Gå til sbm.no
Mann ligger i hengekøye. Ser på telefon han holder i høyre hånd. Planlegger du årets ferie godt, kan du unngå å gå på en økonomisk smell. FOTO: Kristin Støylen

5 tips for å

Få feriepengene til å vare lenger

Sommerferien er rett rundt hjørnet og feriepengene er kanskje allerede på konto. Her får du 5 nyttige tips som kan gi deg bedre kontroll over pengebruken slik du slipper å svi for årets ferie lenge etter at koffertene er pakket ut.

1. Tenk langsiktig
Først av alt er det viktig å vurdere om du skal bruke alle feriepengene på og i ferien. Har du dyre smålån eller kredittkortgjeld er det smart å betale ned på denne først. Å feriere på lånte penger er ikke lurt. 

2. Sett av til en buffer
Hvis du ikke allerede har en bufferkapital, anbefaler vi deg å starte nå. Sett av litt av feriepengene slik du har en reserve i bakhånd om noe skulle skje. Da kan du gå en lysere høst og vinter i møte. Kanskje blir dette starten på neste års feriebudsjett? 

3. Lag feriebudsjett
Årets ferie er kanskje allerede planlagt og bestilt. Likevel er det lurt å sette opp et enkelt feriebudsjett der dere bestemmer hvor mye penger dere vil bruke på årets ferie. Det gir oversikt og setter grenser for forbruket. Involver gjerne familien i budsjettarbeidet. Det skaper bevissthet rundt forbruket, barna får et forhold til feriepengene og dere kan sammen bli enige om prioriteringer.

4. Leie eller bytte av bolig
Du kan bo både billig og bra ved å benytte deg av det store tilbudet om leie eller bytte av bolig. Mange er skeptiske, men sjekk ut mulighetene som finnes. Før du satser på slike alternativer bør du forberede deg godt og ta dine forholdsregler. Å leie ut bolig eller hytte kan gi gode ferieinntekter. Fritidsboligen din kan du leie ut skattefritt for inntil kroner 10.000 i året. 

5. Hytteferie
Du trenger ikke reise langt for å ha en fin ferie. Har du tilgang til en hytte trenger ikke sommerferien å bli så kostbar. Selv om ferie i Norge kan være dyrt, kan god planlegging i forkant gjøre at den blir rimeligere enn du tror. 

Uansett hva du har planlagt, om du skal reise bort eller være hjemme; senk skuldrene og lad batteriene. Ferie er en fantastisk oppfinnelse!

God sommer! 

Flere artikler i kategorien Privatøkonomi