Gå til sbm.no
Mann i lys blå skjorte som sitter foran flere pc-skjermer.Thomas V. Johansen, fagansvarlig aksjehandel i Sparebanken Møre. Foto: Tony Hall

Økte med 266 prosent:

Enorm pågang av unge aksjekjøpere

Sparebanken Møre har opplevd en enorm økning i antall nye aksjekunder og aktivitet det siste året. Antall aksjehandler har økt med hele 266 prosent blant unge mellom 18 og 29 år.

Sparebanken Møre kan også vise til en stor økning i aksjehandler (se tabell under) i de øvrige aldersgruppene i perioden 2019 til utgangen av 2020.

Kjempeinteresse
– I samme periode så vi en økning på 123 prosent i antall nye aksjekunder i Sparebanken Møre. Årets første kvartal inkluderer faktisk flere nye aksjekunder enn så å si hele 2019 til sammen, forteller Thomas V. Johansen, fagansvarlig aksjehandel i Sparebanken Møre.

Han har aldri opplevd maken til interesse for aksjehandel blant bankens kunder. Trenden fra i fjor med mange aksjehandler da landet ble rammet av korona, ser ut til å fortsette med full styrke.

Årsakene
– Den enorme økningen vi har opplevd er nok først og frem et resultat av lavt rentenivå og mye medieomtale om unge personer som har hatt god avkastning på aksjer. Som følge av den pågående pandemien oppholder man seg mer hjemme og har dermed mer tid til å følge med på det som skjer i aksjemarkedet. De har også mer å rutte med siden mye annet har vært nedstengt i lengre perioder. Og da aksjemarkedet fikk seg en kjempesmell i mars 2020 var det flere som så muligheten for å kjøpe aksjer på «billigsalg», sier Thomas om årsaken til den heftige aktiviteten.

Da aksjemarkedet fikk seg en kjempesmell i mars 2020 var det flere som så muligheten for å kjøpe aksjer på «billigsalg», sier Thomas om årsaken til den heftige aktiviteten.

Rush av nykommere
På landsbasis fortsetter rushet av nykommere til Oslo Børs. Aldri før har det vært en så kraftig kvartalsvis økning i antallet nye aksjekjøpere (38 000 privatpersoner) og aldri før så mange nye unge aksjonærer.  Hele 14 000 av de nye er under 30 år. 67 prosent er under 40 år, ifølge kvartalsrapporten fra AksjeNorge.

Sterk økning nettkunder
Sparebanken Møre ser nå en meget sterk økning hovedsakelig blant de kundene som handler i nettbanken, men det er også noen som ønsker å handle aksjer via megler.

– Aksjebordet i Sparebanken Møre tilbyr derfor handel av aksjer for meglerkunder, og vi er førstelinjesupport for nettkundene. Vi har et godt samarbeid med DNB Markets for aksjehandel der vi har tilgang på netthandelssystem, aksjestrateg og andre nøkkelpersoner, forteller Thomas.

Sine egne aksjemeglere
Aksjehandel internett er en digital plattform hvor Sparebanken Møres kunder kan være sin egen aksjemegler. Her kan man søke opp ulike aksjer og andre typer verdipapirer (norske, nordiske og internasjonale), se tidligere kursutvikling, analyser av selskapet utført av DNB Markets, web-TV sendinger og selskapspresentasjoner.

– Aksjehandel internett er i disse dager under oppussing og kommer rundt sommerstid med et nytt og moderne design med gode verktøy som en investor garantert vil ha bruk for. Så her er det bare å følge med, sier Thomas V. Johansen.

Aldri før har så mange kvinner eid aksjer, men menn utgjør fortsatt 70 prosent av aksjonærene og eier 80 prosent av aksjeverdiene.

Fylket
Møre og Romsdal har nå tett oppunder 25 000 aksjonærer som i sum har verdier for 7 136 428 194 kroner som gir en snittverdi pr. person på 286 374 kroner. Aldri før har så mange kvinner eid aksjer, men menn utgjør fortsatt 70 prosent av aksjonærene og eier 80 prosent av aksjeverdiene.

Velger disse aksjene
– Vi har observert høy interesse for mange av de nye noteringene på børsen det siste året. Det har vært spesielt mye rundt Aker Carbon Capture og Aker Offshore Wind Holding, samt andre såkalte grønne aksjer og teknologi aksjer som eksempelvis Hexagon Purus, Horisont Energi, Cadeler, Kahoot og Nordic Semiconductor. Mange av disse selskapene er såpass ferske at de inneholder en del mer risiko enn de mer etablerte selskapene som Telenor, Mowi, og ikke minst Norges største selskap Equinor (tidligere Statoil). Statistikk fra AksjeNorge bekrefter mye av det vi ser; de under 30, spesielt menn, tar mer risiko og har en slags forkjærlighet for aksjene på Euronext Growth, sier fagansvarlig for aksjehandel i Sparebanken Møre.

Sjekk disse tallene
Her er Sparebanken Møres tall som viser en heftige økning i aksjehandelen fra 20.19 – 31.12.2020

Flere artikler i kategorien Privatøkonomi