Gå til sbm.no
Banksjef Nancy Frisvoll Rogne sammen med mannen sin Kent og barna Karla og Kevin.– En av mange aha-opplevelser vi fikk de to ukene vi levde på SIFO-budsjettet var at vi ble veldig bevisste på hva vi handlet og stadig oftere spurte oss selv – har vi egentlig bruk for dette, fortteller Nancy Frisvoll Rogne, banksjef i Sparebanken Møres avdeling på Eidet.

Banksjef levde på SIFO-budsjett:

- Trangere enn jeg trodde

Banksjef Nancy Frisvoll Rogne (30) fikk en rekke aha-opplevelser da hun og familien levde på SIFO-budsjettet som brukes som ett av flere verktøy i vurderingen av hvor mye du kan få i boliglån.

– Det var mye trangere enn jeg trodde. Det krever en del ekstra innsats fra hele husstanden for å leve etter dette forbruksbudsjettet. Her er det lett å gå på en budsjett-smell, sier den unge banksjefen.

Hva du tåler
Når bankene vurderer hvor mye økonomien din tåler i forhold til et boliglån, brukes SIFO-budsjettet som en norm for å beregne det antatte forbruket ditt. Dersom disse utgiftene er høyere enn hva du har igjen etter å ha betalt renter og avdrag, får du sannsynligvis avslag på lånet.

Et minimum
Det er Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) som har utarbeidet referansebudsjettet som skal vise alminnelige forbruksutgifter for ulike typer hushold.  Utgangspunktet er at forbruksnivået skal være bra nok for folk flest.

– Det gis ikke rom for noen form for utskeielser. For eksempel måtte vi snu på noen kroner og omprioritere for å skvise inn en pose potetgull som lørdagsgodt, smiler Nancy som er banksjef i Sparebanken Møres avdeling på Eidet (Vatne) i Haram kommune.

Nancy og familien oppdaget at de sparte tid og penger med god planlegging, og at det var veldig god kvalitetstid for familien å sette seg ned og planlegge.

To uker på lav-budsjett
Engasjert! treffer Nancy og familien hennes i en enebolig på Vatne i Haram kommune. Den romslige og trivelige boligen huser Nancy, mannen Kent (30), deres to barn Karla (4), Kevin (6) og pusekatten Iben. Kevin har begynt på skolen, og Karla går i barnehagen.

I to uker tilpasset familien forbruket sitt etter SIFOs referansebudsjett. De så på det som en fin utfordring etter ferien hvor forbruket lå en del over normalen.  Dessuten var den unge banksjefen nysgjerrige på å teste ut hvordan det funker å leve med et forbruk som staten mener bør være bra nok og som brukes i rådgivning med bankens kunder.

Nøyaktig oversikt
Forarbeidet var å lage til et budsjett for å se hva de faktisk kunne bruke av penger. De skaffet seg en oversikt over alle faste utgifter, og studerte nøye de ulike postene i SIFO-budsjettet. Hva inngår, og hva inngår ikke. De laget til et Excel-ark som de hang på kjøkkenet og skrev inn etter hvert kjøp for å ha oversikten, samtidig som de da hele tiden ble påminnet om forbruket.

Budsjettet gir ikke rom for å gå ut å spise eller noe særlig godterikjøp, men de klarte å skvise inn litt lørdagsgodt ved å snu på noen kroner. Godt å ha et frukttre i hagen!

Må planlegge
Deres konklusjon er at nøkkelen for å klare seg på et SIFO-budsjett er selvdisiplin, svært god planlegging og handlelister.

– Da er det faktisk mulig å tilpasse i alle fall matbudsjettet. Samtidig fant vi ut at vi sparte både tid og penger med god planlegging. Men over tid, i en hektisk hverdag og i perioder med stor aktivitet, kan det nok være vanskeligere å sette av tid til planlegging. Uansett ble vi trigget slik at vi kommer til å fortsette å følge matbudsjettet en tid fremover, sier Nancy og Kent.

Vanskeligere var det for familien å tilpasse seg de andre utgiftene som møbler og husholdningsartikler. Ifølge Nancy og Kent er man da helt avhengig av å ha en buffer i bakhånd.

Nyttig øvelse
– Tror du SIFO-budsjettet gjenspeiler det reelle forbruket til folk flest?

– Når vi benytter SIFO i vår rådgivning til kundene så er det viktig både for oss og kunden å vite at dette er et budsjett for det nødvendigste. Og vi går aldri ned på forbrukstallene når vi bruker SIFO – vi legger heller til dersom det er nødvendig. Sånn sett var det en nyttig øvelse for meg å ha testet budsjettet. Dessuten har vi flere poster i rådgivningen enn kun SIFO når vi beregner forbruk, forteller Nancy.

En ting er hun klar på: Budsjetter er etter hennes mening ikke tilpasset familier i etableringsfasen.

– Så for dem som er i møte med banken og har en stram økonomi ved nykjøp – ha dette i bakhodet, er rådet fra Nancy.

Mye å gå på
Lave boligrenter over lang tid har gitt mange av oss en romslig økonomi. Om boligrentene skulle stige noen prosent etter hvert, tror imidlertid Nancy at mange må endre forbruksmønsteret sitt.

– En av mange aha-opplevelser vi fikk de to ukene vi levde på SIFO-budsjettet var at vi ble veldig bevisste på hva vi handlet og stadig oftere spurte oss selv – har vi egentlig bruk for dette? Vi lærte mye, også å se på vårt eget forbruk med litt nye øyne. Jeg mener vi har mye å gå på når det gjelder å gå litt ned i standard på ting og tang, redusere forbruket og likevel føle at man har det like bra, sier banksjef Nancy Frisvoll Rogne.

Her kan du lese om hvordan familien fikset de forskjellige budsjettpostene i det som staten mener bør være normen for forbruket vårt.

Les også Nancys ni tips for å holde kontroll på forbruket.

Flere artikler i kategorien Privatøkonomi