Gå til sbm.no

Snart november

Er bilen din vinterklar?

Kalenderen viser snart november og det er på tide å sko bilen for vinterføre. Her finner du noen gode råd om dekkskifte.

Når er fristen for å skifte til vinterdekk?
Har du piggfrie vinterdekk er det ingen konkrete datoer knyttet til bruken av disse. Det er likevel viktig å merke seg at Statens Vegvesen har satt et krav om at i vinterhalvåret, som er 1. november frem til og med første søndag etter 2. påskedag, skal dekkene ha en mønsterdybde på minimum 3 millimeter. 

Velger du vinterdekk med pigger, er disse kun tillatt å bruke i vinterhalvåret. Men - kravet om tilstrekkelig veigrep veier tyngre enn fristene for når piggdekk kan benyttes. Det vil si at dersom føret krever det, er det tillatt å bruke piggdekk utenom disse datoene. Det er du som fører av bilen som må vurdere om kjøretøyet har tilstrekkelig veigrep.

Sjekk dekkene før du setter de på
Før du sette på dekkene, bør du ta en sjekk på om de er gode nok for en sesong til. Det første du bør sjekke er mønsterdybden. Minimumskrav til mønsterdybde på vinterdekk er 3 millimeter, men en mønsterdybde 4 millimeter anbefales. 

Undersøk også om det er skader som sprekker eller kuler i dekksiden, og om det er spiker eller lignende i dekket. Se etter om dekkene er skjevslitte. Dette kan tyde på at hjulstillingen må justeres.

Skal du skifte dekk selv?
Her finner du noen tips til hva det er lurt å tenke på.

  • Se til at bilen står på rett underlag og helst ikke på løs grus.
  • Se til at bilen står i gir og at håndbrekket er på.
  • Ha en god jekk og sørg for at denne er riktig plassert. Se bilens instruksjonshefte.
  • Ikke beveg deg under en bil som kun står på jekk.
  • Løsne hjulmuttere/bolter før bilen jekkes opp.
  • Sjekk mønsterdybden på dekkene.
  • Se til at hjulene plasseres riktig i henhold til rulleretning.
  • Stram til annenhver hjulmutter/bolt til alle er skrudd inntil. Ikke stram for hardt, da kan du skade gjenger eller felg.
  • Sjekk lufttrykket på dekkene.
  • Etter noe tids kjøring (4 - 5 mil) bør du etterkontrollere at hjulmuttere/bolter sitter.

Oppbevaring av dekk
Når du tar av sommerhjulene, er det lurt å vaske både dekk og felg før du lagrer de. Sjekk også mønsterdybden før du setter de vekk – kanskje du må kjøpe nye til våren. Det bør være mørkt, tørt og kjølig der du lagrer dekkene. De bør helst henge eller ligge, og det bør ikke legges andre ting oppå hjulene.

Kilde: NAF, Statens Vegvesen

Les også: Sjekk bilforsikringen din! 

Les mer om vår bilforsikring. 

Flere artikler i kategorien Privatøkonomi