Gå til sbm.no
Martin Jung Leine i Flowtru.Gründer Martin Jung Leine i Flowtru er nå en av tre finalister i NÆRINGSTEFT. Her fra pitchen de holdt for juryen under semifinalen. Foto: Tone Molnes

NÆRINGSTEFT finalist Flowtru AS

Vil ha friskere fisk - på land

– Hvert år dør 50 millioner oppdrettslaks - og næringen taper 10 millioner. Vi har derfor laget et produkt som er bra for fisken, og som øker lønnsomheten, sier Martin Jung Leine i selskapet Flowtru AS.

Martin mener de sitter med en viktig brikke for framtidens fiskeoppdrett. Norsk oppdrettsnæring må nemlig blir mer bærekraftig for å kunne vokse videre, og det satses blant annet stort på landbaserte anlegg. Nå får de hjelp av selskapet Flowtru AS, som ved hjelp av en ny type pumpe vil sørge for friskere fisk på land.

Bedre dyrevelferd
– Vårt pumpesystem setter fiskevelferd i sentrum. Det bidrar til økt bærekraft og bedre lønnsomhet i oppdrettsnæringen. Har fisken det bra, er det godt både for miljøet og for «butikken», sier Martin Jung Leine. Han står bak det nystartede selskapet som er en av tre finalister i NÆRINGSTEFT.

Ble sunnmøring
Som nyutdannet ingeniør i maskinteknikk flyttet Martin fra Danmark til Oslo i 2001. Her møtte han Rita fra Herøy, som tok med seg en eventyrlysten danske tilbake til hjemstedet. Det er nå 15 år siden.

– Her er det utrolig fint å bo, både for voksne og barn, samtidig som det er gode muligheter for å finne eller skape spennende jobber, mener han.

Martin har til sammen 18 års erfaring med materialer og mekanisk teknologi i maritim industri fra Det Norske Veritas, Rolls-Royce Marine, Runde Miljøsenter og Ulsteingruppen. I det siste har han jobbet gjennom sitt eget firma JungMinds. Nå satser han for fullt på Flowtru AS, med innovativ teknologi for pumper, thrustere og vannkraftturbiner. 

– Det var ren nysgjerrighet som var utgangspunktet for idéen som ble starten på Flowtru, sier gründer Martin Jung Leine.

Idéen
Det var ren nysgjerrighet som var utgangspunktet for idéen som var starten på Flowtru.
– Jeg kjente ikke så godt til løsninger som var vanlige i den maritime utstyrsindustrien. Da jeg så tegninger av en vannjet, lurte jeg på hvorfor det måtte være så komplisert og kostbart å overføre krefter til en propeller – og fant på et annet system. I etterkant har idéen blitt videreutviklet til systemet som nå kan tas i bruk på fisk, sier han.

– I dag er håndtering av stor smolt og voksen fisk en utfordring i oppdrettsbransjen. Med vår løsning unngår vi fysisk kontakt mellom pumpen og fisken, noe som er veldig viktig. Pumpen vår bygger også opp trykk mer gradvis, og vi unngår raske trykkendringer som kan være skadelig for laksen, forklarer Martin.

For landbasert oppdrett
–  Pumpen egner seg svært godt for landbasert oppdrett. Først og fremst for å pumpe fisk på en skånsom måte, men også for å håndtere avfall fra fisken, samt fôr-rester i fiskekar, forklarer Martin. Pumpesystemet kan pumpe både vann og fisk, eller andre gjenstander. Det er basert på et nytt konsept for kraftoverføring som vi har utviklet og patentsøkt, sier han.

Han forteller at de bruker et kjent prinsipp for å pumpe fisken, en ejektorpumpe. Det er det også andre som gjør.
–  Det unike er at vi har kombinert det med en annen måte å drive ejektorpumpen på, som gjør at vi kan lage en veldig kompakt, og gjerne en mobil løsning. Det er nytt, understreker Martin. 

Mindre stress og skader
– Hvorfor har vi laget dette? Fordi vi vet det er behov for å pumpe fisk mellom 300 gram og opp til 1-1.5 kg på en mer skånsom måte for å unngå stress og skader, som er et problem i dag. Fisk over 200 gram må flyttes på andre måter, sier han.

– Enkelt sagt: Vi kan pumpe større fisk, med en løsning som tar bedre vare på fisken, sier Martin.

Bakgrunnen er at mange av utfordringene i sjøen, som lakselus og sykdommer, vil bli vesentlig redusert ved å sette ut større smolt. I tillegg vil større smolt føre til kortere vekstfase i sjøen.
– Det siste er viktig, fordi det er et tak på antall konsesjoner i sjøen. Den eneste måten å øke kapasiteten i sjøen på, er å korte ned tiden laksen trenger i merdene for å nå slakteklar vekt, sier Martin. Derfor satses det nå milliarder på å bygge landbaserte anlegg som kan levere større smolt, og eventuelt helt slakteklar fisk, sier han.

– Men for å lykkes med å øke produksjonen på land, må vi ta fiskevelferd på alvor. Da trengs både kunnskap om fiskens behov, og gode verktøy for å håndtere fisken på en god måte. Her kommer vi inn med en viktig brikke i puslespillet, mener Martin. 

Vil bidra til bedre fiskehelse: Flowtru har klart å kombinere et skånsomt prinsipp og en kompakt løsning gjennom sin nye pumpe for landbasert fiskeoppdrett.Her forklares prinsippet for professor Øivind Strand ved NTNU i Ålesund og Linn S. Kleppe i Sparebanken Møre under en av fagsamlingene i NÆRINGSTEFT.

Dokumentert løsning
Det er viktig for Martin at produktene er godt gjennomarbeidet og godt dokumenterte, slik at kundene er trygge på å få en god og sikker løsning.
– Vi har investert både tid og penger i grundige analyser av pumpen med CFD (Computational Fluid Dynamics/computersimulering) og vi gjennomfører grundige analyser av krefter og funksjonalitet av alle mekaniske komponenter, sier han.

– Vi ønsker å skape en kunnskapsbasert bedrift som tar i bruk smarte metoder i produktutvikling og produksjon, slik vi kan levere markedsledende teknologi til rett pris, sier Martin.

Elsker å utvikle
Martins profesjonelle lidenskap er produktutvikling.
– Jeg elsker å finne på ting. Når du får muligheten til å utvikle noe fra idé til ferdig produkt, er det veldig tilfredsstillende. Det beste med å starte egen bedrift er å få jobbe med noe du er oppriktig interessert i. Som gründer får du gjøre noe som er lystbetont, og som du har troen på – ikke bare en jobb som det er behov for, sier Martin.

– NÆRINGSTEFT har gitt oss masse erfaring, nyttige innspill og materiale. Det har også gitt oss et godt nettverk, positiv omtale i media, og enormt mange gode tilbakemeldinger og stor interesse fra lokalmiljø, venner og kjente, sier han. 

Lokal støtte er gull
Martin understreker at nettopp lokal støtte er svært viktig.
– Når man starter noe nytt er det er utrolig utfordrende å få ting til å henge sammen, både økonomisk og tidsmessig. Da betyr all hjelp veldig mye – enten det er penger, eller hjelp til å spare tid på å gjøre ting enklere i starten. Med NÆRINGSTEFT mener jeg Sparebanken Møre viser at de har lyst å hjelpe med akkurat det: Drahjelp og gode råd til så mange som mulig, sier han.

– Å komme til finalen bekrefter for oss at idéen vår, og måten vi jobber med den på, er god. Vi har jo blitt gransket av svært kompetente folk, smiler han.

Martin røper at han også var med i NÆRINGSTEFT i fjor, med samme idé.
– Da kom jeg ikke videre fra første runde. Det var selvsagt en nedtur. Men at vi er med i finalen i år viser jo at det var verdt å jobbe videre med, smiler han.

– Hvorfor bør Flowtru vinne en million?
Fordi det virkelig vil gjøre en stor forskjell for oss. Vi er veldig nær å kunne introdusere et produkt i markedet, men trenger mer kapital til å bygge prototypen og teste den. I tillegg trenger vi å kommunisere og markedsføre produktet. Vi er så små, og våre utviklingsbehov er så avgrensede at en million vil strekke veldig langt for oss! Pengene vil bidra direkte til å få Flowtru sine produkt ut på markedet og begynne å skape arbeidsplasser, sier Martin.

Bærekraftig mat fra havet blir stadig viktigere i framtiden, og Martin Jung Leine i Flowtru AS mener pumpeløsningen har et stort internasjonalt potensial.

Ikke vent for lenge
Drømmer du om å starte for deg selv, bør du prøve det – i alle fall en gang i livet. Men ikke vent for lenge, det blir vanskeligere jo eldre og mer etablert du blir, råder Martin.
– Og uansett hva det er: Sørg for å bli flink til noe. Opparbeid deg kunnskap eller ferdigheter som folk etterspør, og bygg på det. Det er ingen vits i å drive med noe en ikke kan. Det må være ekte, og du må kunne tilføre verdi til folk, mener Martin.

Lagarbeid er avgjørende
Som med mange andre idéer og produkter startet Flowtru med en enkel og kanskje litt naiv idé om å gjøre ting annerledes. Men uten andre på laget hadde pumpen til Flowtru neppe blitt noe mer enn bare en idé. Martin understreker at grunnen til at de nå er i finalen i NÆRINGSTEFT, er at andre har fått komme med innspill og andre idéer, som til sammen har blitt et produkt.

– Dette er ikke bare min idé lenger. Den er forbedret i samarbeid med mange andre flinke og kreative mennesker. Det har vært helt avgjørende for å gjøre dette prosjektet mulig å gjennomføre, både teknisk og kommersielt, understreker han.

Planen videre for Flowtru er å introdusere et ferdig produkt på Aqua Nor i Trondheim, verdens største messe for akvakultur-teknologi, i august. Først skal de bygge en prototyp, teste den, og finne en pilotkunde for neste fase.

Uten en million i premie vil det trolig ta lenger tid, men vi skal gjøre det uansett - for Flowtru er viktig. Både for oss, for oppdrettsnæringen og ikke minst for fisken, avslutter han.


Flowtru AS er en av tre gjenværende finalister i NÆRINGSTEFT som kjemper om førstepremien på en million kroner. Vinneren kåres av en fagjury den 13. mars, på investorseminaret «Børs og Bacalao». På veien har deltakerne fått med seg en innholdsrik og spennende kompetansereise som skal bidra til at de får utvikle og realisere ideen sin.

NÆRINGSTEFT samarbeider med kunnskapsparkene Vindel AS, ProtoMore AS, ÅKP AS og NTNU, samt SANDS, MRB og RACER.

Stikkord

NÆRINGSTEFT

Flere artikler i kategorien Næringsliv