Gå til sbm.no
Banksjef i Sparebanken Møre avdeling Ulstein, Ellen Kvalsund.Banksjef i Sparebanken Møre avdeling Ulstein, Ellen Kvalsund.

Renteøkning:

Fast eller flytende?

Er du småbekymret for renteøkninger og ønsker forutsigbarhet? Da kan fastrente være et alternativ du bør sjekke.

– Vi har hatt en viss pågang med spørsmål om fastrentelån etter den første renteøkningen nå på syv år, forteller banksjef i Sparebanken Møre avdeling Ulstein, Ellen Kvalsund.

Renta skal opp
Norges Bank hevet styringsrenta med 0,25 prosentpoeng til 0,75 prosent i september. Renta skal ytterligere opp, og det er antydet at vi kan få boliglånsrenter på rundt fire prosent innen tre år.

En prosent renteøkning betyr rundt regnet at du må punge ut med 500 kroner mer i måneden per million du har i gjeld.

Sov godt
Historisk sett har flytende rente vært rimeligere enn fastrente over tid. For personer med stabil økonomi, sikre jobber og en belåningsgrad man kan leve med, er flytende rente som regel det mest lønnsomme.

– Men trenger du forutsigbarhet og trygghet for å sove godt om natta, kan fastrentelån være noe du bør vurdere, mener Ellen Kvalsund.

(Belåningsgrad=lånebeløp/boligens markedsverdi)

Forutsigbart
Fordelene med fastrente er først og fremst stabile lånekostnader og forutsigbar økonomi som er lett å planlegge. Med fastrente betaler du samme beløp hver måned uansett hva som skjer med markedsrenten. Du kan binde renta for tre, fem eller ti år. Eller du kan velge fastrente på deler av lånet ditt.

Forskjellen
Bankene baserer seg på fremtidige renteutsikter når de fastsetter fastrente. – I våre fastrentetilbud ligger det innbakt en forventet renteutvikling fremover i et perspektiv på henholdsvis tre, fem og ti år, forklarer banksjef Kvalsund.

Flytende rente på boliglån for Møre Ung-kunder i Sparebanken Møre er fra 2,35 prosent. På et fastrentelån med binding i tre år er den nominelle renta fra 2,7 prosent, på fem års binding fra 3,10 prosent og ti års binding fra 3,65 prosent.

Første rentehopp
Mange unge har aldri tidligere opplevd en renteøkning. Siden 2011 har 335 000 mellom 20 og 39 år kjøpt sin første bolig, ifølge tall fra Norges Eiendomsmeglerforbund og Ambita. Det bekymrer en del eksperter som mener at denne generasjonen har tilpasset seg de lave rentenivåene og kanskje vil være ekstra sårbare for renteøkninger.

– Renta er fortsatt lav, men er du bekymret med tanke på fremtidige renteøkninger? Ta kontakt med banken - sammen finner vi ut hva som er best for deg og din økonomi, avslutter Ellen Kvalsund.


I Sparebanken Møre er det rundt 7,5 prosent av lånekundene som har valgt fastrente. Tallet er det samme som på landsbasis. All statistikk viser at nordmenn er langt mindre opptatt av fastrentelån enn i de fleste andre land vi sammenligner oss med. I Danmark har halvparten fastrente. I Tyskland er det knapt nok noen som har flytende rente.

Er du litt bekymret for dine fremtidige forpliktelser, eller lurer på om fastrentelån er noe for deg? Da kan det være smart å kontakte Sparebanken Møre og en kunderådgiver.

Her kan du avtale møte med en rådgiver.

Her kan du lese mer om fastrentelån.

Flere artikler i kategorien Privatøkonomi