Gå til sbm.no

Haramskonferansen

Roboter kan alle kjøpe

Teknologi og roboter kan alle kjøpe. I seg selv har de ingen verdi.

Å bygge intern kompetanse for å bruke den nye teknologien på en smart måte er helt avgjørende.  Det budskapet ble fremført med tyngde av flere foredragsholdere fra scenen i Ingebrigt Davik-huset i Brattvåg under Haramskonferansen 2018.

–  Det digitale skiftet og «ny fart i en digital tid» var tema for den sjette i rekken. Vårt mål for konferansen er å være konkrete, praktiske og nyttige. Det synes jeg vi lykkes med også med årets program, sier en fornøyd leder for Haram Næring og Innovasjonsforum, Guttorm Ulla.

Haramskonferansen kunne skilte med flere kjente navn som statssekretær i kommunal- og moderniseringsdepartementet Paul Chaffey, daglig leder i tenketanken Civita, Kristin Clemet og Hans-Wilhelm Steinfeld som rundet av konferansen med kunnskap, brodd og humor.

Chaffey og Clemet
Chaffey var opptatt av omstilling, digitalisering og effektivisering av offentlig sektor. Uten omstilling vil det ramme næringslivet i form av dårligere rammebetingelser. Kristin Clemet slo fast at festen er over, at vi trenger et grønnere og mer digitalt næringsliv, en mer produktiv offentlig sektor, en mindre pengefiksert politisk debatt, en fortsatt god distriktspolitikk og at den store verdiskapningen næringslivet står for må løftes frem.

Statssekretær i kommunal- og moderniseringsdepartementet Paul Chaffey var opptatt av omstilling, digitalisering og effektivisering av offentlig sektor. Uten omstilling vil det ramme næringslivet i form av dårligere rammebetingelser. Foto: Næringsliv Møre og Romsdal

OL-vinner 
Den utflytta sunnmøringen og gründer-hjelper Yngve Tvedt fortalte en nær fullsatt sal om hvordan de gjennom sitt startup-studio Norselab jobber med å utvikle selskaper. Norselab har blant annet alpinprofilen og OL-vinner Aksel Lund Svindal med seg på gründerlaget.

– Teknologien i seg selv hjelper ingen. Det handler om hvordan man ved hjelp av smarte folk eller god bedriftskultur kan nyttiggjøre seg teknologien og lage gode forretningsmodeller, sa Tvedt som flyttet fra Ålesund for ti år siden. Om sine hjemtrakter mener Tvedt at den sunnmørske gründerånden og kapitaltilgangen talte til fordel for regionen.

Vard er viktig 
Styreleder i Vard Group, Guiseppe Coronella, kom direkte fra Italia til Haramskonferansen med et budskap om at Vard fortsatt ønsker å spille en vesentlig rolle i utviklingen av den maritime klynga på Nordvestlandet. Vard er svært viktige for regionens mange underleverandører. En ansatt i Vard, skaper nærmere seks arbeidsplasser her i distriktet.

Coronella representerer det italienske storkonsernet Fincantieri, en av verdens største skipsbyggere og Vard-konsernets største eier.

– Vard har levert i en situasjon hvor mange andre har gått overende. De har ikke bare klart seg, men også maktet å omstille, sa Coronella som trakk frem de ansattes store kunnskaper og kompetanse som en viktig årsak til at han har tro på Vard.

Lokal omstilling 
Morten Hopland og Odd Tore Finnøy, administrerende direktører i henholdsvis IP Huse og Brunvoll AS ga nye og flere eksempler på hvor viktig det er å bygge kompetanse internt.

– Teknologi og roboter kan alle kjøpe seg. Det er den interne kompetansen som kan bruke og kombinere de teknologiske mulighetene som er avgjørende. Uten den kompetansen har teknologien ingen verdi, sa Odd Tore Finnøy.

Les også: Dyrker digitale talenter

Guttorm Ulla er svært godt fornøyd med at konferansen ikke bare er viktig for næringslivet, men at den også appellerer til politikere, ansatte i det offentlige og ikke minst skoleelever og studenter.

Et oppegående næringsliv er viktig for regionen, lokalsamfunnene og for banken. Derfor støtter Sparebanken Møre Haramskonferansen, forteller Terje Krøvel, leder divisjon næringslivsmarked i Sparebanken Møre.

Banker for næringslivet 

Et oppegående næringsliv er viktig for regionen, lokalsamfunnene og for banken. Derfor støtter Sparebanken Møre Haramskonferansen.

– Jeg er imponert over hva Haramskonferansen har fått til. Konferansen er matnyttig og har fått et fotfeste som en viktig arena og møteplass for mange, ikke bare innen næringslivet. Det er høy kvalitet og stor spennvidde på foredragsholderne. Det gir viktig påfyll, mener Terje Krøvel, leder divisjon næringslivsmarked i Sparebanken Møre.

I en tid hvor man ser tendenser til at regionale virksomheter og selskaper blir solgt ut, mener Krøvel det er viktig at banken bidrar der den kan for å skape vekst og videreutvikling til næringslivet i fylket.

Bedriftskultur
Assisterende banksjef avdeling industri i Sparebanken Møre, Kjell Petter Dalen, mener årets konferanse viste hvor ekstremt viktig det er å skape en kultur i bedriftene for å bygge intern kompetanse.

– Det er en kompetanse bedriftene må investere i skal man henge med i det digitale skiftet. Som flere av foredragsholderne understreket er teknologien i seg selv uten verdi hvis man ikke har kompetanse til å bruke den på en smart måte, sier Dalen.

 

 

Flere artikler i kategorien Næringsliv