Gå til sbm.no
Berit og Louis Helge Nordstrand.

Pensjonssparing:

- Vi går for IPS

De er midt i livet, men har tatt valget. Nå skal de spare til pensjonen på egenhånd med store skattefordeler.

Det var den nye ordningen med individuell pensjonssparing med skattefordel (IPS) som fikk ekteparet Berit (43) og Louis Helge Nordstrand (45) til å ta spranget.

– Vi har tenkt litt på det fra tid til annen, men pensjonisttilværelsen har liksom vært så lenge til. Det måtte en «gulrot» til, og vi synes IPS-ordningen er god og gunstig med sine skattefordeler, sier Berit og Louis Helge som begge har erfaring fra bankyrket.

Skattefordel
Han jobber i Sparebanken Møre, hun har jobbet der, men er nå daglig leder for Vinmonopolet i Ålesund. Med IPS kan de spare hver inntil 40 000 kroner i året og få et årlig skattefradrag på 9.600 kroner. Til gjengjeld må de binde sparepengene til pensjonsalder. Skattefradraget kan reinvesteres i pensjonssparingen slik at du i praksis får et rentefritt lån fra staten.

Fordel med binding
Selv om mange mener IPS er en «gullordning» er det også noen som mener bindingstiden er en ulempe. Er du klar til å se sparepengene dine bli låst inne helt til du er pensjonist? Hva hvis livet tar en uventet vending og du trenger pengene?

– Det er selvfølgelig en problemstilling vi har tenkt over. Men vi ser på mange måter bindingstiden som noe positivt. Vi har spart litt i rykk og napp, men har hatt en tendens til å bruke sparepengene ved ulike behov. Nå har vi lagt et løp og vi ser det som en fordel at pengene ikke kan røres før vi er pensjonister, sier Berit og Louis Helge.

De kan heller ikke ta ut alt på en gang. Uttakene må skje over minimum ti år fra pensjonsalder.

Økonomisk trygghet
Berit forteller at hun alltid har hatt et behov for økonomisk trygghet, en buffer. Og ønsker også å ha det når hun blir pensjonist.

- Vi merker jo at tiden banker på døra selv om det er en del år frem til pensjonistalder. For meg er det viktig at vi har økonomisk frihet til å oppleve, gjøre ting, være med på ting og reise også som pensjonister – og ikke minst kunne bidra i forhold til våre to barn og eventuelle barnebarn, forteller Berit.

Louis Helge sier at det nok er kona som har ivret mest for at de nå skal spare til egen pensjon, men han ble også mer bevisst på dette da arbeidsgiveren gikk over til innskuddspensjon.

Pensjons-usikkerhet
– Dette sammen med pensjonsreformen skaper en viss utrygghet og man blir rett og slett litt usikker på hva man vil sitte igjen med. Derfor er vi begge enige om at det er fornuftig å gå for IPS og spare til vår egen pensjon.

Også Berit føler en viss usikkerhet i forhold til fremtidig pensjon. Hun vet heller ikke hvor lenge hun kan stå i en jobb hvor det til tider er hektisk og litt tunge løft.

– Målet mitt er selvfølgelig å jobbe så lenge som mulig, men noen garantier har man jo ikke. Med IPS vet vi uavhengig av andre faktorer, at vi har en del ekstra å rutte med som pensjonister, sier Berit.

1.2 millioner
Om Berit utnytter skattefordelene maksimalt i IPS og sparer 40 000 kroner i året i aksjefond, og også bruker skattefordelen på 9.600 kroner på sparing i IPS, vil hun etter 20 år med sparing kunne ha 1.2 millioner kroner i sparepenger etter skatt.

Det vil si at hun sparer 259 000 kroner mer med IPS enn om hun hadde spart samme netto sparebeløp (30.400 kroner) i aksjefond. Fordelen skyldes at hun får avkastning på skattefordelen i 20 år, at IPS-kronene er fritatt formueskatt, i tillegg til at hun må skatte seks prosent mindre når hun skal ta ut IPS-pengene. Også uten formueskatt er IPS-sparingen vesentlig mer lønnsom enn sparing i samme aksjefond uten bindingstid.

Litt mindre
- Avveiningen vår er at vi vil få noe mindre å rutte med i måneden, vil vi merke det, men ser ikke at det på noen måte vil være dramatisk for oss så lenge vi har en gjeldsbyrde som er godt innafor det vi kan håndtere, sier Berit og Louis Helge.

Les mer om IPS her.

– Vi har tenkt litt på pensjonssparing fra tid til annen, men pensjonisttilværelsen har liksom vært så lenge til, sier Berit og Louis Helge.


Dette er IPS

  • Du kan spare inntil 40 000 kroner i året
  • Du får skattefradrag på inntil 9.600 kroner året.
  • Du betaler ikke skatt på avkastningen underveis.
  • Du betaler ikke formueskatt på innestående beløp.
  • Du kan spare fast med spareavtale eller sette inn beløp når det passer deg.
  • Du kan ta pause i sparingen, og velger selv når du vil slutte å spare.
  • Du kan velge mellom alle fondene banken tilbyr, og du kan endre underveis.
  • Du kan tidligst starte uttak når du fyller 62 år. Pengene er bundet til pensjonsalder som er mellom 62 og 75 år.
  • Uttakene fra IPS skattelegges som alminnelig inntekt – 24 prosent etter dagens satser.
  • Uttakene må gå over minimum ti år og minst til du er 80 år Faller du fra avsluttes avtalen og pensjonskapitalen betales ut til dine barn, ektefelle, registrert partner eller samboer. Er ikke dette aktuelt blir kapitalen utbetalt som et engangsbeløp til boet.

Flere artikler i kategorien Privatøkonomi