Gå til sbm.no
Finn Tangen som er banksjef ved Sparebanken Møres kontor i Molde.Nå som samfunnet åpner opp igjen er det viktig å ha kontroll på økonomien. Har du råd til både gamle og nye vaner, spør Finn Tangen som er banksjef ved Sparebanken Møres kontor i Molde.

Ta en

EU-kontroll på privatøkonomien

På samme måte som du må ha bilen din på EU-kontroll, bør du også ta en jevnlig sjekk av økonomien din. Spesielt viktig er det å gjøre det nå.

Etter hvert som samfunnet åpner opp igjen, ivrer vi etter å ta tilbake det livet vi hadde før koronapandemien – med restaurantbesøk, konserter og festivaler.

Mye ble satt på pause, og en del har vi erstattet med andre ting. Flere har kjøpt seg hund, noen har investert i båt eller bobil, mens andre har pusset opp hus og hager. For vi har brukt penger under pandemien, også. Bare på litt andre måter enn før.

Pengene har gått til hus, hage og bil
En undersøkelse gjort av Kantar på oppdrag fra SpareBank1 Kreditt, viser at hus, hjem og bil har satt de største sporene i nordmenns lommebøker gjennom koronaåret.

– Vi har blitt mer vant til å handle på nett, vi har kjøpt flere strømmetjenester enn vanlig – og mange har skaffet seg kjæledyr. Det er også gledelig å se at flere har benyttet anledningen til å betale ned på kredittkortgjelden sin, sier Finn Tangen som er banksjef for Sparebanken Møres kontor i Molde, Aukra og Midsund.

– Det er veldig gledelig å se hvor flinke folk er til å spare, og ikke minst betale ned på gjeld. Fraværet av for eksempel reiser har gitt mange et større økonomisk handlingsrom under pandemien, sier Finn.

Gamle og nye vaner
Men når de fleste nå gleder seg til å hente frem igjen gamle vaner fra tiden før koronaviruset, så er det ikke sikkert vi har økonomi til samtidig å skulle fortsette med det nye forbruket vi har lagt oss til. 

– Det er jo fristende å fortsette med alle strømmetjenestene, men hvis vi i tillegg skal bruke penger på alt vi gjorde før pandemien, så blir det fort veldig dyrt. Vi kan ikke bare «gønne» på, sier Finn.

En fot i bakken
Nettopp derfor er Finns viktigste råd å ta en fot i bakken og få oversikt over økonomien din nå i sommer.

– Det handler egentlig mest om å bli bevisst på hva pengene dine går til, og være påpasselig når du skal begynne å bruke penger igjen, forklarer han.

Samler du lån og kredittkort hos banken din, får du bedre kontroll og oversikt over forbruket ditt.

– Med full kontroll kan du møte hverdagen etter pandemien med litt lavere skuldre og romsligere lommebok, avslutter Finn Tangen i Sparebanken Møre. 


Her er Finns tips til en privatøkonomisk EU-kontroll:

  • Få oversikt over alle utgiftene dine
  • Sett opp budsjett slik at du kan planlegge pengebruken i hverdagen og hvor mye du har mulighet til å spare
  • Det kan lønne seg å samle lån og kredittkort hos banken din. Det gir både færre gebyrer og bedre oversikt
  • Bruker du kredittkort fra banken din får du god oversikt og fordeler som forsikringer av ulike slag – eksempelvis reise og avbestillingsforsikring   
  • Ta en prat med rådgiveren din i banken om du trenger hjelp til å skaffe deg bedre oversikt over hverdagsøkonomien din. Kanskje finner dere en gunstigere løsning i fellesskap? 

Flere artikler i kategorien Privatøkonomi