Gå til sbm.no
Smilende kvinne foran to PC-skjermer.Pernille Skodje Knutsen har jobbet som designer for Aalesund Protective Wear på Vatne i fem år.

Pernilles pensjons-sjokk:

– Fy fader så lite!

Pernille (35) fikk seg en real vekker når hun skjønte hva hun ville få i pensjon hvis hun ikke begynte å spare selv.

– Det var en aha-opplevelse. Jeg tenkte fy fader så lite, forteller designer Pernille Skodje Knutsen i møtet med sin finansielle rådgiver i Sparebanken Møre, Amina Merzic.

Amina forklarte Pernille hva hun ville få i pensjon hvis hun ikke selv tok grep og startet en form for sparing.

Føles godt og trygt
– Egentlig burde jeg ha begynt å spare før, men nå er jeg i gang og det føles godt og litt trygt, faktisk, forteller Pernille som i fem år har jobbet som designer for Aalesund Protective Wear på Vatne.

Designer
Pernille utdannet seg til designer ved kunsthøyskolen i Oslo. I dag bor hun i egen leilighet på Grytestranda og har boliglån og studielån.

– Jeg hadde jo hørt at pensjonen kunne bli en utfordring for min generasjon. Jeg har selvsagt ønsker om å leve lenge og godt, og det betyr å ha en romslig økonomi også som pensjonist, forteller Pernille.

Pensjonsgap
Som kvinne vet hun at det er ekstra viktig å spare. I 2020 er det fortsatt slik at kvinner stort sett jobber mer deltid og ikke sparer like mye i fond som menn. I tillegg lever kvinner i snitt lenger enn menn, som forså vidt gjør det enda viktigere at kvinner tar ansvar for egen pensjonssparing. Da snakker vi om sparing utover folketrygden og tjenestepensjonen.

Uansett kjønn
I en fersk befolkningsmåling i regi av Menon Economics og DNB oppgir 50 prosent av menn og 39 prosent kvinner at de sparer til pensjon. Uansett kjønn er det lurt å spare selv hvis du ønsker å opprettholde levestandarden som pensjonist.

Amina, Bente og Mette - alle rådgivere ved Sparebanken Møres kontor på Digernes - er skjønt enige om at det er spesielt viktig for kvinner å ta grep om egen pensjonssparing.

Søsken maste
– Jeg har to søsken som er mye mer når det gjelder økonomi enn det jeg har vært. Begge maste på meg om at jeg burde begynne å spare i fond, forteller Pernille.

Hun hadde også tenkt tanken selv, men syntes sparing i fond virket skummelt og komplisert. I høst bestemte hun seg imidlertid for å sjekke det ut, og avtalte et møte med Amina.

Utrolig nyttig og viktig
– Det var utrolig nyttig og viktig. Amina er proff. Dette med fond var ikke lenger så komplisert og skummelt. Det meste kan overlates til banken. Jeg ble også fort overbevist om at fond over tid mest sannsynlig vil gi en langt bedre avkastning enn tradisjonell banksparing.  Så jeg skjønte at her handlet det om å komme i gang så fort som mulig, forteller Pernille.

Pensjonisttilværelsen
Sammen med sin rådgiver fant hun ut hvilket risikonivå hun ville gå for, og hvor stort månedlig beløp hun skulle spare.

– Jeg begynner med 1000 kroner måneden. Det beløpet kan økes, men jeg kan også gå ned ettersom livssituasjon kan endre seg. Dette tilpasser vi. Det viktigste for meg var å komme i gang med sparinga. Selv om formålet er pensjon, så vet ingen av oss hva som venter rundt neste sving, og da kan det være trygt å vite at pengene ikke er låst, sier Pernille.

Her kan du lese mer om sparing i fond.


Amina Merzic - Autorisert finansiell rådgiver i Sparebanken Møre

Vær smart – ta grep 

Det er kjempesmart å spare til egen pensjon, spesielt for oss jenter, mener finansiell rådgiver Amina Merzic, Sparebanken Møre Digernes.

– Fremtidens kvinnelige pensjonister blir ikke likestilte uten at de selv tar grep om pensjonssparingen. Jo tidligere du starter jo mindre beløp trenger du å spare månedlig, sier Amina.

Amina mener en ting er helt sikkert: Skal du ha råd til å leve slik du gjør i dag også når du blir pensjonist, så må du spare selv. Fremtidens pensjon er tredelt: Pensjon fra folketrygden, pensjon fra arbeidsgiver og egen sparing. Aminas råd er at du sparer fast til egen pensjon gjennom hele ditt yrkesaktive liv.

Det er mange måter å spare til pensjon på. Hvis du synes at pensjon er vanskelig og ønsker noen å snakke med, så ta kontakt med en rådgiver i Sparebanken Møre.

– Vi hjelper deg gjerne. Et slikt møte tar en time og da skreddersyr vi et løsningsforslag tilpasset ditt behov, sier Amina Merzic.

Her kan du lese mer om hvordan du kan sikre fremtiden og pensjonen din.

Flere artikler i kategorien Privatøkonomi