Gå til sbm.no
Jan-Tore Holen.Sjekk ut gründer og økonomiekspert Jan-Tore Holens tips og råd til skattemeldingen. Fradrag og tabber du bør styre unna om du er selvstendig næringsdrivende. Foto: Knut Ivar Helland

Selvstendig næringsdrivende?

På tide å gå på skattejakt

31.mai er det deadline for skattemeldingen for deg som er personlig næringsdrivende. Her er noen av skattefradragene du bør vite om.

– Det kan være penger å tjene. Derfor bør du bruke litt tid på å sette deg inn i de viktigste skattefradragene. I prinsippet skal alle kostnader som har med inntektene til firmaet ditt å gjøre, føres som fradrag, sier gründer-grossisten Jan-Tore Holen.

Sunnmøringen og økonomieksperten er en av de mest aktive gründerne i hele fylket og har etablert flere titalls bedrifter innen ulike bransjer, og står blant annet bak suksessen Conta Group hvor han i dag er CEO.

Her er noen av hans tips og råd til skattemeldingen, fradrag og tabbene du bør styre unna om du er selvstendig næringsdrivende.

De vanligste og største feilene

 • At du ikke leverer skattemeldingen
 • Ikke tar vare på dokumentasjon av inntekt og kostnader
 • Ikke setter av penger til skatt
 • Ikke tar med alle kostnadene for periodene
 • Ikke lager kreditnota når det er avtalt at kunden ikke skal betale
 • Ikke ber om hjelp om man ikke får det til

Fradragene

 • Hjemmekontor: Standardfradraget for 2018 er 1800 kroner og kan trekkes i fra for alle som har et eget rom i hjemmet som brukes til virksomheten.
 • Mobil, telefon, bredbånd og internett: Du kan trekke i fra dette hvis det utgjør mer enn 4392 kroner pr. år.
 • Du kan kostnadsføre alle investeringer som ikke har varighet over tre år.
 • Du må skille mellom bedriftskostnader og privatkostnader.  Utgifter til kjøp av klær, tepper og lignende som både kan brukes i bedriften og privat er typiske eksempler som skatteetaten kan reagere på. Bare utgifter som har med bedriften å gjøre kan belastes bedriften for å slanke skatten.
 • Du får fradrag for bruk av egen bil i næring hvis du har kjørt mindre enn 6000 km. Ordinær sats for 2018 er kr 3,50 pr.km (husk kjørebok). Kjører du mer enn 6000 km i næring, skal bilutgiftene inn i regnskapet.
 • Pensjon: Har du spart i pensjon for selvstendig næringsdrivende får du fradrag for kostnadene. Du kan innbetale og fradragsføre inntil 7 prosent av personinntekt fra næringsvirksomheten.
 • Etablering: Etableringskostnadene du har hatt før selve oppstartsåret – inntil fem år – kan det søkes fradrag for. Husk dokumentasjon.
 • I et enkeltpersonforetak er nettooverskuddet skattepliktig sammen med eierens andre inntekter/lønnsinntekter. Et nettotap på enkeltpersonforetaket er fradragsberettiget.

Her kan du lese mer om skattefradragene for enkeltpersonforetak.

Sunnmøringen Jan-Tore Holen er en av fylkets mest aktive gründere. Foto: Morten Hjertø

Næringsoppgave 
Husk at du sammen med skattemeldingen må levere næringsoppgave, skjema for Personinntekt fra enkeltpersonforetak og i tillegg kan det være flere skjema avhengig av bransje, eiendeler som skal avskrives, bruk av bil o.l.

De fleste selvstendig næringsdrivende kan levere Næringsoppgave 1 som forenkler det hele ved at en bruker bare skattemessige regler og man slipper å forholde seg til forskjellen mellom regnskapsloven og skatteloven.

AS 
Har du organisert selskapet ditt i et AS, er hovedregelen at du får fradrag for alle kostnader som selskapet har i forbindelse med virksomheten.

Bokføring 
– Og husk at alle som driver næringsvirksomhet må tilfredsstille krav om bokføring. Det betyr at en må føre regnskap i en eller annen form og ligningspapirene må være basert på og dokumentert av regnskapet, sier Jan-Tore Holen.

Se flere tips fra Jan-Tore Holen om enkeltpersonforetak her.

Flere artikler i kategorien Næringsliv