en tidlig fase. Uansett hvor du befinner deg i prosessen, blir du tatt imot på en god måte. Samarbeidet har vært utrolig viktig for utviklingen av undervisningsplan.no, sier hun.

Karens oppfordring til alle som har en god idé
– Tro på idéen din og stol på magefølelsen. Snakk med næringsparker, banken din og folk med erfaring som kan sette deg i kontakt med de riktige menneskene. Mennesker som har kompetanse fra ulike felt er viktige å få med seg, så ha et åpent sinn. Nå forbereder undervisningsplan.no seg på sin andre emisjon gjennom Folkeinvest.no, som tilrettelegger for investeringer i oppstarts- og vekstselskap.

– Jeg vil at alle, inkludert de vi jobber for, skal få være med på verdiskapingen – lærere, foreldre med barn i skolen og andre som har troen på prosjektet, forteller Karen. Med emisjonen på plass skal hun skalere utviklingen og få med enda flere dyktige folk på laget. I dag er allerede 13% av alle lærere i grunnskolen registrert, og målet er å videreutvikle plattformen til å bli fremtidens viktigste verktøy for lærere over hele landet. 


Dette er Næringsbasen

Har du planer om å starte egen virksomhet bør du sjekke ut Sparebanken Møres avdeling Næringsbasen. Bedriftsrådgiveren Roger Lunden Strand i Næringsbasen forteller at Næringsbasen er klar til å hjelpe deg og din bedrift videre.

– Vi er her for å gi råd, veilede og være sparringspartner for oppstartsbedrifter og mindre bedrifter som allerede er i driftsfasen. Næringsbasen teller 16 ansatte med ulik spisskompetanse for å kunne hjelpe deg med blant annet selskapsetablering, finansiering, betalingstjenester og forsikring. 

Roger Lunden Strand i Næringsbasen gir råd og veiledning til bedrifter på hele Nordvestlandet. FOTO: Tony Hall

Komplett og skreddersydd
Sparebanken Møre har et klart mål om å bidra til verdiskaping i regionen. En viktig del av dette er å bistå kundene med spisskompetanse og god rådgivning. 

– Næringsbasen skal sikre et komplett og skreddersydd tilbud mot alle næringslivskunder i regionen og retter seg spesielt mot mindre bedrifter og de som er i oppstartsfasen. Gjennom Næringsbasen skal vi hjelpe bedrifter i gang, men også hjelpe dem videre, sier Strand.

Har du lyst til å bli bedre kjent med Næringsbasen? Du finner mer informasjon her.


Flere artikler i kategorien Næringsliv