Gå til sbm.no
banksjef i Sparebanken Møre Spjelkavik, Andreas Ulvestad.– Det er noen viktige begrensninger i en fastrenteavtale som du bør kjenne til, forteller banksjef i Sparebanken Møre Spjelkavik, Andreas Ulvestad.

Renta skal opp:

Dette bør du vite om fastrente

Fast eller flytende rente? Sparebanken Møre merket en pågang av kunder som stilte akkurat det spørsmålet etter at Norges Bank hevet styringsrenta for første gang siden september 2019.

I tillegg har Norges Bank varslet nok en renteheving i desember, og ytterligere tre til i 2022, ifølge Norges Banks prognoser, noe som tilsvarer en oppgang på 1%.

Spørsmålet
– Det store spørsmålet er hvilken forutsigbarhet du har behov for, sier Andreas Ulvestad, banksjef i Sparebanken Møre i Spjelkavik, om valget av fast eller flytende rente.

Cornelia Myhre (30) tok kontakt med Andreas etter at Norges Bank hevet renten. Hun valgte fastrente for to tredjedeler av boliglånet sitt – i første omgang for tre år.

Forutsigbarhet
– Jeg kjente på et behov for forutsigbarhet og for å slippe å uroe meg for at det skal skje store endringer i låneutgiftene, sier Cornelia som for halvannet år siden kjøpte seg leilighet på Blindheim i Ålesund.

Cornelia har ikke hatt renteøkning på boliglånet sitt før den første kom nå i september. Hun er opptatt av å ha god kontroll på økonomien sin. Hun vil vite akkurat hva hun skal betale inn på lånet sitt i en tid fremover. Derfor synes hun det var veldig greit å gå for fastrente nå.

En forsikring
– Jeg ser på fastrente som en forsikring mot ukjente svingninger. Det er viktigere for meg nå enn at jeg har absolutt laveste rente. Valget mitt er også tuftet på at det er bebudet flere renteøkninger fremover, sier Cornelia Myhre.

Behovet for forutsigbarhet og bebudede nye renteøkninger er årsaken til at Cornelia Myhre valgte fastrente nå.

Store lån
Dersom prognosen til Norges bank bekymrer deg kan det være fornuftig å binde renten. Også hvis du har et større lån, kan fastrente være noe du bør vurdere fordi en liten endring i renta kan få store konsekvenser for det månedlige beløpet.

Begrensninger med fastrente
– Hva bør du tenke på før du binder renten?

– Du bør tenke på om det kan skje noen store endringer i økonomien din i bindingstiden for fastrente. Renten kan du binde for enten 3, 5 eller 10 år. Det følger med noen viktige begrensninger i en fastrenteavtale. Du får ikke innvilget avdragsfrihet og du kan ikke endre løpetiden på lånet. Derfor bør du tenke deg godt om og snakke med din personlige rådgiver om løsninger før du velger fastrente, mener Ulvestad.

Deler av lånet
– Det mest vanlige for de som ønsker fast rente, er å binde deler av lånet slik Cornelia har gjort. Da beholder du fleksibiliteten på det flytende lånet, samtidig som du får økt forutsigbarhet gjennom fastrenteavtalen, mer forutsigbarhet jo mer av lånet du har bundet i fastrente forklarer Andreas Ulvestad.

Høyde for renteøkning
Når du som kunde søker lån i banken blir du vurdert på flere kriterier som egenkapital, inntekt og evnen din til å betjene lånet. I sine vurderinger tar banken også høyde for at du skal tåle at rentene kan stige med fem prosentpoeng.

Unngå «timing»
– Derfor er det sjeldent at vi anbefaler nye lånekunder en fastrenteavtale for å være sikret mot mindre svingninger. Vi anbefaler heller ikke kunder å forsøke å «time» når de skal binde renta. Derfor bør det være behovet for forutsigbarhet og en forsikring mot store endringer som legges til grunn for eventuelt å velge fastrente, sier Andreas Ulvestad.

Flere artikler i kategorien Privatøkonomi